CROPIX
IDEMO UZETI TAJ TURNIR

PIŠE T. ŽIDAK Kada sam pitao Vrbanovića koliko će HNS inkasirati za nastup u Kini, veza je odjednom "pukla"...

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 11. siječanj 2017. 09:54

Kinezi su se zapalili za nogomet i sve što se piše o njihovim nastojanjima da “kupe nogometni brand”, sve je istina, potvrđuje Vrba.

Ne mogu poreći da smo ovaj telefonski razgovor s Damirom Vrbanovićem obavili pod oblakom njegova cinizma. Iako mi nije bila namjera potezati pitanje rekreative turneje, nego turnira na kojemu će HNS uprihodovati dobar novac, Vrbanović me preduhitrio:

- Kao što mediji kod nas podmeću, ovo nije turistička turneja, jer, letjeti 37 sati da bismo vidjeli Nanning, ‘gradić’ od tri milijuna stanovnika, nije baš putovanje za postbožićni ugođaj. Ovdje se igra, iz kineskog rakursa, vrlo ozbiljan nogometni turnir, China Cup, gdje su svi sudionici primljeni s osobitom pažnjom. Hrvatska reprezentacija možda i s najvećim respektom, makar smo došli u ‘šarenom’ sastavu, bez glavnih igrača, domaćin je imao razumijevanja...

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Damir Vrbanović je impresioniran stadionom za 60.000 gledatelja, koji je rasprodan za našu premijernu utakmicu s Čileom (danas u 12.30 po hrvatskom vremenu, uz direktan prijenos na Areni Sport). Puleni Ante Čačića su dvaput trenirali na ugodnoj temperaturi od 20 stupnjeva, hotel je na razini “Kempinskog” ili “Četiri godišnja doba”, a iza organizacije turnira stoji kineska vlada, koja China Cup želi idućih godina plasirati kao važan kineski nogometni proizvod.

- Ne mogu vam reći u kakvom sastavu će istrčati Hrvatska, ali, iako rezultat nije prioritet, razgovarajući s Čačićem shvatio sam da idemo na prvo mjesto! S obzirom na obveze, logično je da nismo mogli dobiti suglasnost velikih klubova i da smo morali doći u ovakvom sastavu...

Vjerojatno se Damir Vrbanović sjeća 2014. godine, kada je Hrvatska na stadiona West Hama u Londonu igrala prijateljsku utakmicu protiv Argentine i kada su mediji prosvjedovali protiv “šarene” reprezentacije, koju će Niko Kovač suprotstaviti Messiju. Od današnjih reprezentativaca, na Upton parku su igrali Kalinić, Vrsaljko, Jedvaj, Badelj, Kovačić, Čop i Mitrović. Uz Leškovića, Leovca, Antolića, Milića, Tomečaka, Jajala, Halilovića i Anasa Sharbinija, “koji si je priuštio luksuz i gurao loptu Messiju kroz noge. OK, izgubili smo (1-2), ali, dojam je bio izvrstan...

Kada sam pitao Vrbanovića koliko će HNS inkasirati za nastup u Kini, veza je odjednom “pukla”. Ali, prije toga smo saznali da je s reprezentacijom putovao bivši predsjednik HNS-a Branko Mikša, koji se susreo sa starim kineskim prijateljima, da nad hrvatskom nacionalnom momčadi bdije ambasador Nebojša Koharević, koji je već 3,5 godina u Pekingu, da Šuker nije ni planirao dolaziti u Kinu.

- Kinezi su se zapalili za nogomet i sve što se piše o njihovim nastojanjima da ‘kupe nogometni brand’, sve je istina. Klub koji želi kupiti Nikolu Kalinića do prošle godine je bio drugoligaš, a danas se ‘razbacuju’ milijunima. Jasno je da je nogomet postao projekt na državnoj razini - zaključio je Vrbanović.

Linker
04. svibanj 2024 15:32