Tomislav Kristo / CROPIX
PETI IZBOR HUNS-A I SN-A

TROFEJ NOGOMETAŠ 'Creme de la creme' hrvatskog nogometa: Hoćemo li doživjeti da netko skine Modrića s trona, ili će se nastaviti Lukina dominacija?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. lipanj 2017. 18:29

Madridski Real u europski je nogomet krenuo dominacijom, pet puta zaredom osvajao je tadašnji Kup prvaka. Luka Modrić, motor i pogon današnjeg Reala, stigao je do broja četiri. Hoće li večeras nastaviti taj niz ili će ga netko skinuti s trona?

Trofej Nogometaš, do ove godine zvan Nogometni Oscar, sve je popularniji, sve cjenjeniji. Večeras u zagrebačkoj Laubi dobit ćemo ovogodišnje laureate ovog izbora, u kojemu igrači i treneri biraju najbolje među sobom. Biraju i najboljeg suca, najboljeg mladog igrača, najboljeg igrača HNL-a, momčad prvenstva...

Glasalo 207 HNL igrača

Tradicionalan izbor, svake godine sve bolji, prepun uzvanika.

- Očekujemo dolazak svih reprezentativaca i članova stožera iz Svetog Martina na Muri, a ove godine doći će i predsjednik HNS-a Davor Šuker, još neki čelnici Saveza. Trebao je proglašenju nazočiti i Zvone Boban, drugi čovjek FIFA-e, ali je morao hitno odletjeti u Katar. Očekujemo još puno bivših nogometaša, ljudi iz nogometa, jedno lijepo nogometno druženje - rekao nam je Mario Jurić, glavni tajnik HUNS-a, glavnog organizatora i pokretača ovog izbora.

Gledajući unazad, doista, puno je laureata, puno je onih koji su osvajali nagrade, klinci su odrasli, najbolji mladi igrači postali su respektabilni prvotimci, drugima, pak, karijera nije išla tako uzlaznom putanjom. Bili su tu u momčadi prvenstva i Križanac i Šimunić, prvi trofej najboljeg igrača lige odnio je Sammir, među “nadama” su bili Rebić, Pašalić, Pjaca i Ćorić, najbolji vratar HNL-a bio je u prvom izboru Ivan Kelava, Tomislav Ivković može se pohvaliti premijernim “kipićem” za najboljeg trenera. Dominik Livaković ušao je u idealnu momčad HNL-a prije dvije godine kao vratar Zagreba, koji je odnedavno, eto, trećeligaš. Ali, kad se sve zbroji, doista se radi o “creme de la creme” hrvatskog nogometa. I na pozornici i u publici.

Ukupno je, dakle, glasalo 207 nogometaša HNL klubova, te 25 trenera i članova stručnih stožera. Listići su zaokruženi i “pečatirani” prije finala Lige prvaka, to je možda bitno naglasiti, pa taj dvoboj u kojemu je briljirao Luka Modrić, a Mario Mandžukić zabio veličanstveni pogodak, neće utjecati na konačan izbor.

Ove godine ima i nekih novosti u izboru. Dakle, više se ne bira najbolji vratar HNL-a, već najbolji golman Hrvatske, što znači da su u konkurenciji svi naši vratari u Hrvatskoj i inozemstvu, dok će najbolji golman lige automatizmom bit onaj koji je u najboljoj momčadi prvenstva. Po prvi put će biti proglašen i najbolji hrvatski malonogometaš, kojega su birali igrači prvoligaških futsal klubova. Ostalo je isto, uz najboljeg hrvatskog igrača bira se najbolji igrač HNL-a, najbolji trener i sudac, najbolji igrač do 21 godine te dobri duh hrvatskog nogometa, nagrada koja je vrlo često popraćena najvećim aplauzom prisutnih. Ne sumnjamo da bi tako moglo biti i ovaj put.

- Vjerujem da će ovo proglašenje biti još bolje od prošlogodišnjeg, stvarno se trudimo da sve bude na visokoj razini - kaže Mario Jurić.

Što se promijenilo?

Za dobro raspoloženje u pauzama između proglašenja pobrinut će se Natali Dizdar svojim nastupom, a direktan prijenos čitavog događaja može se ove godine gledati na Sportklubu. Neizvjesnost raste, hoćemo li ove godine doživjeti da netko skine s trona Luku Modrića, kandidati su Ivan Perišić i Mario Mandžukić, ili će se nastaviti Lukina neviđena dominacija? Ime nagrade se promijenilo, je li se među nogometašima promijenila i slika najboljih među njima?

Linker
24. svibanj 2024 07:46