REUTERS
PJACA ĆE U RUSIJI BITI TOP

SAVJETI I PODRŠKA SHRVANOM PJACI Bivši i sadašnji Vatreni prošli su sličnu kalvariju: Marko, vratit ćeš se bolji nego si bio!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. ožujak 2017. 10:15

Mario Stanić, Ivica Olić, Stjepan Tomas i Josip Pivarić, četvorica bivših i sadašnjih hrvatskih reprezentativaca koji su prošli kalvariju oporavka od puknuća križnog ligamenta javili su nam se jučer i poslali ohrabrujući poruku Marku Pjaci - vratit ćeš se bolji nego si bio! Ozljeda napadača Juventusa senzibilizirala je kolege koji su mu spremni pomoći savjetom, ali ne sumnjaju da će napraviti veliku karijeru.

Jednako diše i Niko Kranjčar, on je upravo u tijeku oporavka. Nogomet je često uzročnik najgorih lomova u koljenu. Svi navedeni Hrvati vratili su se, nikome se ozljeda nije obnovila, igrali na istoj ili još kvalitetnijoj razini.

Mario Stanić i Josip Pivarić pričaju o svojim iskustvima. Najslikovitija je Stanićeva usporedba s Pjacom. Točno prije 20 godina, na trening-utakmici a Braču, uoči izlučnog ogleda s Danskom koji je bio 29. ožujka, pretrpio je najtežu fizičku bol u životu. I premda je njegovo stanje bilo još lošije, zaigrao je oko Božića, a u lipnju 1998. iskazao se kao jedan od junaka Vatrenih na Mundijalu u Francuskoj. Dokazao je da Marko Pjaca u Rusiji može biti - vrhunski.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

- Meni su otišli križni i kolateralni ligament te menisk. Podudarnost je što se dogodilo u isto doba godine, razlika je samo što je meni golman uletio, doživio sam strašan udarac i koljeno mi je kompletno iskočilo van, vidio sam ga takvog. Samo je bilo pitanje što je sve popucalo, a kad Marka se dogodilo tako da je zapeo za teren, stradao je bez kontakta.

I Stanić je bio operiran u Rimu, ali tek u svibnju. Zašto?

- Ponuđena mi je kao najbolja varijanta dr. Ferretti. “Pod nož” sam išao tek u svibnju zato što se unutar koljena nalazila velika količina tekućine, a potom kad sam imao dogovoren termin dobio sam gripu, koja je trajala deset dana i nisam smio pod anesteziju. Oporavak mi je od toga časa bio sedam mjeseci, a čak mislim da sam trebao pričekati još dva tjedna, no kako sam se s Parmom borio za naslov prvaka, gurali su me da što prije budem na travnjaku. To se odrazilo na raniji kraj karijere.

Karakterno jačanje

Zna što je najznačajnije.

- Vratit će se i Marko, ne sumnjam. Vrlo je bitno koliko je čovjek spreman prihvatiti novu realnost, svatko bježi od toga i treba mu puno vremena da se prilagodi na stanje da ne možeš hodati, trenirati, da ti karijera dolazi pod upitnik. No, definitivno će se rekuperirati, on je hrabar i čvrst momak. Iz mojeg iskustva to koljeno možda nikad neće biti isto, ali definitivno ni on više neće biti isti. Ta ozljeda će mu pomoći da se sigurno karakterno još više izgradi i da bude puno, puno jači. Jer to što prođeš ne nosi samo loše nego i dobre osobine. Bez obzira što tko mislio. Ja sam nakon ozljede imao puno kvalitetniji i bolji pristup, daleko sam više cijenio svaki trening i savjesnije odrađivao neke stvari.

Nije vas omelo, tek potom ste napravili najbolju karijeru?

- Meni koljeno nije bilo isto, nisam imao takvu mogućnost i slobodu kretnje u koljenu. Ali nije me ni zaustavilo. Prodao sam se nakon Svjetskog prvenstva u Chelsea, međutim puno sam više morao raditi i uložiti truda. Statika tijela nije prava dok se to ne izbalansira.

Football Soccer- Estonia v Croatia - International Friendly - A. Le Coq Arena, Tallinn, Estonia - 28/3/17. Marko Pjaca of Croatia lies on the stretcher. REUTERS/Ints Kalnins - RTX333L2
REUTERS/Ints Kalnins

Dakle, u Rusiji bi Pjaca morao biti top. Pa vi ste u Francuskoj kao bočni sprintali svaku utakmicu od gola do gola.

- Mi smo čak i slične fizičke konstitucije. Znanost je napredovala, sve je evoluiralo. Nema za Pjacu nikakvih problema, a moj savjet mu je samo jedan - bez obzira na potrebe kluba i njihove želje, mora biti strahovito oprezan kod povratka jer bolje mu je 15 dana kasnije, nego sedam ranije. Kad zaigra, neka bude pravi.

Niko Kranjčar ozlijedio se 14. listopada na utakmici s Invernessom, u dresu Rangersa. Još je na rehabilitacijama. Nedavno nam je kazao:

- Oporavak ide po planu, čak i bolje od toga, to je ozljeda s kojom se ne smije žuriti, teško je, jako puno radim, počeo sam trčati više, imam neka predviđanja da bih već krajem travnja ili početkom svibnja ponovno normalno počeo trenirati s dečkima, a do sljedeće sezone morao bih biti spreman. Ostat će mi samo ući u formu. Moj je cilj vratiti se na razinu na kojoj sam bio prije nje. Ako tako bude, bit ću više nego zadovoljan. Ako nisam odustao na početku, kad se dogodila ozljeda, sigurno neću ni sada.

Za savjete je zvao Ivicu Olića, a sam će ih sada moći ponuditi Pjaci.

- Ovo je za mene teško razdoblje zbog vjerojatno najteže ozljede koja se događa u nogometu, i koja se meni dogodila u karijeri, ali jednako je stoga velik i izazov - konstatirao je Kranjčar.

OPŠIRNIJE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
01. svibanj 2024 01:37