Paolo Barelli

 ANDY BUCHANAN Afp
DVA OŠTRA PISMA

Suspenzija Hrvatskoj uzrokovala otvoreni rat! Ovakvo sučeljavanje dosad se baš i nije događalo

Jasnije i oštrije od ovog teško da se može i zamisliti. Bit će zanimljivo pratiti sljedeće poteze...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. studeni 2021. 21:47

Nedavna suspenzija koju je LEN (Europska organizacija vodenih sportova) izrekla Hrvatskom i Portugalskom plivačkom savezu nije bila točka na i cijele priče. Štoviše, ona je sada samo otvorila otvoreno sučeljavanje između FINA (Svjetskog saveza vodenih sportova) i LEN. Nešto što se dosad baš i nije događalo.

Naime, u ponedjeljak, 15. studenog se sastao Ured FINA, dakle izvršno tijelo svjetske organizacije, te uputilo dva dosta oštra i jasna pisma, a vezano na LEN-inu suspenziju Hrvatske i Portugala. Jedno je odaslano svim članovima FINA, dakle svim nacionalnim plivačkim organizacijama u svijetu, a drugo samom vrhu LEN (predsjedniku Barelliju, glavnom tajniku Sparkesu i svim članovima Ureda LEN). U njemu ih krajnje pojednostavljeno upozoravaju na nekoliko ključnih stavki.

Kako navode, a temeljem mišljenja trojice švicarskih odvjetnika Olivier Ducrey, Gianpaolo Monteneri i Marc Cavaliero:

- zahtjev 24 nacionalna saveza LEN za održavanjem izvanrednog Kongresa LEN je legitiman jer prema Statutu, Kongres se mora sazvati ako ga zatraži najmanje 20 članova LEN

- Ured LEN stoga ima dužnost sazvati izvanredni Kongres LEN za 5. veljače 2022.

- Ured LEN nema pravo ograničavati točke dnevnog reda takvog izvanrednog Kongresa

- korištenje imena i logotipa LEN ne krši švicarski zakon, niti je u suprotnosti sa statutarnim pravilima FINA ili LEN

- bilo koja jednogodišnja suspenzija nacionalnog saveza s opravdanjem korištenja imena i logotipa LEN nije opravdana, te bi upravo takva suspenzija bilo kršenje Statuta LEN, a u slučaju jednogodišnje suspenzije bez mogućnosti saslušanja, ona je politički motivirana, te ne samo da krši Statut LEN, već i Etički kodeks FINA

Sve ovo potpisao je vrlo visoki dužnosnik FINA, Amerikanac Brent Nowicki, izvršni direktor Međunarodne organizacije vodenih sportova. Brent Nowicki je poslao i drugo pismo, još malo oštrije i izravnije predsjedniku i glavnom tajniku LEN, kao i svim članovima LEN. U njemu ponavljaju sve malo prije navedeno, ali pritom dodaju da što se FINA-e tiče Hrvatska i Portugal nisu suspendirane, te oba saveza pravo sudjelovati u radu LEN, te da se izvanredni Kongres LEN ima održati 5. veljače 2022. Nadalje, FINA će čak poslati i dva neovisna promatrača ne bi li nadzirali rad Kongresa LEN 5. veljače 2022. u Frankfurtu, a kako bi bila osigurana razvidnost ili transparentnost u radu i demokratičnost postupka.

Jasnije i oštrije od ovog teško da se može i zamisliti. Bit će zanimljivo promotriti sada sljedeći potez LEN.

Linker
09. svibanj 2024 00:31