Ante Čizmić/CROPIX
GOBAC O BALIĆU

'Nije mu ovo prvi put! Da se javio bio bi među 28... ali ne znam bi li išao na SP'

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 12. prosinac 2012. 12:14

Iskreno, činilo nam se kao da se s nekim vrhunskim igračima igramo “gluhog telefona”. Završi konferencija za novinare s izbornikom Slavkom Golužom, krenemo van, a slučajno ili ne, vani stoji dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac. Pristojno pozdravi, no, izgledao je kao da mu se baš ne da reći rečenicu-dvije o popisu muške reprezentacije, čak je rekao, “Goluža je sve rekao, da se ne ponavljamo”.

Ali ipak se zadržao s novinarima, a ono što je rekao Gobac, ne da nije bilo isto, nego nije ni slično izbornikovim riječima. Već prva rečenica rekla je sve.

- Činjenica je da je Ivano nedostupan za nas - počeo je nevoljko Gobac.

- U ponedjeljak je, koliko znam, Goluža posljednji put pokušao doći do Balića preko Jakova Gojuna. Kojem je Ivano rekao da nikome u Hrvatskoj ne daje njegov broj. To je valjda jasna poruka.

A ovo je bila jasna rečenica da Gobac neće stati.

- Je l’ vama normalno da Nikola Karabatić ne da broj Claudeu Onesti? Ili Mikkel Hansen danskom izborniku?

Dakle, Goluža nema Balićev broj?

- Ne.

Bi li ga izbornik uvrstio da se javio?

- Sigurno. Neću sad govoriti u kakvoj je Ivano formi i igra li tamo, ali činjenica je kad te netko zove da mu se javiš.

Ima li Ivano razlog što se ne javlja?

- Nema on nikakav razlog što se ne javlja na telefon.

Bio je ovo znak da će Gobac reći sve što mu je “na duši”.

- Mislim da nema razloga, pogotovo ne da se ne javlja izborniku. Izbornik je taj koji mora kontaktirati sve igrače, razgovarati s njima. Kako se javi Vori, kako se jave Lacković, Duvnjak, Alilović, mislim da je red da se javi i Balić.

Izbornik kaže da Ivano nije spreman, da nije ni zdrav, ali na popisu ima još takvih za koje je sam rekao da nisu zdravi.

- Da, ima dosta ozlijeđenih. Lacković je ozlijeđen, Vori je umoran, Duvnjak je ozlijeđen, Vuković ozlijeđen...

Ali oni su se javili izborniku, pa su na popisu?

- Mi smo sa svim igračima u kontaktu i nije mi normalno da se netko neće javiti na telefon. Ako je nekome to normalno, meni nije. Do posljednjeg trena smo ga čekali. Ali ne možeš ga staviti među 28 ako ne znaš hoće li ili neće.

Unatoč svemu, Gobac ne djeluje kao da je ljut na Balića.

- Mislim da ovo nije Ivanov kraj u reprezentaciji. Činjenica je da ove polusezone ništa nije odigrao, to svi koji prate rukomet vide, totalno je izvan forme, nespreman...

Toliko o tome da neće komentirati u kakvoj je Ivano formi...

- Ono što je bio na Olimpijskim igrama u Londonu kad se dobro pripremio, to se polako potrošilo. Međutim, i takav bi sigurno bio tu. Bio bi poželjan, da vidimo može li ili ne. Ali nismo očekivali da se čovjek neće ni javiti - čak se i nasmijao Gobac.

- Žao mi je što se nije javio jer mislim da bi sigurno bio među 28. Bi li bio u momčadi za Svjetsko prvenstvo, to je stvar izbornika. Međutim, nije mu to prvi put da se tako ponaša. Ni kad je bio ovdje, nije se javljao. Evo, kad je nedavno bila stanka, bio je u Hrvatskoj, pa se nije javio. Sve su to poruke. Znate... - zastao je.

- Ako je Ivano spreman za kraj karijere, bolje da sam to kaže. Ovo nije bio način. Dovoditi nas sve u situaciju da moramo na ovakav način reagirati. Hrvatski rukometni savez ga je sigurno želio pozvati, međutim, zvati igrača koji ti se neće javiti, jasna je poruka.

Što je Savez postavio za cilj na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj? Čime biste se zadovoljili?

- Mi uvijek na velika natjecanja idemo da budemo prvi, drugi, treći, da se borimo za prva mjesta. Ali to sigurno neće ovisiti ni o meni, ni o Goluži ni o Ivanu Baliću. To ovisi o momčadi. Ako se netko hoće izdignuti iznad momčadi, to nije dobro. Momčad je ta koja će odlučiti na terenu. Nitko nije iznad momčadi, niti je ikad netko od nas bio iznad momčadi. Ivano je bio veliki igrač, zadužio je hrvatski rukomet. U svakom slučaju, za njega će se naći mjesto u hrvatskom rukometu koje mu više odgovara nego ovo što trenutačno sada radi - poručio je Zoran Gobac.

Linker
01. svibanj 2024 11:55