CROPIX
NEVIĐENA ZABAVA

BIT ĆE TO LUDNICA ZA PAMĆENJE Legende Svjetskog kupa u spektaklu od katedrale do Manduševca: Trg čeka 37 velikih Globusa

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. siječanj 2017. 09:41

Nika Fleiss pet je puta skijala na zagrebačkoj utrci kao natjecateljica, najbolji rezultat ostvarila je u prvoj, bila je osma, a posljednjih godina je uključena u organizaciju. Dio njezina posla ove godine odnosi se i na kontakte i brigu za legendarne skijaše, koji stižu u Zagreb povodom proslave 50. rođendana Svjetskog kupa.

U proteklih 50 godina Svjetskog kupa veliki Globus osvajala su 23 skijaša i 28 skijašica, a njih 18 (11 skijašica i 7 skijaša) vidjet ćemo u srijedu na stazi od Zagrebačke katedrale do Jelačić placa.

Tijekom karijera oni su podignuli čak 20 Globusa u ženskoj i 17 u muškoj konkurenciji. Definitivno se isplati doći i u živo vidjeti istinske legende svjetskog skijanja...

- Utrka u Bakačevoj je zamišljena kao retrospektiva Svjetskog kupa, bit će na stazi i starih "kolaca" kakvi su se nekad upotrebljavali na utrkama, zamolili smo legende da ponesu i nešto od originalne opreme, koju su koristili u svoje vrijeme. Na žalost, mnogi su nam rekli da više nemaju tih starih stvari, ali nadamo se da su nešto ipak uspjeli pronaći - kaže Nika.

Kako bi se i ljudima pred tv-ekranima i sretnicima koji će u živo pratiti utrku približilo prošlo vrijeme, u Bakačevoj će biti i neki od naših starih skijaša i oni će biti i odjeveni i imat će opremu iz starih vremena. Vrijedi spomenuti njihova imena, ali za ovu priču vrlo su bitna i godišta: Jasenka Wolf Cvitak (1940), Franjo Bahovec (1938), Vladimir Jakopček (1937), Nebojša Wainer (1934), Ratimir Škutelj (1944), Nenad Dančuo (1954) i Mladen Kolak.

Utrka će biti više pokazivanje, nego prava utrka.

- Doduše, mjerit će se vrijeme, ali ono definitivno nije bitno.

Uz utrku legendi, bit će i defile organizatora utrka Svjetskog kupa u proteklih 50 godina.

- Većina se odazvala našem pozivu, a računajte da je dvjestotinjak različitih mjesta organiziralo utrke do sada.

Linker
19. svibanj 2024 22:26