Mark Rebilas-USA TODAY Sports / Reuters
53. SUPER BOWL

SPEKTAKL U ATLANTI: NAJVEĆEM NA PUTU DO ISKUPLJENJA STOJE PLAĆENICI IZ LA-A Patriotsi i Ramsi u Atlanti kreću po trofej Lombardi i prsten NFL prvaka

U noći s nedjelje na ponedjeljak u 00.30h na rasporedu je najveći sportski događaj u Americi 53. po redu Sure Bowl, okršaj između New England Patriotsa i Los Angeles Ramsa
Piše: Hrvoje BulićObjavljeno: 03. veljača 2019. 16:35

Dosadili su već i bogu i vragu, ali evo ih opet. New England Patriotsi noćas u Atlanti protiv Los Angeles Ramsa kreću u boj za svoj šesti Trofej Lombardi u 53. Super Bowlu. I dok se milijuni Amerikanaca bore s ledenim valom koji je zahvatio dijelove SAD-a, u Atlanti je vrijeme sasvim ugodno, premda će krov impresivnog novog Mercedes-Benz stadiona vjerojatno ostati zatvoren zbog mogućnosti kiše.

Patriotsima je ovo ukupno 11. pojavljivanje u velikom finalu, a čak deveto u 18 sezona, koliko su zajedno trener Bill Belichick i quarterback Tom Brady. Za ligu i sustav natjecanja, koji su postavljeni tako da promiču paritet, to je gotovo nestvaran učinak, pred kojim se i najveći cinici moraju nakloniti. Dakako da je iskustvo veliki adut Patriotsa i pri tome nije riječ samo o Billu i Tomu. Budući da je ovo treći nastup New Englanda zaredom u Super Bowlu, većina rostera je naviknuta na najjača svjetla pozornice.

Rasli za doigravanje

I ova sezona odvijala se kao i mnoge druge za New England. Postupno su dizali formu, Belichick je miksao i tražio dobitnu formulu, po običaju nije bilo panike nakon par kikseva i do kraja regularne sezone isklesan je novi identitet momčadi, u kojoj je ofenzivna linija i igra probijanjem snaga momčadi koja rasterećuje velikog Bradyja i daje mu slobodu birati trenutke za dodavanje bez forsiranja. Sve se to dobro vidjelo u play-offu, gdje su Patriotsi odigrali dvije najbolje utakmice sezone.

Dakako, ključ uspjeha i dalje je neuništivi Brady. Sa 41 godinom na leđima, i dalje se uspješno nosi s osjetno mlađim konkurentima te zapravo ne pokazuje vidljive znakove igračkog starenja, premda ga mnogi uporno šalju u mirovinu. Na pitanje novinara kakve su šanse da se oprosti nakon ove sezone, Brady je sa smiješkom odgovorio:

- Ravne nuli! Imam osjećaj da me svi to pitaju, ali već sam rekao da želim igrati do 45. i to se nije promijenilo.

Zapravo, nema razloga da tako i ne bude. S obzirom na to koliko pazi na svoje tijelo i koliko je relativno malo batina pretrpio ove sezone, Brady ima pristojne šanse da ostvari svoj naum. Toga je svjestan i vlasnik kluba Robert Kraft, koji već javno flertuje s idejom produljenja Bradyjeva ugovora. Najtrofejniji quaterback u povijesti lige i dalje gori od želje da ispere gorak okus lanjskog finala u kojem su Patriotsi izgubili od Eaglesa, unatoč novom rekordu Super Bowla sa 505 yarda dodavanjem.

- Poraze u finalu pamtiš zauvijek. Ako dođeš do ovog vrhunca sezone i ne odigraš svoju najbolju utakmicu, žalit ćeš do kraja života. Ti ožiljci nikad ne zacijele.

Goff, Gurley i Donald

Patriotsima na putu do nove titule stoje Los Angeles Ramsi i to je malo kome iznenađujuće. Već prošle sezone počeo je njihov uspon s dolaskom Seana McVaya, koji je preporodio klub, izbrusio mladog quarterbacka Jareda Goffa i podigao letvicu ambicija za 2018. Na proljeće su Ramsi, svjesni da još imaju quarterbacka na vrlo prihvatljivom rookie ugovoru, krenuli u šoping. Iz Patriotsa je doveden hvatač Brandin Cooks u zamjenu za pick prve runde drafta, a obrana je pojačana “veteranima plaćenicima” - Suhom, Talibom i Petersom. Igračima neupitne kvalitete, ali nezgodnog karaktera.

Uz to su Ramsi dvama najboljim igračima na rosteru dali ugovore kakve u NFL okvirima i zaslužuju i time su zadržali hijerarhiju u momčadi i red u svlačionici. Ta dva igrača su Todd Gurley, trenutno najbolje plaćeni running back lige sa 14 milijuna dolara po sezoni, koji je potvrdio kvalitetu sa 21 postignutim touchdownom u regularnoj sezoni, i Aaron Donald, dvije godine zaredom izabran za obrambenog igrača sezone, koji će za šestogodišnju vrijednost Los Angelesu zarađivati 22 milijuna po sezoni. Donald je ovih dana bio pristojan prema Bradyju, ali nije pretjerivao s komplimentima...

- Prilično je dobar. Koliko ono ima naslova? Pet? Da, prilično dobar.

Belichick je, s druge strane, bio pun hvale za doslovno upola mlađeg kolegu McVaya, koji je s tek navršene 33 godine najmlađi glavni trener u Super Bowlu.

