Getty Images
METKOVAC U ZEMLJI GEJZIRA

ŠTO TO POVEZUJE METKOVIĆ I ISLAND 'Stiže moja ekipa i imat će što vidjeti! Ali tko želi iz Hrvatske doći na izlet od 4 dana mora ponijeti 1500 €'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. lipanj 2017. 16:22

Ivan Bubalo prvi je golgeter islandske lige. Ali, ne Prve, nego Druge. U dresu Frama, jednog od najpoznatijih klubova Islanda zabio je šest pogodaka u pet utakmica nove sezone.

- Prošle godine bio sam najbolji igrač lige, a Fram je na putu povratka u prvoligaški razred - kazao nam je 27-godišnji Metkovac.

U Fram je došao iz Dugopolja, a nogometnu karijeru taj napadač počeo je u Neretvi, pa se preko Neretvanca, Zrinjskog i spomenutog Dugopolja domogao sjevera Europe.

- I nisam požalio. Upoznao sam novu kulturu, divne ljude i, naposljetku, imam priliku navijati za Hrvatsku na mom stadionu.

Laugardalsvöllur ime je nacionalnog stadiona na kojem u nedjelju igraju Island i Hrvatska u Reykjaviku, a travnjak će prethodno dobro razgaziti Bubalo i njegovi suigrači.

- Upravo se spremam na utakmicu - pričao nam je Bubalo u četvrtak poslijepodne.

Teren je odličan

- Jednom tjedno treniramo na Laugardalsvölluru, a redovno igramo i prvenstvene utakmice. Zato s pravom mogu kazati da znam svaku travku igrališta. Igram drugu sezonu u Framu i ako me pitate kakvi uvjeti čekaju Vatrene, mogu pružiti samo pozitivan odgovor. Travnjak je odličan, neće biti problema za naše tehničare.

Islanđani su ljudi privrženi svom poslodavcu, stoga je i Bubala dočekalo neuobičajeno pitanje, za koga će navijati u nedjelju.

- Začudio sam se, jer meni je bilo normalno da me pitaju nešto o Hrvatskoj, a ne za koga ću navijati. Jer suvišno je to i pitati. Iz Metkovića dolazi moja ekipa da se nekoliko dana provede na Islandu. Imat će što vidjeti.

Mostar, 3.8.2009.
Zrinjski-Posusje 0:1
Ivan Bubalo bjezi startu Nigerijca Princea Bobbya
Snimio: Miljenko Karacic
Miljenko Karacic /

Početkom lipnja lijepo je vrijeme u Reykjaviku, glavni islandski grad pun je turista koji imaju što vidjeti, ali trebat će im i puno novca za život.

- Tko želi iz Hrvatske doći na izlet od četiri dana mora ponijeti 1500 eura. Sve je puno skuplje nego u Hrvatskoj. Vidjet će zauzvrat gejzire i plave lagune, uživat će u danu koji traje gotovo 24 sata. Zaboravit će na mrak i noć, ali koštat će taj užitak.

Koliko je koštala ulaznica?

Ulaznica 500 kuna

- Nabavio sam preko HNS-a, a ulaznica inače košta oko 500 kuna. To je regularna cijena za islandske prilike. Nogomet je nakon prošlogodišnjeg Eura postao iznimno popularan i danas svi žele biti sudionici spektakla. Islandska reprezentacija je magnet za sve ljubitelje nogometa na ovom otoku, a takvih je iz dana u dan sve više.

Hrvati su također popularni, zanimljiv su protivnik za Islanđane, ali ne mogu se usporediti s Englezima.

- Pobjeda nad Englezima na Euru u Francuskoj ostat će vječno zlatnim slovima upisana u povijesti islandskog nogometa. Kada bi kojim slučajem pobijedili Vatrene, to bi bio uspjeh, ali Englezi su idoli. Engleski nogomet ima kultni status. Subotom poslijepodne svi su pubovi na Islandu puni, jer gleda se Premiership. Najviše navijača imaju Manchester United i Liverpool, zato je Lovren najveća zvijezda za Islanđane. Igra u Liverpoolu, a to je vrhunac za islandske ljubitelje nogometa. Rekao bih da pola Islanda navija za Liverpool.

Bubalo prati islandske medije, čita što se piše o utakmici Hrvata i domaćina sa sjevera Europe, no sve prognoze i predviđanja stanu u jednu rečenicu.

Treba im spustiti loptu

- Kada pogledaju koliko je Hrvata bilo uključeno u finale Lige prvaka, svaka priča o favoritu nedjeljne utakmice gubi smisao. Islanđani nas silno respektiraju. Ne mogu reći da se pribojavaju, jer oni hrabro ulaze u svaku utakmicu, međutim, snagu Vatrenih jako dobro poznaju. Svjesni su koliko su velike šanse Hrvatske. Samo da spustimo loptu na zemlju… Krenemo li u nadjačavanje, tu su Islanđani jaki. Ali, sve se zna o Islandu, ne trebam ja ništa dodavati.

Linker
05. svibanj 2024 20:22