OLE MARTIN WOLD/NTB SCANPIX/PROFIMEDIA
PROTIVNIK U LIGI PRVAKA

Tko prijeti Zagrebu? Kolstad je norveška reprezentacija u malom, vodi ih bivši izbornik

Kolstad i Zagreb igraju večeras od 18.45
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. veljača 2024. 22:29

Kolstad je potpuno novo ime u Europi, prvi put u Ligi prvaka, EHF mu je za nastup udijelio posebnu pozivnicu. Kolstad je prije godinu dana krenuo u žestoku akciju okupljanja norveških reprezentativaca i Skandinavaca koji to mogu i došao je na norveški tron. Kolstad je norveški pokušaj da se klupski nosi s vrhom Europe, jer reprezentativno norveški rukomet je puno puta to dokazao posljednjih godina. Kolstad je stavio novac na stol, počeo dovoditi najbolje, kao vrh te priče Sandera Sagosena, najboljeg norveškog rukometaša iz Kiela. Sve je izgledalo idealno, ali svaki početak je težak.

Odmah u startu predsjednik Jostein Sivertsen uvjerio se da je to jako težak posao, pa je prije nekoliko mjeseci objavio da nemaju taj novac koji su obećali, da ga moraju smanjiti za 30 posto, što je izazvalo pravu buru rukometne Europe. Nije problem da su imali financijskih teškoća, to se dogodi svakome, ali problem je da su to objavili tek nakon što su dobili posebnu pozivnicu za Ligu prvaka koju baš po nijednoj osnovi nisu mogli dobiti da se prije ždrijeba znalo za te financijske probleme. Mnogi su rekli da je to prevara najgore vrste, neki su sugerirali izbacivanje po hitnom postupku, ali Sivertsen je odradio razgovore s igračima, objasnio im situaciju, dao slobodne ruke i jedini koji ih je napustio u pravcu Magdeburga bio je Dadi Smarasson, islandski srednjak. Ostali su prihvatili “novo normalno” i krenuli u sezonu, dok je klub primirio EHF obećanjima da se slično neće ponoviti. I nakon pet mjeseci se stabilizirao.

Kolstad je norveška reprezentacija u malom, vodi ih bivši izbornik Christian Berge. Glavni dio sustava je prva postava, dok klupa nije jaka kako su htjeli, jer su spomenute teškoće ipak ostavile traga. Na golu je dobro nam znani Torben Bergerud, onaj kojeg pamtimo sa SP u Francuskoj kada je Horvatu sa sirenom obranio sedmerac. Temelj obrane su Magnus Gullerud, prvi pivot i standardni norveški reprezentativac, te Vetle Aga, nova snaga te iste selekcije. Krila su standardno dobri realizatori, poznatiji Islanđanin Singvaldi Gudjonsson desno i domaći - najmanje poznat od sedmorke - Adrian Aalberg lijevo. Vanjska linija u pravom formatu je Goran Johanessen - Sander Sagosen - Magnus Rod, sva trojica s velikim iskustvo Bundeslige. Najveći problem dosad je neigranje Roda zbog ozljede, jer zamjena ima, ali ne na takvoj razini sigurno.

image
FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp

Kolstad ima devet bodova, predzadnji je na tablici skupine, izgubili su u Zagrebu 11 razlike... U Norveškoj su vodeći sastav lige. Zagreb je njihov prvi veliki izazov na novom putu. (drp)

Sigvaldi Gudjonsson: Ovo je za nas finale

Nevjerojatan ugovor potpisao je Sigvaldi Gudjonsson s Kolstadom. Trajat će do 2030. godine kada će Islanđanin imati 36 godine. Sjajno desno krilo samo je dokaz da se Kolstad oporavio od financijskog šoka sa starta i da ambiciozno gleda na nastavak Lige prvaka.

- Još uvijek imam veliku vjeru u projekt Kolstad. Osjećam da imam važnu ulogu i da mogu dobro doprinijeti našoj ambiciji da nekoliko sezona igramo Ligu prvaka i borimo se za mjesto na Final Fouru.

Stopostotni fokus je na sportskoj strani na gostovanje Zagreba, utakmici u kojoj Kolstad nema pravo na kiks.

- Bit će to vrlo važna utakmica za nas, u mnogočemu finale. Zagreb je jako dobra momčad i u istoj je situaciji. Stvarno se nadam da će nas mnogo ljudi doći bodriti u Spektrumu. Bit će nam jako potrebni. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 13:32