- Imam tonu respekta za Seana, napravio je velik posao. Odličan je taktičar i njegova momčad konzistentno igra na visokoj razini. Nisu slučajno u finalu.

Početak Dinastije

Definitivno nisu. Drugi najefikasniji napad lige, najpoželjniji mladi trener današnjice i najbolji obrambeni igrač lige? Bill i Tom će morati dobro zasukati rukave večeras.

Ramsima je ovo četvrti nastup u Super Bowlu, a jedini naslov osvojili su upravo u Atlanti, doduše u danas srušenom Georgia Domeu. Posljednji nastup u velikom finalu imali su prije 17 godina, upravo protiv Patriotsa, čija je dinastija krenula pobjedom protiv tadašnjih St. Louis Ramsa u Super Bowlu 36. Hoće li baš Ramsi biti ti koji će im jednom za svagda zalupiti vratima?

Donald mora pritisnuti Bradyja

Za Ramse je obrambena taktika jasna. Moraju pritisnuti Toma Bradyja, po mogućnosti rušiti ga na tlo ili ga barem pomaknuti s idealne točke u “pocketu”. U suprotnom, Brady će ih uništiti preciznim kratkim dodavanjima na Edelmana i Whitea. Samo, to je lakše reći nego izvesti. Brady se rješava lopte u prosjeku za manje od dvije i pol sekunde, a u dvije play-off utakmice nije srušen na tlo niti jednom. Nakon Kansas Cityja, čak se i pohvalio s neuprljanim dresom. I zato je ključna uloga Aarona Donalda, najbržeg linijaša lige, koji Bradyjev život mora učiniti mizernim.

- Dočepat ćemo ga se kad-tad, samo trebamo biti strpljivi. Zadnji će ga red prisiliti na dulje držanje lopte i to će nam omogućiti prilike - kaže Donald.

Patriotsi će u obrani vjerojatno taktiku usmjeriti na zaustavljanje Todda Gurleyja jer temelj igre Ramsa su probijanja na koja se nadopunjuju tzv. play action dodavanja. S Gurleyjem vole širiti teren i napadati rubove obrane, ali linijaši Patriotsa vješti su u tom segmentu i znaju preusmjeriti igrača s loptom prema sredini, gdje ga linijaši “progutaju”. U zračnoj igri New England se mora paziti “crossing” ruta, koje Goff baca na Cooksa i Woodsa. Takve se lakše brane zonom, premda obrana Patriotsa preferira igru čovjek na čovjeka. No, Bill Belichcik je uvijek bio kameleon, spreman prilagoditi se zahtjevima protivnika.

Posljednjih 10 Super Bowlova

Tampa 2009.

PITTSBURGH 27

ARIZONA 23

Miami 2010.

NEW ORLEANS 31

INDIANAPOLIS 17

Dallas 2011.

GREEN BAY 31

PITTSBURGH 25

Indianapolis 2012.

NY GIANTS 21

NEW ENGLAND 17

New Orleans 2013.

BALTIMORE 34

SAN FRANCISCO 31

New Jersey 2014.

SEATTLE 43

DENVER 8

Glendale 2015.

NEW ENGLAND 28

SEATTLE 24

Santa Clara 2016.

DENVER 24

CAROLINA 10

Houston 2017.

NEW ENGLAND 34 (28)

ATLANTA 28 (28)

Minneapolis 2018.

PHILADELPHIA 41

NEW ENGLAND 33

Najjeftinija ulaznica 2800 dolara

Atlanta je treći put domaćin Super Bowla. I dok su prva dva odigrana u poznatom Georgia Domeu, ove godine finale se igra na Mercedes-Benz stadionu, koji je otvoren u ljeto 2017. godine i dom je Falconsa.

Pokretni krov stadiona koji prima 71.000 gledatelja čudo je moderne arhitekture sa svojih osam trokutastih panela koji se zatvaraju oponašajući blendu fotoaparata te kružnim LED videoekranom iznad tribina, ukupne duljine 355 metara. Oni koji žele uživo pratiti finale skupo će platiti to zadovoljstvo. Najniža cijena upada vrti se oko 2800 dolara, a prosječna cijena ulaznice je oko 5000 dolara.

NEW ENGLAND PATRIOTS

Osnovani: 1959.

Stadion: Gillette, Foxborough (66.829)

Vlasnik: Robert Kraft

Vrijednost kluba: 3,8 milijarde $

Trener: Bill Belichick (19. sezona, omjer 254-89)

Play-off nastupi: 26

Divizijski naslovi: 21

Konferencijski naslovi: 11

Super Bowl naslovi: 5 (2001., 2003., 2004., 2014., 2016.)

Omjer u ligaškom dijelu ove sezone: 11-5

Put do Super Bowla: LA Chargers 41:28, Kansas City 37:31 (produžetak)

Quarterbackovi s dva ili više naslova (omjeri u Super Bowlu)

5-3 Tom Brady (New England)

4-0 Terry Bradshaw (Pittsburgh)

4-0 Joe Montana (San Francisco)

3-0 Troy Aikman (Dallas)

2-0 Bart Starr (Green Bay)

2-0 Jim Plunkett (Oakland/LA Raiders)

2-0 Eli Manning (NY Giants)

2-1 Bob Griese (Miami)

2-1 Ben Roethlisberger (Pittsburgh)

2-2 Roger Staubach (Dallas)

2-2 Peyton Manning (Indianap., Denver)

2-3 John Elway (Denver)

Linker
17. svibanj 2024 00:39