REUTERS
SVI DIJELE SLIČNE SUDBINE

ŠTO SU VELIKANI DOŽIVJELI POD STARE DANE Jednoga se trener odrekao, drugome prijeti druga liga... Ovo je TOP 5 slobodnih nogometaša ljetnog mercata!

U subotu je i službeno počeo ljetni prijelazni rok, a Sportske novosti donose vam analizu tržišta i TOP 5 najzvučnijih nogometaša. Ovoga ljeta nekima od tih velikih zvijezda istekli su ugovori, no Iako se mogu dovesti besplatno, njihove plaće ispraznit će klupsku kasu
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 02. srpanj 2017. 11:58

Jean-Marc Bosman, čovjek koji je indirektno omogućio aktualnim nogometašima bogovski financijski status u klubovima, danas je siromah, depresivac te alkoholičar. A upravo je Bosman 1995. godine u presudi Europskog suda za ljudska prava promijenio nogomet, bez ikakve floskule ili pretjerivanja.

Slučaj vam je možda poznat, nakon što mu je istekao ugovor, Belgijanac je htio put francuskog Dunkirka, ali RFC Liege nije ga htio pustiti bez odštete. Da, danas to izgleda čisto k’o suza, ‘jedan kroz jedan’, no ranih 90-ih godina prošlog stoljeća sloboda kretanja radnika nije bila na nekim visokim razinama, uz to što nije postojalo slobodno tržište unutar Europske unije kao danas.

Pet godina Bosman se sudski borio i na kraju priče - pobijedio. Osobno, okus pobjede bio je figurativan i ‘pirovski’, ali bila je to pobjeda za sve nogometaše od 1995. godine do dana današnjeg. Zašto? Jer, recimo, Zlatan Ibrahimović, Iker Casillas i Pepe od jučer mogu besplatno (bez odštete Manchester Unitedu, Portu ili madridskom Realu) preći u bilo koji drugi klub na kugli zemaljskoj.

- Postoje igrači koji zarađuju 300 tisuća funti tjedno zahvaljujući meni. Svugdje u svijetu je ‘hvala Bosman’, ali Bosman ne zarađuje 300 tisuća funti tjedno. On zarađuje nula eura mjesečno, to je razlika - rekao je 2015. bivši nogometaš koji se, rekosmo, bori s alkoholizmom i depresijom. Borba protiv FIFA-e ostavila je svoj danak...

Ovo je bio samo kratki kontekst kao uvod u priču oko slobodnih igrača ovoga ljeta. Neke zaista od velikih zvijezda svjetskog nogometa su ostale bez ugovora i nedvojbeno je da će do kraja prijelaznog roka za njima vladati velik interes.

Najveće ime svakako je Zlatan Ibrahimović. Pričali su da je star (35), da neće moći u Engleskoj, a u nedavno završenoj sezoni utrpao je 28 komada u svim natjecanjima za Crvene vragove dok nije ozlijedio koljeno protiv Anderlechta u Europskoj ligi. Jose Mourinho, jasno, na Old Traffordu nema vremena za čekanje, jer u prvoj sezoni, usprkos tri trofeja i ulasku u Ligu prvaka putem osvajanja Europske lige, nije impresionirao i ne može čekati Zlatana Ibrahimovića do listopada kada bi se trebao oporaviti.

Čekanje do listopada

Međutim, bez brige, ima klubova koji će uzeti Ibrakadabru s police, staviti ga u ‘zamrzivač’, pa ga odlediti najesen. Iako, u Španjolskoj je Enrique Cerezo, predsjednik Atletico Madrida, dao naznačiti da bi ga vrlo rado vidio u crveno-bijelom dresu svoga kluba, ali tek na zimu kada se Rojiblancosima ‘skine’ zabrana transfera zbog ‘muljanja’ prilikom dovođenja mladih nogometaša.

Od Manchester Uniteda se švedski napadač balkanskih korijena oprostio na sebi svojstven način, slično kao i od Pariza prošlo ljeto.

- Došao sam. Rekao sam. Pokorio sam.

