Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
ODLAZAK VAŽNE KARIKE

TO BI BIO STRAŠNO TEŽAK UDARAC ZA DINAMO 'Mr. Derbi' sprema kofere i odlazi, transfer već u siječnju? Do rastanka ima samo jedan zadatak...

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. studeni 2016. 16:14

Nije tajna da sezona za Modre, na neki način, ponovno počinje ovoga vikenda. Kreće lov na Rijeku, boj za smanjenje zaostatka, a nadaju se dinamovci da bi s pet, šest bodova minusa na kraju jeseni bili na proljeće favoriti za naslov. Sve iznad toga donijelo bi neizvjesnost. Paralelno s tim računicama i nadama kako će momčad u zadnje četiri utakmice HNL-a uzeti svih 12 bodova i biti bliže vrhu, kruže i razne glasine o tome kako će izgledati Dinamova poslovna politika ove zime.

Od one da će Modri uložiti oko pet milijuna za pojačanja i krenuti u ‘gaženje’ Rijeke, do one da će na zimu napraviti rez u svlačionici, prešutno se odreći naslova i pokušati s mladim snagama stvarati novu priču. Pa što bude... Jasno, konačan put znat će se tek pred Božić, možda i tek i siječnju, kad se vidi koliki će biti taj zaostatak i isplati li se ulupavati milijune u nesigurnu utrku za Riječanima.

Ipak, u svakoj od tih priča, logično je da će neki igrači na zimu otići iz Maksimira, a uz Ćorića, koji je u svakoj priči o transferu, najčešće se spominju Soudani i Machado. Portugalcu na ljeto istječe ugovor, zasad nema razgovora o produljenju, a s obzirom na to da i u zadnje vrijeme nije standardan kao ranije, logičan je zaključak da i on i klub rade na zimskom rastanku. Pod kakvim uvjetima, vidjet ćemo.

Promjena raspoloženja

Druga je, pak, priča Soudani. Sjećate se Salzburga? Zabio je gol koji je Modre odveo u Ligu prvaka i dogovorio se s klubom potpisati novi ugovor, kojim bi zarađivao oko milijun eura godišnje. Međutim, još ga nije potpisao, entuzijazam je malo splasnuo, priče o odlasku na zimu opet su se aktualizirale. Naravno, ne isključujemo da opet dođe do nekog bujanja pozitivnih emocija, euforije pa klub i Soudani opet odluče da je za njega najbolja stvar ostanak do ljeta ili novi ugovor...

Mijenjaju se stvari u Dinamu, mijenja se i Alžirčevo raspoloženje. Koliko je već puta u ove tri godine bio na izlasku iz Dinama, pa je još uvijek ovdje. No, s čime se svakako svi slažu i što svi očekuju jest da Soudani do kraja jeseni bude ključan Dinamov igrač. Dosadni smo već s tim nadimkom Mr. Derbi, ali kad ga on svaki put opravda.

Dakle, Dinamo u zadnje četiri utakmice igra protiv Osijeka, Rijeke, Lokomotive i Hajduka, a on je tim momčadima dosad zabio kombinirano 19 pogodaka. Plus Hajduku još sva u Kupu. Najviše je ‘trpao’ Rijeci, sedam. To je ono što treba Ivajlu Petevu, igrač koji će riješiti derbi, koji će iskočiti i donijeti bodove. Zato ga je odmarao protiv Lyona, jer još nije bio do kraja zaliječen, a već u Osijeku bugarski strateg od njega očekuje da uzme stvari u svoje ruke.

Kako je odlazak na zimu izvjestan, jer navodno postoje i neke ponude, Soudani će odigrati još samo dvije utakmice u Maksimiru. Tu protiv Rijeke i protiv Lokomotive.

Split, 061116.
Stadion Park mladezi.
Nogometna utakmica 15. kola MAXtv Prve lige, RNK Split - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Soudani El Arabi Hilal, Tomislav Duka. 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Čeka se pečat

Rijeci je, znači, jednom presudio u Maksimiru kad je zabio u zadnjim trenucima za pobjedu 1:0, jednom ih je načeo i dokrajčio u trijumfu 3:0, a pamtimo i njegovu pobjedu na Kantridi (1:2), kad je bio dvostruki strijelac. Dosad ukupno, 144 nastupa, 57 golova u Dinamovu dresu, nema sumnje da se radi o jednom od najisplativijih Dinamovih stranaca u bližoj povijesti. Možda na kraju neće donijeti veliki novac transferom, jer u Maksimiru su se nadali da će otići za barem pet milijuna eura, no svojim je pogocima donio dosta.

I, ako još pridonese u završnici polusezone, ako, primjerice, jednim golom ‘riješi’ Rijeku, ako zabije na Poljudu, stavio bi uistinu pravi pečat na svoje tri i pol godine u Maksimiru. Zabijao je važne golove u Europi, spomenuli smo ovaj zadnji u Salzburgu, ali važni su bili oni lani Skenderbeuu.

-specijal Sportske novosti-
Zagreb, 271016.
Stadion u Maksimiru.
El Arabi Hilal Soudani, nogometas GNK Dinama.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

U Albaniji je zabio za izjednačenje, u Maksimiru je dodao još dva za potvrdu prolaska u Ligu prvaka. Pamtimo i onaj hat-trick rumunjskoj Astri u Maksimiru, a bila su mu to i jedina tri pogotka u skupinama europskih natjecanja za Modre. Ostalih 10 zabio je u pretkolima.

Jedino što nije uspio u Dinamovu dresu jest zabiti u Ligi prvaka. Ima još priliku protiv Juventusa, iako izgledi, naravno, nisu veliki, ali, možda se dogodi. No, u ovom je trenu važnije da Mr. Derbi još barem jednom opravda nadimak, protiv Riječana i približi Modre najvećem rivalu. A onda na zimu, ako i ode, otići će sasvim zasluženo, uz lovorike.

Linker
02. svibanj 2024 18:21