Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
NEZADOVOLJSTVO MLADOG TALENTA

'SIVA EMINENCIJA' O SLUČAJU HALILOVIĆ Smijenio sa mnoge, ali mi nemamo tisuću Alena Halilovića!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. kolovoz 2016. 10:10

Jučer se okupila hrvatska reprezentacija U-21 koju vodi izbornik Nenad Gračan. Mladi Vatreni u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo prvo, ovoga četvrtka, 1. rujna, igraju sa Švedskom u Koprivnici, a 5. rujna putuju u Gruziju, gdje se sudaraju s tamošnjom reprezentacijom.

Najzanimljivija priča posljednjih dana vrtjela se oko Alena Halilovića, odnosno oko njegova odazivanja na Gračanov poziv. Da vas podsjetimo, Halilović, novi član bundesligaškog HSV-a bio je gorko razočaran što ga izbornik A-vrste Ante Čačić nije vodio na Europsko prvenstvo u Francusku. Svojevremeno, kad je saznao tu vijest, bez pozdrava je otišao iz Rovinja gdje se Čačićeva vrsta pripremala za skup najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Da je bio ljutit, preblaga je riječ.

Izbornik A-vrste nije ga pozvao ni za sudar s Turskom, za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Čačić zna tko mu treba, pa se drži svoje vizije. Ali, Halilovića je pozvao Nenad Gračan, bio mu je potreban za dvije utakmice koje slijede.
Jučer se Alen Halilović nije pojavio u Maksimiru na okupljanju mladih! Nije neočekivano, jer su SN već prije nekoliko dana najavile takav rasplet. Ipak, čekalo se do kraja, jer se držalo da bi se Halilović ipak mogao pojaviti ili javiti izborniku. Nije se dogodilo...

- Žao mi je što se Alen Halilović nije odazvao mom pozivu zbog reprezentacije kojoj bi Halilovićeve nogometne kvalitete itekako dobro došle - kazao je Nenad Gračan.

Halilović i njegov klub HSV su HNS-u poslali pisma, Alenovo traženje da ga se oslobodi ove akcije potpisao je i njegov njemački klub.

- Halilovićevo traženje da se ne odazove ovom mom pozivu potpisao je i sportski direktor HSV-a. Kaže da je Halilović došao u novu sredinu, pa kako u klubu žele da se što prije aklimatizira, da bude uključen u proces rada... te moli da se uvaži Halilovićev zahtjev da se ne odazove za ovu akciju.


Ima svoje razloge

Gračan ne želi ništa prejudicirati ni špekulirati. Naravno, ta pisamca iz HSV-a otvaraju prostor za špekulacije.
Žele li zaista Halilović i HSV što bržu prilagodbu mladog, novog igrača ili ipak Halilović ne želi igrati za mladu vrstu? Alen se nije javljao na mobitel, valjda ima svoje razloge.
Situacija s Alenom Halilovićem svakako nije dobra. Neodazivanje na Gračanov poziv i ovo pismo iz HSV-a definitivno nisu način kako bi bilo koji igrač trebao komunicirati s reprezentacijom.
Igrači, što je sasvim logično, moraju poštivati izborničke odluke, ne odlučuju oni tko će biti pozvan, a tko ne.



Nije dobar put

Može se razumjeti Halilovićevo razočaranje što nije bio na Euru, što nije bio pozvan za ovu akciju s Turskom. Ne treba biti previše mudar pa zaključiti da bi svaki nogometaš bio razočaran i tužan zbog takvog raspleta. Međutim, sve je to dio nogometnog života i profesionalizma.
Odbijati reprezentativne pozive, bez obzira za koju reprezentaciju, svakako nije dobar put i otvara mnoge kontroverze. Kao što nije normalno da Halilović komunicira s HNS-om i izbornikom putem pisama. Bilo bi svakako uputnije da se javio Gračanu. Možda bi i tada bilo špekulacija, ali svakako manjih od ovih koje su sada uletjele u eter.

S druge strane, isto tako ne bi bilo dobro za hrvatski nogomet i reprezentaciju da se Alen Halilović definitivno izgubi, da više ne bude pozivan ni u jednu selekciju.
A evo što o svemu kaže tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak.

- Alena Halilovića znam od njegove desete godine, kad je bio limač. Znam njegov razvojni put, karakter, mentalitet. Činjenica je da se njegovom nogometnom talentu divi cijeli planet. Iako, svjestan sam njegova, u najmanju ruku, specifičnog karaktera. Razgovarao sa s njim nakon što nije bio pozvan na Euro, on je bio jako ljut, tužan, frustriran... Međutim, matematički donositi odluke u slučaju tako talentiranih igrača nije dobro. Ne može mi nitko kazati da Ronaldo nije specifičan? Postoje neke stvari koje Real iz Madrida “između redaka” napravi kad je on u pitanju.

HAMBURG, GERMANY - AUGUST 06: Alen Halilovic of Hamburg during the pre-season friendly match between Hamburger SV and Stoke City at Volksparkstadion on August 6, 2016 in Hamburg, Germany. (Photo by Joachim Sielski/Bongarts/Getty Images)
Joachim Sielski/Bongarts/Getty Images
Alen Halilović

Izvan onoga što piše u ugovoru - kaže Jozak te nastavlja:

- Ja sam u HNS-u poznat kao osoba koja je smijenila mnogo trenera, po nekim ukusima i previše! Također, poznat sam po tome što brzo “potežem obarač”. Međutim, u ovom slučaju ne mogu biti takav. Mi nemamo tisuću Alena Halilovića... Imao je burno razdoblje iza sebe. Prvo Barcelona, pa sve te posudbe, mijenjanje klubova. Pa izostanak s Eura... Sad je došao u klub u kojem se snalazi i još se traži. S njegove strane i sa strane HSV-a stigao je kulturan i fin dopis, a i ja sam nakratko s njim razgovarao. Napisao je i kazao kako moli da ga se izostavi jer još nije posve spreman, “tražim se i namećen, to mi je bitno”. Sve što je on rekao i napisao potvrdio je HSV.

REUTERS/Axel Schmidt
REUTERS/Axel Schmidt / REUTERS


Mogli su ih odbiti

Naravno, HNS je mogao odbiti taj zahtjev...

- Naravno da smo pravno sve to mogli odbiti, ne uvažiti. Međutim, ljudski odnosi i ljudska komunikacija kažu da je Halilović 1996. godište, da nam treba na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ili za Euro, te za sve akcije koje dolaze. Nakon ovih akcija reprezentacija, nakon ovih desetak dana, prvim avionom putujem u Hamburg, sjedam za stol s Halilovićem, te gradimo priču za sva druga buduća okupljanja. Naravno, ako se nakon mog razgovora s njim u Hamburgu, te s ljudima iz HSV-a, takve stvari opet budu događale i ako vidimo da adaptacija na novi klub nije razlog neodazivanja, ja ću biti prvi predložiti da se Halilović sankcionira. Ali siguran sam da će ubuduće biti na dispoziciji za reprezentaciju, jednu i drugu - zaključio je tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak.

Linker
03. svibanj 2024 22:53