Nije imao ništa protiv

Slobodan je također i Iker Casillas, kojeg engleski mediji već mjesec dana povezuju s Liverpoolom. Španjolski je vratar odradio dvije godine u Portu, prva nije bila na optimalnoj razini, imao je dosta kikseva, dok je u drugoj zadobio povjerenje momčadi, aklimatizirao se na novonastale uvjete te podsjetio zašto je svojevremeno bio jedan od najboljih svjetskih vratara. U ugovoru je imao klauzulu na još jednu sezonu, početkom travnja je izjavio da ne bi imao ništa protiv toga, ali...

Nije se dogodilo. Štoviše, na Instagramu se od Portugala oprostio ‘tajnovitom’ porukom s broda u kojoj je stajalo “nije ovo moja zemlja, ali zahvalan sam svima”.

Nakon 10 godina na Santiago Bernabeuu, ni Kepler Lima Pepe nije više vezan uz Real Madrid. I on je imao ‘+1’ u ugovoru, no Realov trener Zinedine Zidane jednostavno nije siguran može li Portugalac, s obzirom na svoje godine, igrati na tom nivou uz Ramosa i Varanea.

Otpisana legenda

Ista priča dogodila se Johnu Terryju u Londonu, Antonio Conte riješio se klupske legende. I Pepe i Terry čine se kao idealni ‘magneti’ za kinesko tržište, koje voli igrače takvog profila, no Portugalca žele PSG i Inter, dok je jučer objavljeno kako će se Englez vrlo vjerojatno priključiti Aston Villi u drugoligaškom rangu engleskog nogometa.

Josep Guardiola nastavlja konstruirati City prema svojim željama u koje se ne uklapaju dva francuska beka - Gael Glichy i Bakary Sagna, kao i Jesus Navas, Caceres je višak u Southamptonu, Tremoulinas u Sevilli, Motta u PSG-u skupa s Keisukem Hondom u Milanu i Lucasom u Liverpoolu.

Kao što vidite, dala bi se sastaviti jedna vrlo solidna momčad od nogometaša koji će ovo ljeto morati napraviti zaokret u karijeri...

TOP 5 NAJZVUČNIJIH SLOBODNIH NOGOMETAŠA ZLATAN IBRAHIMOVIĆ U njegovom slučaju nema previše filozofije. Teško je ozlijedio koljeno i menadžer Manchester Uniteda Jose Mourinho ne može čekati ubrzo 36-godišnjeg napadača gotovo do polovice jeseni da se vrati na travnjak, jer mora stvarati nove Crvene vragove ne bi li se vratio na vrh Premier lige. Stoga mu nije produžio ugovor, iako je imao opciju za još jednu sezonu. IKER CASILLAS Iskusni španjolski golman, koji je 16 godina nosio dres madridskog Reala, imao je dvije dijametralno suprotne sezone na Dragau, s time da je u prvoj bio prosječan, a u drugoj vrlo dobar u dresu Porta. Međutim, usprkos klauzuli u ugovoru, nije našao zajednički jezik s čelnicima portugalskog velikana i ovog ljeta je ‘free agent’. PEPE Sergio Ramos i Raphael Varane su prve opcije trenera madridskog Reala Zinedinea Zidanea nakon osvajanja 12. naslova europskog prvaka u klupskoj povijesti. Prva stoperska zamjena je domaći Nacho, s posudbe iz Frankfurta se vraća sjajni mladić Jesus Vallejo... U svemu tome za 34-godišnjeg Pepea nije bilo mjesta, bez obzira na 10-godišnji stažu Realu. GAEL CLICHY Odigrao je 39 utakmica u lanjskoj sezoni za Manchester City, ali menadžer Građana Josep Guardiola odlučio je da mu francuski lijevi bek više ne treba. Na lijevom beku ima i Kolarova, kojeg po potrebi može preseliti na stopera u liniji s trojicom, a za očekivati je trgovinu za Benjamina Mendyja, odličnog ljevaka Monaca. BACARY SAGNA Još jedan bočni branič, ovog puta desni, koji je višak na Etihadu što ukazuje da Guardiola vjerojatno planira igrati s trojicom iza. Tim više što desnih bekova na rosteru praktički ni nema otkad je Zabaleta otišao u West Ham, a Sagna na ‘placu’. U Manchester Cityju je proveo sedam godina.

Linker
02. svibanj 2024 21:43