CROPIX
BROZOV TRADE-MARK

TAJNA BROZOVIĆEVIH GOLOVA Evo tko je Broza učio majstorijama i s lijevom i desnom: 'Sada je to postalo njegovim najjačim oružjem'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. studeni 2016. 16:19

Bila su to dva ili tri promašaja zaredom iz ovakve ili slične situacije. Marcelo Brozović igrao je tada svoje prve utakmice u Dinamu, o reprezentaciji tek maštao, ta dva tri puta pucao je s dvadesetak metara preko. Ili pokraj gola.

- Znam da moram bolje. Radim na tome, imam inače dobar udarac, sjest će jednom - mirnim je, flegmatičnim, sebi svojstvenim načinom, odgovorio na pitanje.

Eto, nekoliko godina kasnije baš takvi golovi kakve što je sinoć zabio Islandu postali su njegov 'trade mark'. Može i lijevom, može i desnom. Sinoć je zabio s obje! Očito, kroz godine je poboljšao udarac, specijalizirao se za ovakve pogotke. I donio Hrvatskoj tri boda. Rekli bismo, tako pobjeđuju veliki, jednim potezom, jednom loptom za koju trebaš imati majstora da pogodi. Nije općepoznato, nije ni nepoznato, ali još ćemo jednom spomenuti.

Još dok je bio u Dinamu, a i u prvim danima Intera, s Brozovićem je na tehnici i preciznosti radio i Zoran Zekić. Današnji trener Osijeka, u jednom nam je razgovoru nahvalio Brozovićeve performanse ne želeći sebe stavljati u prvi plan.

- On je to uvijek imao u sebi, samo je trebao dobiti sigurnost i mirnoću. On je igrač koji brzo usvaja i uči, tako je i ovo s udarcem. Sad je to postalo njegovo oružje - kazao nam je tada Zekić.

Kako god, uz njegove veće ili manje zasluge, Brozović je uistinu postao igrač prepoznatljivog udarca. Uz neumornu trku, koja ga je oduvijek krasila, postao je i igrač koji može zabiti kad drugima ne ide, igrač koji može presuditi 'ni iz čega'. Iako, nijedan od naših golova sinoć nisu bili ni iz čega, pogotovo ona akcija kod prvog pogotka, bilo je to remek-djelo, a Brozovićev drugi pogodak točka na 'i', konačna presuda.

I konačna potvrda. Ne znamo je li ovu utakmicu gledao Frank de Boer, ako jest možda mu je sada nešto jasno. Broz je takav, vrckav, mušićav, malo i djetinjast, ali kažnjavati ga gotovo čitavu polusezonu to je bio harakiri. Zna i Ante Čačić kakav je Lampard iz Okuja, i on je u Dinamu i reprezentaciji morao s njim vagati, ali znao je da ga nikad ne smije maknuti, da mu treba Brozović, sa svim vrlinama i manama.

De Boer nije bio dovoljno mudar. Sinoć je dobio potvrdu, kao što ju je, nadamo se, dobio i Brozović. Da je kriza iza njega, da turbulentna sezona mijenja smjer, golovi su sigurno najbolji put za povratak na pravi put. Potvrda i da Marcelo više nije samo 'radna snaga', igrač iz drugog plana, on je, kad je u formi, igrač prevage, igrač odluke. Ušao je među one koji 'sami' rješavaju utakmice, lijevom pa desnom, a takvi su uvijek više na cijeni. Još da nije tako nepredvidljiv, mušićav, da je uvijek igra ovako. Ali, kako znaju reći za njega, pa bi li onda to bio isti Broz? Ne bi. A sinoć je u svakom slučaju bio u pravom izdanju. Golovi za povratak, golovi za kartu prema Rusiji, golovi, možda napokon, i za zimski transfer u Premiership. Tamo ovakve posebno vole. Sa svim vrlinama i manama!

Linker
27. travanj 2024 20:53