20.03.2011. - Sarajevo - Stadion Grbavica, Premijer liga BiH, eljezni衲 - Sloboda,. Snimio: Fe
 FEDJA KRVAVAC
IN MEMORIAM

Tužna vijest iz Sarajeva! Preminuo legendarni nogometaš i član zlatne generacije Željezničara

Nezamjenjivi virtuoz igrao je za ‘plave‘ 12 sezona, a za prvu momčad Željezničara debitirao je 65‘
Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 12. svibanj 2020. 15:32

Tužna vijest stigla je iz Sarajeva. U 74. godini života umro je legendarni nogometaša Željezničara Edin Sprečo. Svoje prve nogometne korake načinio je na Grbavici, a za prvu momčad Željezničara debitirao je 1965. i za Plave s Grbavice igrao punih 12 sezona.

Bio je nezamjenjivi prvotimac momčad koja je pod vodstvom trenera Milana Ribara 1971. osvojila prvenstvo Jugoslavije. Pristašama Željezničara momčad Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Deraković ostala je u uspomeni kao jedna od najboljih u klupskoj povijesti.

Edin Sprečo za Željezničar je odigrao 234 službene utakmice i zabio 75 pogodaka. No, još je uspiješniji bio kao asistent, namještao je pogotke svojim suigračima, posebice Josipu Bukalu.

Osim za Željezničar Sprečo je igrao za nizozemsku NAC Bredu, francuski Rennes, a na zalasku karijere za Rudar iz Velenja i Iskru iz Bugojna. Upisao je i tri nastupa i dva pogotka za reprezentaciju Jugoslavije. Poslije igračke karijere bavio se trenerskim poslom, prvo u niželigašu Pofalićkom, a kasnije i u omladinskom pogonu Željezničara.

Linker
11. svibanj 2024 02:42