REUTERS/Vincent West / REUTERS
IMPERIJA SPREMA NOVI UDARAC

POGLED NA KLUPU BARCELONE IZAZIVA NEVJERICU Dali su 123 milijuna eura za šest - pričuva!

BARCELONA Trener Katalonaca Luis Enrique kupio je ovoga ljeta šest nogometaša kojima je namijenio mjesto među pričuvama
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. rujan 2016. 22:04

Paco Alcacer zaokružio je viziju Luisa Enriquea na Nou Campu. Ovoga je ljeta Barcelonin trener doveo šest igrača i svima je namijenio istu ulogu. Na klupi! Tamo će Alcacer, Cillessen, Andre Gomes, Digne, Umtiti i Denis Suarez strpljivo čekati svoj trenutak nadajući se da će ga jednom i dočekati. Barca je na kraju dana izbrojila frapantna 123 milijuna eura za dečke koji će djelovati iz drugog plana...

Nije, međutim, Luis Enrique ništa kupovao slučajno, njegova je ideja sasvim jasna. Enrique je uvjeren da ima udarnu postavu koja je bez premca u svijetu i da nju ne treba dirati, a dovodeći igrače za drugi plan udarnim je zvijezdama osigurao dovoljno prostora za odmor u određenim utakmicama koje bi Barca trebala dobiti i u ‘šarenoj’ postavi. Enrique je sa svojim igračima prošle sezone osvojio Primeru i Kup Kralja, ali je ispao u četvrtfinalu Lige prvaka najviše zato što su njegovi igrači u dvije utakmice s Atleticom ostali bez goriva.

Njhov je umor bio jasno vidljiv, a zbog njega su i u prvenstvu u tom razdoblju u četiri kola bili osvojili samo bod ugrozivši čak i naslov prvaka. Sada bi igrači iz drugog plana trebali rješavati takve utakmice, jer Barcina će klupa biti neusporedivo bogatija nego što je to bio slučaj prošle pa i prethodnih sezona.

Koliko će nova taktika biti plodonosna pokazat će sezona koja je tek počela, ali pogled na brojke izaziva pravu nevjericu. Barcelonin trgovački učinak nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine individualno zvuči potpuno promašeno. Odmah nakon Mundiala Barca je sjajno utržila tri igrača koji su neupitni starteri u današnjoj postavi.

To su Luis Suarez, Rakitić i Ter Stegen za koje je Barca ukupno izdvojila 111 milijuna eura. Pogodak je bio i Bravo na vratima, plaćen 12 milijuna, nedavno prodan Manchester Cityju za 18 milijuna eura. I to je kraj Barcinih uspješnih kupnji, jer sljedeća 220 milijuna eura potrošeno je u 11 igrača kojima je prvi zadatak donijeti širinu u momčad. Alcacer, Cillessen, Andre Gomes, Digne, Umtiti, Denis Suarez, Arda Turan, Aleix Vidal, Douglas, Mathieu i Vermaelen sada imaju sezonu u kojoj bi trebali ispoštivati uloge koje im je Enrique namijenio, ali i utišati kritičare igrama opravdavajući golemi novac koji je u njih utrošen.

Objašnjavajući zašto je pristao doći u Barcelonu i grijati klupu, španjolski reprezentativac Alcacer ponudio je sljedeće obrazloženje:

- Igranje u Barceloni je privilegij. Mogu donijeti puno rada i profesionalnih ciljeva čak i kada nisi u prvom planu. Nastojat ću da moje zrnce pijeska donese nešto novo i lijepo na Cam Nou. Dolazak u Barcelonu korak je naprijed u mojoj karijeri.

Alcacer ima pravo na svoj stav, premda će mnogi kvalitetni igrači s karakterom reći da klupa nikada ne bi bila njihov izbor.

Usput, ovo je ljeto bila i konačna potvrda da je Barca odustala od projekta maksimalnog forsiranja svoje omladinske škole. Mladići kao što su Bartra, Sandro ili Adriano više nisu u klubu, a neki poput Munira ili Sampera trebali bi se iskazati u novim sredinama i tako zaslužiti svoje mjesto pod suncem u Barceloninoj momčadi.

-----------------------------------------------------------------

Hoće li Messi, Neymar i Suarez pristati na veći odmor u Barçi?

Sezona je tek počela a već sada španjolski mediji u prvi plan guraju novi veličanstveni okršaj Realove napadačke trojke (Ronaldo-Bale-Benzema) s Barceloninom (Messi-Neymar-Suarez). Tko će zabiti više pogodaka, tko će imati više pobjeda, tko će uzeti više individualnih naslova?

Ronaldo je i vjerojatni osvajač Zlatne lopte, što znači da će opet doći na korak do Messija koji ima pet Zlatnih lopti. Očekuje se da će argentinski majstor odmah ponuditi odgovor na terenu... Također se čeka i konačna promocija Neymara koji je zadnju sezonu odigrao na fantastičnoj razini, ali nije izašao iz Messijeve sjene. Ove sezone tražit će korak više. Suarez je prošle sezone osvojio Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac u europskim ligama...

Kada je u tvravnju umor dohvatio Barcelonine igrače, u prvom planu bili su Messi, Suarez i Neymar. Potpuno iscijeđeni, nemoćni da naprave makar ozbiljan dribling. I premda Barca nije imala takvu širinu na klupi, bilo je mnoštvo utakmica u kojima se netko od tog trojca mogao odmarati, ali to su igrači koji uvijek inzistiraju na nastupu.

Ključno je pitanje u Enriqueovoj filozofiji hoće li Messiju, Neymaru i Suarezu uspjeti utisnuti u glavu da je i njima odmor neophodan te da moraju zaboraviti novu trku s individualnim rekordima. A to neće biti nimalo lagan zadatak...

Linker
11. svibanj 2024 18:07