Kliment Kolesnikov i Pavel Samusenko

 ALEXANDER VILF Sputnik Via Afp
MITING U BANJA LUCI

Ruska plivačka zvijezda na vrhuncu karijere, ali na Igre u Parizu ne ide: ‘Ne pod takvim okolnostima‘

Prvi put nakon dvije godine izvan granica svoje domovine nastupilo 20 ruskih plivača
Piše: SNObjavljeno: 30. travanj 2024. 15:07

Protekli vikend Banja Luka je bila domaćin vrlo jakog, 15. po redu međunarodnog plivačkog mitinga “Swim Wars”, na kojem je nastupilo više od 520 plivača iz 13 zemalja i 50 klubova. Među njima je bilo i dosta hrvatskih plivača, najviše u juniorskoj konkurenciji. Čak smo među juniorima osvojili i ponešto medalja, što je za hrvatsko plivanje posljednjih godina jako dobra vijest.
Međutim, na miting u “prijateljsku” Banja Luku stiglo je i 20 plivača iz - Rusije. Dvije godine nitko ih izvan Rusije nije vidio na sceni, a sada su u Banja Luku došli u jakom sastavu. Predvodili su ih velika svjetska imena Kliment Kolesnikov i Evgenija Čikunova. Na mitingu je trebala plivati i legendarna Julija Efimova, ali je izostala zbog viroze.

“Poharali” bazen

Rusi su očekivano “poharali” bazen u Banja Luci. Njih 20 osvojilo je ukupno 28 zlatnih medalja, često ostavljajući suparnike i po nekoliko sekundi iza sebe. Rusi su plivačka velesila, to što ih nije bilo dvije godine ne znači da su zaboravili plivati...

image

Kliment Kolesnikov

MAKSIM BOGODVID Sputnik Via Afp

Premda premijer Republike Srpske Milorad Dodig jako preferira Rusiju - vjerojatno je zato službeno i otvorio ovaj miting - ruski sportaši nisu nastupali pod ruskom zastavom, nego su nastupali u bojama klubova za koje plivaju. Tijekom dodjela medalja nije se intonirala ruska himna, premda su se na kraju natjecanja ruski plivači u većini okupili pa su zajedno s trenerima otpjevali rusku himnu. I to je njihov način u borbi za to da im se dopusti povratak u bazene, odnosno svim ruskim sportašima na sportske terene...

U Banja Luci su ruski plivači ukupno ispunili i 10 olimpijskih normi. Rusi pišu da bi toga bilo puno više da ih je konkurencija malo motivirala, premda je bilo još odličnih plivača iz drugih zemalja. Napokon, plivala je i BiH zvijezda Mostarka Lana Pudar.

image

Lana Pudar

ANTONIO BALIC Cropix

Rekli smo u uvodu da je Kliment Kolesnikov bio najpoznatiji u muškom dijelu ekipe koja je došla u Banja Luku. Kolesnikov je aktualni svjetski rekorder na 50 leđno, te vlasnik srebra na 100 leđno, odnosno bronce na 100 slobodnu na Igrama u Tokiju.
Kolesnikov ima 23 godine i realno je na vrhuncu svoje karijere, premda je u Banja Luci lakoćom isplivavao plivačke norme za Pariz, čvrst je u stavu da neće biti dio Igara. Kolesnikov tako protestira zbog “sankcija” koje je MOO nametnuo ruskim plivačima...

Nisam tužan što ne idem

Podsjećamo, sportaši iz Rusije i njezinog saveznika Bjelorusije moći će se natjecati u Parizu isključivo kao neutralni individualni natjecatelji, bez mogućnosti da se natječu u ekipnoj konkurenciji. Također, moći će nastupiti samo oni koji na nikakav način ne podupru rat u Ukrajini.

“U ovom trenutku, u uvjetima u kojima živim i radim, to je za mene neprihvatljivo”, rekao je Kolesnikov, te dodao: “Moj san o zlatnoj olimpijskoj medalji i dalje je živ i neće se ugasiti ni nakon Pariza, ali nisam tužan što ne mogu ići. Ne pod takvim okolnostima”, poručila je 23-godišnja ruska zvijezda.

image

Kliment Kolesnikov

OLGA MALTSEVA Afp

Kolesnikov koristi kompletnu situaciju da se u miru priprema za “nove svjetske rekorde”. U srpnju je na Plivačkom kupu Rusije u Kazanu vratio svoj svjetski rekord na 50 metara leđno s vremenom 23,55 sekundi. Tako je za čak 16 stotinki (23,71) srušio rekord koji je tri mjeseca ranije postavio koji je 22-godišnji Amerikanac Hunter Armstrong.

Kolesnikov je na koncu ipak ostavio otvorenu mogućnost da nastupi na Igrama u Parizu, premda su šanse da se takav rasplet dogodi doista simbolične.

“Ako se uvjeti koje diktira MOO promijene, ili ako ruske vlasti odluče da moramo otići u Pariz i osvajati medalje, sigurno neću oklijevati...”

Tko će od ruskih plivača nastupiti u Parizu tek ćemo vidjeti. Jasno, bez ikakvih nacionalnih obilježja, pod neutralnom zastavom. Kolesnikov ima pravo na svoj stav, ali i MOO je sa svojim stavom samo stao u obranu Ukrajine. I većina svijeta to odobrava...

Linker
30. travanj 2024 15:07