CROPIX
SAMO DA JE ZDRAVLJA

ANA SE SMIJE KAD NEKE DRUGE PLAČU Hrvatica među pet supertalenata kojima predviđaju vladavinu svjetskim tenisom!

BUDUĆNOST ŽENSKOG TENISA Od generacije Ane Konjuh jako puno se očekuje, a u kvintetu tenisačica kojima se predviđaju vrhunski rezultati uz našu tenisačicu još su Belinda Bencic, Darija Kasatkina, Jelena Ostapenko i Naomi Osaka
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. rujan 2016. 14:54

Prema izrazu lica Ane Konjuh kad se susrela s novinarima nakon četvrtfinala US Opena, prema spremnosti da se nasmiješi na neka pitanja, lako je bilo zaključiti da 18-godišnja Dubrovkinja neće previše tugovati nakon brze eliminacije u meču s Karolinom Pliškovom.

Uostalom, sama je vrlo realno procijenila, “bilo je teško i zamisliti da ću igrati u četvrtfinalu US Opena”, nakon svega što je prošla s ozljedama ove sezone i kakve je rezultate imala do tada.

Ulazak među osam, četiri pobjede, a pogotovo ona nad Agnieszkom Radwanskom (prva Top 10 pobjeda) bit će joj vjetar u leđa za budućnost.

Nekoliko smo puta naglasili da se u ovoj konstelaciji snaga na WTA Touru tinejdžericama nije lako probiti i tako je već godinama. Kao što se produljio radni vijek među tenisačima (u Roland Garrosu je srušen Open era rekord sa 51 igračem u ždrijebu sa 30 i više godina), tako je i među tenisačicama. One iskusnije, prekaljene veteranke ne daju se tek tako otjerati, one su te koje konkuriraju za najveće naslove. Serena Williams uskoro će proslaviti 35. rođendan, sestra Venus je godinu dana starija, u lanjskom finalu US Opena trijumfirala je Flavia Pennetta protiv Roberte Vinci, obje su ozbiljno zagazile u četvrto desetljeće.

Ima, naravno, mladih, talentiranih i odličnih, poput Garbine Muguruze (osvajačica Roland Garrosa) i Madison Keys, međutim, i one su do pravih rezultata počele stizati kad su se oprostile od tinejdžerskih dana. Do tada su se samo sramežljivo najavljivale.

Zaustavljen trend

A sjetite se kako je bilo nekada, prije dvadesetak, tridesetak godina. U vrijeme Steffi Graf, Monice Seles, Arantxe Sanchez Vicario, sve odreda cura koje su Grand Slam naslove počele osvajati prije nego što su postale punoljetne. Bila je tu i Jennifer Capriati, Martina Hingis rušila je nešto kasnije sve rekorde pa i onaj najmlađe (16 godina) koja je došla do broja jedan. U taj su se vlak spremno ukrcale Venus i Serena krajem 20. stoljeća i onda je nećemo reći naglo stalo, ali trend je definitivno zaustavljen.

Kako vam zvuči podatak da je Ana Konjuh lani u lipnju osvojivši Nottingham bila najmlađa pobjednica na WTA Touru unatrag deset godina? Generacija naše Ane, dakle, godište 1997. jest ono od kojega se puno očekuje, kvintet koji je već sada u Top 100, a uz Anu su tu još Belinda Bencic, Darija Kasatkina, Jelena Ostapenko i Naomi Osaka.

Švicarka Belinda Bencic jedina je uz Konjuh osjetila četvrtfinale na Grand Slam turniru (US Open prije dvije godine), jedina uz Konjuh koja je već pobjednica na WTA Touru (Eastbourne i Toronto prošle godine) uz još četiri finala. Njen je uspon doista bio rapidan, 2014. završila je kao 33. na rang-listi, da bi početkom ove bila sedma na svijetu. No, tu je stala, napale su je ozljede, najviše leđa, i posljednjih šest mjeseci više je vremena provela na rehabilitaciji nego na terenu.

Nešto što je prije nje iskusila Konjuh, koja je prošle godine četiri mjeseca pauzirala zbog operacije desnog lakta, a i ove je bilo “toplo-hladno”. Tour je zahtjevan i Tour ne oprašta, kako je to osjetila Konjuh, tako je sada s Bencic.

U međuvremenu se pojavila i Ruskinja Darija Kasatkina, koja je u juniorskim danima kaskala za Konjuh i Bencic (one su 2013. godine osvojila po dva Grand Slam naslova, Ana Australian Open i US Open, Belinda Roland Garros i Wimbledon). Ruskinja je u ovom trenutku najbolje rangirana (24) tinejdžerica zahvaljujući polufinalu Sankt Peterburga te četvrtfinalu na niz turnira (Indian Wells, Charleston i Montreal).

Latvijka Jelena Ostapenko iza sebe ima dva finala (Quebec lani, Doha ove godine).

Japanka Naomi Osaka imala je 5:1 u trećem setu Madison Keys i raspala se prije nekoliko dana, u suzama dočekala poraz u tie-breaku trećeg seta. Sve je to cijena odrastanja.

Samo da je zdravlja

Ovih pet djevojaka potencijalne su Grand Slam pobjednice, što je uvijek lako napisati i puno teže ostvariti, rijetko kojoj će izbjeći ulazak u Top 10.

- Samo da je zdravlja - univerzalna je poruka Marija Konjuha, koji je pritom mislio na svoju Anu, ali se može primijeniti i na ostale.

Bencic, na primjer. Nakon ozljeda se nije lako vraćati, nije lako izdržati na ovakvom WTA Touru, koji nikome ne oprašta i nikoga ne čeka. Konjuh je u Flushing Meadowsu naznačila što može kad je zdrava i kad igra u kontinuitetu. Ništa drugo joj u ovom trenutku ne treba, iskustvo će stići s vremenom.

Linker
02. svibanj 2024 22:28