Ladislav Almasi (desno)

 MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp
POGLEDAJTE POTEZE

VIDEO Osijekov kapitalac doveo prvo pojačanje: Reprezentativac stiže, izgleda brutalno, ali kasni na derbi

Ladislav Almasi bit će prvi igrač koji će među Bijelo-plave stići otkako je funkciju preuzeo Jose Boto
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. veljača 2024. 06:02

Više nije tajna, Ladislav Almasi (24), čak 196 centimetara visoki slovački napadač, koji je pod ugovorom s češkim Banikom iz Ostrave, bit će prvi igrač koji će među Bijelo-plave stići otkako je funkciju sportskog direktora preuzeo Jose Boto. Istina, Boto je prethodno potpisao dolazak Enisa Cokaja na posudbu, ali taj su posao klupski čelnici dogovarali tjednima prije nego što je Portugalac preuzeo svoju funkciju.

Zoran Zekić tražio je ne samo nekoga tko će biti back-up Ramonu Mierezu, koji je jesen odigrao skoro bez minute predaha, nego i napadača točno određenog profila, a te karakteristike Boto je vidio u Slovaku, koji će u idućih nekoliko dana zadužiti opremu Bijelo-plavih.

image

Ladislav Almasi

MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp

Naravno, to pojačanje neće stići već za utakmicu protiv Hajduka. Ne da neće biti registriran, nego slovački napadač ni fizički neće biti u gradu na Dravi. Almasi će u Osijek doći u nedjelju, u ponedjeljak bi trebao proći liječničke preglede, a potom i potpisati ugovor. Riječ je, kako se moglo i pretpostaviti, o posudbi s opcijom otkupa uz već definiran iznos klauzule, ali i s već dogovorenim uvjetima s igračem u slučaju da Osijek na ljeto odluči otkupiti njegov ugovor. Isti dogovor u Opus Areni napravili su i s Panathinaikosom oko Cokaja. O kolikom konkretnom iznosu potencijalne odštete je riječ ne špekuliraju niti češki mediji.

ALMASIJEVE POTEZE I GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

Da je Almasi na putu za Osijek češki su mediji iskopali vrlo brzo nakon što je visoki napadač napustio pripreme svoje momčadi. Sportski direktor Banika, Ludek Mikloško, za klupsku stranicu potvrdio je kako je Almasi napustio Tursku, gdje se češka momčad nalazi na pripremama zbog ponude koju je klub prihvatio.

- Dobili smo ponudu za Ladislava Almasija koja nam je prihvatljiva. Svidjela se i Lacu, pa smo mu dali prostor za pregovore. Igrač se stoga vratio kući s priprema u Turskoj - rekao je Mikloško za klupsku stranicu.

Almasi je karijeru započeo u slovačkoj Senici, odakle je prešao u Dunajsku Stredu. Odradio je nekoliko posudbi, a onda su uslijedili Ružomberok, potom posudba u ruski Ahmat Grozni, pa na kraju Banik Ostrava, koja je u ljeto platila njegov transfer 470.000 eura. Prošle zime praška Slavia bila je prilično zagrijana za kupovinu Almasija, a škotski su mediji pisali kako je i Celtic zainteresiran za njega. Čak se spominjala i konkretna cifra od dva milijuna eura koliko su spremni ponuditi kako bi zgotovili posao. Taj transfer se nije dogodio, službena ponuda nije ni poslana i to navodno radi ozljede gležnja, zbog koje je Almasi lani na koncu propustio polovinu sezone.

- Nije imao sreće s ozljedama, ali nećemo plakati zbog toga. Takav je nogomet - komentirao je zimus sportski direktor češkog kluba.

Statistički najbolja Almasijeva sezona bila je 2021./22. u kojoj je u ukupno 34 utakmice zabio 16 golova i podijelio tri asistencije. Prošle sezone zbog ozljede stigao je tek šest puta zatresti mrežu, a ove se sezone u 18 nastupa tri puta upisao u strijelce. Pritom je osam puta utakmice počinjao kao starter te u deset navrata u igru ulazio s klupe.

Almasi je svjestan što ga u Opus Areni čeka, da se pored Miereza neće puno naigrati do kraja sezone, ali istovremeno je i na "audiciji" jer o njemu isključivo ovisi hoće li Bijelo-plavi na ljeto otkupiti njegov ugovor.

S Almasijem će Zekić napokon moći odahnuti jer konačno će imati alternativu Ramonu Mierezu u napadu. Kristijan Fućak je od ljetos izvan stroja nakon operacije križnih ligamenata i tek će se u ožujku ili travnju vratiti treninzima pod punim opterećenjem. A nakon mukotrpne rehabilitacije slijedi mu povratak u formu i natjecateljski ritam. Iza Luke Branštetera je, pak, zbog iste ozljede dugotrajno izbivanje i tek je na zimskim pripremama odigrao prvu utakmicu još od ožujka prošle godine. Dva dragulja iz Osijekove škole nogometa, Anton Matković i Amar Zahirović, koji još čeka debi za Bijelo-plave u službenoj utakmici, ipak su krilni napadači.

Devet puta za reprezentaciju

Almasi je do sada devet puta zaigrao za reprezentaciju Slovačke, posljednji puta u lipnju 2022. u Ligi nacija protiv Kazahstana, a ono što je zanimljivo iz perspektive Osijeka jest da mu ovo neće biti prvi dolazak u grad na Dravi. Doduše, neće doći na isti stadion. Almasi je, naime, bio starter za Slovačku u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Hrvatske (2:2), koja je igrana u Gradskom vrtu. I pritom bio jedan od najboljih na terenu, a piše mu se i asistencija za drugi pogodak Slovaka. (gđ)

ALMASIJEVI KLUBOVI

Banik Ostrava

75 utakmica/25 golova

Ružomberok

27 utakmica/10 golova

Petržalka

15 utakmica/14 golova

Samorin

13 utakmica/4 gola

Ahmat Grozni

11 utakmica/0 golova

Senica

7 utakmica/1 gol

DAC Dunajska Streda

4 utakmice/2 gola

Ružomberok B

1 utakmica/0 golova

Osijek otkupio Duartea

Andre Duarte i službeno je postao igrač Osijeka. Kako smo i najavili prije nekoliko tjedana, Bijelo-plavi su aktivirali klauzulu o otkupu, isplatili Reggianu i posudbu pretvorili u transfer.

Portugalac je s Osijekom potpisao ugovor do ljeta 2026. Duarte je odmah po dolasku zauzeo mjesto u startnoj postavi Osijeka, a do sada je odigrao 16 utakmica za Bijelo-plave. Kojim iznosom je Osijek obeštetio talijanskog drugoligaša zasad je nepoznato. Prema Transfermarktu, tržišna vrijednost portugalskog braniča je okruglih milijun eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 02:22