REUTERS/Jean-Paul Pelissier
PUTOKAZ ZA ČETVRTFINALE

BRAZILCI HRVATSKOJ POKAZALI KAKO SE TREBA IGRATI PROTIV ŠPANJOLSKE Riberin sastav opasno je plesao po rubu, a potpuno ih je smotala brzina suparnika

Srebrni s prošlog EP u osmini finala opasno su ‘visjeli’ protiv Brazila, koji je vodio do završnice utakmice, u kojoj Alex Dušebajev preuzeo ključnu ulogu i odveo svoju reprezentaciju u četvrtfinale s tijesnih 28:27
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. siječanj 2017. 21:50

Bila je to vrlo čudna utakmica Brazila i Španjolske. Drama do samog kraja i za sve koji su vidjeli malo neobičan poraz Brazilaca.

Prvo su svi bili presrdačni, jer španjolski izbornik Jordi Ribera je do prije koji mjesec bio brazilski izbornik. Drugo, Brazil je igrao odlično, vodio u prvom dijelu i do 4 razlike, pa vodio i u drugom, čak i u 53. minuti, ali prava je enigma što im se dogodilo nakon toga da pet posljednjih minuta gotovo ne zapucaju prema golu Španjolaca. Svi su ostali zbunjeni, a Španjolska to, naravno, nije propustila kazniti, jer je kao i uvijeka kada je frka, Alex Dušebajev uzeo konce u svoje ruke i dovršio priču.

Taj Brazil se pokazao ponovo nezgodan u ovakvim utakmicama, jer nema što izgubiti, znaju igrati, dobri su i ako krene napadu i vrataru Almeidi može biti čuda. Ako se sjetite, u Kataru su napravili paniku nama, ali su tada pucali i te kako do kraja, što sada nisu učinili, pa su neki upitnici ostali.

Ribera je kriv

I dok je brazilski vratar Almeida govorio “za sve je kriv Ribera, on nas je sve ovo naučio”, Španjolcima Jordi Ribera nije baš bio omiljeni lik, jer su premrli od straha zbog njega tijekom utakmice.

No, on je potpuno miran došao pred njih i zaključio:

- Naš problem je bila obrana, to što Guardiola i Morros nisu uspjeli poloviti konce na početku i u prvom poluvremenu smo primili 18 golova što je duplo više nego u drugom. Kada stižeš, uvijek se može dogoditi da se poklizneš, no, nama se to, na sreću, nije dogodilo. Ja dobro znam kakav je Brazil i što može. U jednu ruku mi je i drago da su to pokazali, makar smo mi bili u opasnosti. No, najbitnije je da smo prošli - zaključio je Španjolac.

Ono što treba reći je da je Brazil igrao brzo, a da je s tom brzinom jako omeo ulazak Guardiole i Morrosa u obranu u kojoj su specijalisti. Poklopilo se i da Almeida na golu obrani puno toga više od Perez de Vargasa i Corralesa, što je Brazil gurnulo u priliku, no na žalost po njih senzacija je izostala.

Bez pogleda na gol

Ostaje enigma samo zašto zadnji pet minuta nisu pucali na gol, a ako ne pucaš ne možeš zabiti, a ako ne zabiješ ne možeš ni pobijediti. Čudno ali istinito zvuči pitanje jesu li stvarno to željeli?

Brazilski izbornik Washington Nunez koji je donedavno asistirao Riberi nakon svega je zaključio:

- Znam da je Jordi sretan čovjek nakon ovoga. Ovo su teški porazi, kada imaš... No, to je očito cijena koju moramo platiti. Falio nam je Petrus koji je ozlijeđen, jednostavno bili smo kratki kad se činilo da trebamo dovršiti posao - zaključio je Brazilac.

No, ima tu još jedan tužni detalj o kojem nisu pričali. IHF ima nove “poslušnike” u švicarskom sudačkom paru Brunner - Salah koji je savršeno u finišu odveo vodu na mlin Španjolaca. To nastavlja biti problem rukometa i nikad se neće riješiti. Pitanje bi li SP uspjelo bez nekog ili nečeg... Dok se to ne riješi rukomet neće biti ono što može biti, čak i kada sve izgleda umotano u najsjajniji celofan.

Linker
06. svibanj 2024 09:36