Hrvatska nogometna reprezentacija
 Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
TVOJE LICE ZVUČI POZNATO

URNEBESNE TRANSFORMACIJE VATRENIH VIKINGA Pogledajte kako bi se hrvatski reprezentativci prezivali da su rođeni na Islandu, nasmijat ćete se do suza

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 09. studeni 2016. 12:15

Hrvatska nogometna reprezentacija priprema se za ogled četvrtog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a na drugoj strani maksimirskog travnjaka u subotu će stajati najteži protivnik u skupini I te hit ovogodišnjeg Eura u Francuskoj, Island.

Momčad Heimira Hallgrimssona ovoga je ljeta sve oduševila beskompromisnim stilom punim požrtvovnosti koji ih je doveo do četvrtfinala Eura, u kojemu su poraženi od domaćina natjecanja.

Nogometnim fanovima diljem svijeta, osim igrača i stila igre, za oko su zapeli i islandski navijači, koji su u velikom broju došli bodriti nacionalne heroje, a sve je kulminiralo u eliminacijskoj fazi natjecanja kada je Islanđane u zemlji Tricolora pratilo čak deset posto populacije tog skandinavskog otoka. Nije naodmet napomenuti da je Island zemlja koja prema trenutačnim podacima broji 332.000 žitelja.

Uspješna sportska nacija

Osim što su jedna od uspješnijih sportskih nacija kada se u obzir uzmu broj stanovnika i razina uspjeha u sportovima kao što su rukomet ili nogomet, zanimljiv je i način na koji islandske nogometne zvijezde poput Birkira Bjarnasona i reprezentativnog kapetana Arona Gunnarssona dobivaju prezimena.

SN

A princip je vrlo jednostavan. Naime očevu se imenu dodaje nastavak -son, što u prijevodu znači sin, pa je tako kapetan Islanda Gunnarov sin, dok će se njegov sin prezivati Aronsson, što bi značilo Aronov sin.

Ako kojim slučajem Aron dobije kćer, ona će se prezivati Aronsdottir, odnosno Aronova kći. U svakom slučaju, u pitanju je vrlo jednostavan princip koji je raritetan u povijesti svjetskih rodoslovlja.

Da bi se i ostatak planeta mogao zabavljati svojim potencijalnim islandskim imenima i prezimenima, za vrijeme Eura u Francuskoj na internetskoj stranici vg.no napravljen je generator islandskih imena. Tamo je potrebno upisati samo vlastito ime, ime oca i spol, a generator odmah daje islandsku verziju vašeg imena i prezimena.

S obzirom na to da za četiri dana Hrvatska na praznom Maksimiru ugošćuje Island, odlučili smo provjeriti kako bi se hrvatski nogometaši zvali da su Islanđani.

ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - NOVEMBER 17: Marcelo Brozovic (L) and Ivan Perisic of Croatia in action during international friendly football match between Russia and Croatia at Olymp II stadium on November 17, 2015 in Rostov-on-Don, Russia.(Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images
Ivan Perišić i Marcelo Brozović

I rezultati su zaista zapanjujući, a pomalo i smiješni. Naime, vratar Danijel Subašić u tren oka postaje Danijelor Jovoson, stoperi Domagoj Vida i Vedran Ćorluka transformiraju se u Domagojur Rudjikason i Vedjrandjur Josipson, dok je obrana kompletirana bekovima Josipom Pivarićem i Šimom Vrsaljkom, odnosno - Josiporom Josipsonom i Simorom Mladensonom.

U veznom redu Vatrenih umjesto Milana Badelja, Luke Modrića, Ivana Rakitića i Marcela Brozovića igraju Milanir Rankoson, Lukvar Stipeson, Ivanor Lukason i Marcelor Ivanson, dok su nešto istureniji Ivan Perišić i Mario Mandžukić u islandskom obliku Ivanur Anteson i Marior Matoson.

Nismo zaboravili ni izbornika Antu Čačića, koji bi se kao Islanđanin ljudima predstavljao kao Antur Simeson.

Linker
18. svibanj 2024 11:28