DAMIR KRAJAC Cropix
UVJERLJIVI U GOSTIMA

Pomalo nestvaran uspjeh Zagreba u Ligi prvaka: Prvak Hrvatske velikom pobjedom stigao nadomak osmine finala

Bila je to jako važna utakmica za oba sastava, a Zagreb je bio jako oslabljen bez Srne i Klarice
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. veljača 2024. 20:27

Kolstad – Zagreb 25:34 (10:18)

TRONDHEIM Arena Spectrum. Gledatelja 7.500. Suci: Alvarez i Bustamante (Španjolska)

KOLSTAD: Bergerud (4+1), Eggen (6); Hald, Vetle Aga, Sagosen 4, Ronning 1, Alberg 3, Lageland, Limstrand 1, Setterblom 2, Boilesen 2, Gullerud 2, Johanessen, Lyse 6 (1), Gudjonsson 4, Johnsen. Trener Christian Berge

ZAGREB: Mandić (11), Grbavac (1); Kos 5, Ćavar 3, Walczak 1, Faljić, Gojun 2, Kraljević 1, Sirotić 2, Čupić 2 (1), Dibirov 4 (1), Franković, Kavčić 3, Glavaš 2, Morales 5, Suholežnik 4. Trener Andrija Nikolić

SEDMERCI: Kolstad 2 (1), Zagreb 3 (2)

ISKLJUČENJA; Kolstad 8 minuta (Gudjonsson 22, Setterblom 27, Lyse 55, Sagosen 57), Zagreb 12 minuta (Kavčić 4, Faljić 10, 53, Kos 28, Suholežnik 39, Sirotić 59)

IGRAČ UTAKMICE: Aleks Kavčić


Zagreb je nadomak prolaska u drugi krug Lige prvaka. Sjajan, pomalo nestvaran uspjeh napravili su u Norveškoj pobijedivši Kolstad s devet golova razlike bez dva možda najbolja igrača u ovom trenutku. Briljantna predstava u pravo vrijeme, dokaz da su napredovali, da su momčad, jer mogu odraditi savršenu utakmicu u najtežem trenutku. Dvije utakmice s Kolstadom, dvije pobjede, 20 golova razlike. Zaslužili su prolaz po svemu.

Bila je to jako važna utakmica za oba sastava. Zagreb jako oslabljen bez Srne i Klarice, s bodom prednosti i +10 golova u odnosu na Kolstad uoči utakmice, ali Kolstad s utakmicom doma i činjenicom da još dočekuje Pelister. Dakle, teoretski nije bila nebitna ni razlika, jer izgubiti manje od 10 bila je šansa više, makar ne toliko velika. No, to su bile kalkulacije pred utakmicu sezone koja nije došla za Zagreb u dobro vrijeme.

Zagreb je u oslabljenom sastavu bio sjajno koncentrirani, ta koncentracija napravila je nevjerojatnu prednost u prvom dijelu. Zagreb je u jedom trenutku pred kraj prvog poluvremena vodio nevjerojatnih 18:8, ali je Kolstad s malo sreće ipak otišao na odmor sa -8.

image
SOFASCORE ZA SPORTSKE NOVOSTI

Kolstad - Zagreb

Zagrebova obrana djelovala je odlično. Odlično su se prvo vraćali, makar je napad bio vrlo učinkovit što je bitno olakšalo tu priču. Drugo, jako dobro je Gojun čekao napadače Kolstada duboko da bi ih usporio, jako su dobro uspijevali napraviti čak dvije izmjene što protiv momčadi kao Kolstad nije nimalo lako. A Kosa i Moralesa u obrani su sjajno mijenjali Gojun i Faljić. Kasnije je Suholežniku pomogao Walczak u sredini napada i obrane, morao je uletjeti na krilo za Dibirova Ćavar koji može odigrati dvojku u obrani, morao je s druge strane Moralesa odmijeniti Kraljević koji je to jako dobro napravio makar ne igra ove sezone previše. Sirotić je zamijenio Kavčića, imao briljantnih trenutaka (gol i asistencije), ali činjenica da ne igra previše stvarala je i neke probleme, no opet su se s Mandićem na golu izvlačili iz njih na najbolji mogući način. Vrlo je očito da su usprkos svim problemima radili dobro protekli tjedan nakon povratka iz Aalborga i da se to na terenu itekako vidjelo, makar je s obzirom na probleme bilo teško očekivati savršenstvo. No, u prvih 30 minuta i nije bilo daleko od toga. Bilo je samo pitanje kako to izdržati uz dodatak da je pred kraj poluvremena nastradalo i rame Moralesa, što je bio novi šok za vanjsku liniju.

Kolstad nije djelovao dobro, Mandić im je ulio dodatnu nesigurnost i potonuli na vrlo sličan način kao u prvom dijelu sezone u Zagrebu kad su utakmicu završili na -11. Bio je to pomalo nevjerojatan rezultat koji doista nitko nije imao pravo očekivati, ali samo dokaz da kada se radi i kada se teži koncentraciji, da se mogu nadvladati i najteže situacije.

Morales nije mogao u drugom dijelu na teren, ali Zagreb se i bez njega dobro držao. Kavčić je krpao rupu na desnoj strani, Mandić je nastavio raditi čuda na golu i Zagreb je držao Kolstad na razlici od prvog dijela deset minuta nastavka. Jasno je bilo da će snaga opadati, da će pritisak postati sve veći i bilo je samo važno polako trošiti veliki plus, jer čuda kao u prvom dijelu bilo je teško očekivati.

Bahata reakcija Glavaša u kontri spustila je Zagreb na +7 nakon jedne sjajne obrane Mandića, onda je fulao i s krila, ali je Mandić sjajnim obrana držao ‘vodu‘. Glavaša je zamijenio nakon niza grešaka Čupić, a Kos je održao Zagreb na +8 kada se činilo da stvari izmiču kontroli. Kos je morao jurišati više od ostalih, jer je bio jedini pravi vanjski šuter u momčadi, a to je za mladog igrača nekad plus, nekad kao u Aalborgu minus. Na pola drugog dijela Zagreb je bio na +7 i nada u pobjedu bila je legitimna.

Kolstad se počeo spuštati, Zagreb je napadački sve više griješio, Čupić je promašio i penal i Andrija Nikolić je na +5 osam minuta prije kraja pokušao time-outom odmoriti momčad koliko je to bilo moguće. Nažalost, Zagreb je ostao i bez Kraljevića kojem je otišlo koljeno nakon jednog dodavanja, što je bio problem plus.

Grbavac je zamijenio Mandića, obranio važnu loptu Sagosenu, Lyse je napravio dvije minute na Suholežniku i Čupić je pet minuta prije kraja dignuo Zagreb na +7. I tu je bilo gotovo. Dibirov je kako to i priliči za najiskusnijeg dovršio posao sa 2 gola i sjajnu veliku pobjedu Zagreba koji je sada u izglednoj šansu proći skupinu i nakon tri sušne godine naći se u osmini finala Lige prvaka. Fantastično. E to se baš nitko nije nadao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 23:06