Foto: Goran Mehkek / CROPIX
PIŠE TOMO NIČOTA

SAMMIR ZAPALIO NAVIJAČKI PUK, A DOLAZI SA SAMO JEDNIM CILJEM Želi postati poput 'Velikog Žutog' i vratiti nogomet u Zagreb

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. siječanj 2017. 22:59

Nema sumnje, dugo nešto nije tako “zapalilo” modri i nogometni puk kao vijest o Sammirovu dolasku. Zbijaju se šale, šalju ozbiljne poruke, rade fotografije Matjaža Keka koji preko granice bježi kući.

Sammir, ima taj X faktor, nitko na njega nije imun, voljeli ga ili ne, Sammir je neiscrpna tema. U Maksimiru, definitivno, nisu mogli pronaći bolji način i boljeg čovjeka koji će izazvati euforiju i koji će možda čak i privući ljude na stadion. Sammir je pravi bingo.

No, kad taj početni adrenalin ishlapi, kad se smire prve reakcije i emocije, dolazimo do pitanja na koje još nemamo odgovor. Što Sammir nogometno donosi u Zagreb? Znamo kakav je bio prije tri, četiri, šest godina. Jednu večer bio je “the best”, pa je tjedan dana živio kao - George Best.

Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Tada, u vrijeme totalne Dinamove dominacije, njegova genijalnost pomiješana s neozbiljnošću i neprofesionalnošću nekima je bila simpatična, drugima išla na živce, na kraju ga je koštala... Prosječnosti. Nikad nije do kraja rasplamsao svoj talent. I sad se, na pragu tridesete, u trenutku kad bi trebao biti u najboljim nogometnim godinama i boriti se za pravi transfer, vraća u Zagreb. Što odmah budi sumnju - zar je, u nogometnom smislu, očajan? Uostalom, vraćali su se mnogi Modri u Maksimir i često nisu opravdali očekivanja.

Arhiva

No, vratio se jednom i Robert Prosinečki. Isto u najboljim godinama, isto su ga pitali: “Pa što ti to treba, zar si odustao od nogometa?” Ali, on je došao “vratiti nogomet u Zagreb”, došao je biti vođa jedne sjajne momčadi, predvoditi Dinamo do Lige prvaka, do punog stadiona i velikih pobjeda. Sammir dolazi s idejom da bude upravo to, Prosinečki ove generacije.

Robert Prosinecki of NK Croatia Zagreb (L) takes the ball off Celtic's Henrik Larsson during the Champions League second qualifying round, first leg match at Parkhead in Glasgow 12 August.  (UK OUT-ELECTRONIC IMAGE)
UK OUT-ELECTRONIC IMAGE/AFP / AFP

Ne dolazi da bi nastavio tamo gdje je stao, dolazi da bi vratio Dinama iz “gliba”, dolazi da bi predvodio jednu talentiranu generaciju. Je li u ove tri godine sazrio za tu ulogu, ima li doista još motiva za povratak u reprezentaciju i na veliku scenu, ima li još u njemu želju za dokazivanjem?

Dinamovi čelnici doveli su “zmaja na papiru”, no preuzeli i veliki rizik. Nije u natjecateljskoj formi, sezona mu je završila 30. listopada, otad je uglavnom bio na odmoru, nije puno trenirao. Kakav je uopće nogomet igrao u Kini, je li Sammir bolji no što je bio tada? I kako će njegov dolazak utjecati na svlačionicu, na razvoj mladih igrača, Ćorića, recimo? Ovoga puta ima još veću odgovornost nego prije, ulog je još veći, sad mora biti samo “the best”.

Linker
08. svibanj 2024 17:34