CROPIX
ŠANSA ZA KONTROLU PRVENSTVA

SLOVENAC KOJI JE SAMO JEDNOM SKINUO DINAMO SADA TRAŽI TRIJUMF VRIJEDAN NASLOVA 'Uopće mi se ne sviđa što se dogodilo Dinamu u Francuskoj...'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 17. rujan 2016. 10:49

I dok protiv Hajduka ima savršeni skor, Majaž Kek ne može se pohvaliti tako uspješnim učinkom protiv drugog Rijekina rivala - Dinama. Iako je Modrima uzeo po jedan Kup i Superkup, u prvenstvu je od 13 ogleda tek jednom uspio pobijediti i to Zorana Mamića u listopadu prošle godine.

Sa Zlatkom Kranjčarom kreće od nule…

- Moram reći da se izuzetno veselim utakmici koja je pred nama. Dinamo je momčad koja igra Ligu prvaka, dominira hrvatskim nogometom i dovoljno izazovna da napravimo i pokažemo sve što možemo u ovom trenutku i ostvarimo pozitivan rezultat - kaže Matjaž Kek.

Prvi put nakon one čuvene sezone 1998/99. Rijeka će ugostiti Dinamo kao vodeća momčad HNL-a. Predstavlja vam to pritisak ili dodatni motiv da u nedjelju odete na “plus četiri”?

- U prvom redu nas veseli pozicija na tablici jer govori da smo nešto dobro napravili, ali u prvom redu privilegij je biti sudionik takvog derbija, to sam i igračima govorio. Mislim da nam to smije predstavljati pritisak već želju i motiv da dođemo do cilja.

Može li utakmica koju je Dinamo u srijedu odigrao u Lyonu biti neki pokazatelj uoči nedjeljnog derbija?

Lyon nije dobra vijest

- Ne nužno, u smislu da pokazatelj može biti i utakmica koju su odigrali u Splitu. Ovo je derbi, utakmica koja je sama za sebe. Normalno je da uvijek možeš nešto vidjeti ili predvidjeti, ali mi se više bavimo svojim stvarima, razgovaramo o sebi… Suparnika popratimo onoliko koliko treba, ali znamo da taj Lyon može samo značiti još više motiva za Dinamo.

Koliko dva Dinamova uzastopna poraza mogu utjecati na utakmicu?

- Sada tražite da pričam o Dinamu, a znate da to ne volim. Kao što oni imaju problema, tako ih imamo i mi. Zato bih se fokusirao na nas, da napravimo sve da se ta njihova negativna, a naša pozitivna serija prolongiraju. Utakmica je izazovna za jednu pravu nogometnu atmosferu, ali i utakmicu u kojoj će biti žara, agresije… Ne bih volio da ta poruka kako Dinamo ne smije izgubiti ode u nekom drugom smjeru.

Koliko mislite da će utakmica biti drugačija od one posljednje na Rujevici s obzirom na promjene u obje momčadi?

- Derbi je uvijek derbi, rana je faza prvenstva. Bio bi klišej kada bih rekao da bodovi protiv Dinama i Cibalije vrijede isto, ali mi moramo razmišljati samo o svakoj sljedećoj utakmici. Mi smo spremni i napravit ćemo sve da dođemo do cilja.

Zlatko Kranjčar slovi za nešto drugačijeg tipa trenera od Zorana Mamića, može li njegov otvoreni gard biti prednost za Rijeku?

- Kranjčar je trener s puno iskustva, koji je puno dobroga napravio u nogometu i koji gaji način koji je njega obilježio u karijeri. Jesmo li isti ili različiti tipovi trenera, stvar je medijske procjene, mi ćemo ostati kod svoga, onoga što smo ove sezone dobro napravili i probati biti još bolji s više koncentracije. Protiv Dinama nećeš imati deset šansi, tu moramo biti još odlučniji.

Koliko ishod derbija može utjecati na utrku za naslov prvaka?

- Rana je faza, ali psihološki sigurno može utjecati. Na Dinamo gledamo s puno respekta, ali puna Rujevica i naša dobra predstava mogu nas dovesti do cilja. Rana je faza prvenstva, ali pokazalo se da kod svakoga možeš izgubiti, više nema zicera, liga je dosta izjednačena i trenutak dekoncentracije ili loše reakcije može ti odnijeti bodove kod svakog suparnika. Pobjeda u derbiju nosi psihološku stabilnost koju možeš onda dobro iskoristiti.

Marko Vešović
Duje Klaric / Hanza Media / Hanza Media

Otvoreni dijalog

Nakon utakmice u Vinkovcima ste malo oštrije prozvali igrače, jeste li zbog toga razmišljali o kakvim promjenama?

- U našem poslu treba biti i kritike, a s igračima sam otvoreno razgovarao i posebno me veseli direktan i otvoreni dijalog koji smo imali. Nije to bilo neko prozivanje, možda je neka moja riječ bila preteška što sam igračima i objasnio. Ali razmišljao sam i još uvijek razmišljam o nekim promjenama, vidjet ćemo što će biti s igračima koji su ozlijeđeni.

Linker
03. svibanj 2024 23:28