Ronald Goršić / Cropix
ŠUKER TRLJA RUKE

UNOSAN POSAO Hrvatska se ne bori samo za plasman u Rusiju, već i za rekordne cifre!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. rujan 2016. 00:03

Nogomet je odavno postao unosni posao, ne samo na klupskom, već i na reprezentativnom planu. Krovne organizacije bogato nagrađuju sudionike velikih natjecanja, UEFA i FIFA bogato pune blagajne najjačih izabranih vrsta. Iz ciklusa u ciklus fond nagrada na europskim i svjetskim prvenstava se povećava, tako da ni Rusija 2018. godine neće biti iznimka. S obzirom na ogroman prihod od marketinga, koji stalno raste, ni UEFA-i ni FIFA-i nije problem izdvojiti iznose koji od natjecanja od natjecanja ruše vlastite rekorde.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine ukupni iznos koji je FIFA izdvojila za 32 reprezentacije sudionice iznosio je oko 576 milijuna američkih dolara, što je oko 513 milijuna eura. U taj iznos uračunat je i novac za osiguranje igrača (100 milijuna dolara) te 70 milijuna dolara za klubove koji su sudjelovali na natjecanju.

Plan FIFA-e za SP 2018. je povećati ukupni fond nagrada na oko 700 milijuna dolara, odnosno 630 milijuna eura, što je povećanje od rekordna 22%. Tijekom turnira u Brazilu FIFA je zaradila 4,3 milijarde eura od TV prava, sponzorstava, komercijalnih aktivnosti i prodaje karata, dok su joj troškovi bili 2,4 milijarde eura, tako da se profit zaustavio na 1,9 milijardi Eura. Službene brojke oko nagradnog fonda za Rusiju FIFA bi, prema svom običaju, trebala objaviti oko šest mjeseci prije početka natjecanja. Svjetsko prvenstvo za dvije godine bit će održano od 14. lipnja do 15. srpnja 2018.

UEFA i FIFA imaju drugačiji sustav raspodjele nagrada za reprezentacije na velikim natjecanjima. Na EP se, recimo, odvojeno honoriraju i rezultati ostvareni u skupinama, dok se na SP gleda samo prolaz ili ispadanje. Na europskim prvenstvima novac je logično puno manji, s obzirom na popularnost natjecanja. Fond nagrada UEFA-e za Euro u Francuskoj ove godine bio je oko 301 milijuna eura koliko su podijelile 24 reprezentacije. No to je više od 50% povećanja u odnosu na Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini kad je fond nagrada bio na 194 milijuna eura.

Njemačka, aktualni svjetski prvak, za svoj je put do odlaska na tron zaradila od FIFA-e 36,5 milijuna dolara što je u eurima oko 32,8 milijuna eura. Portugal, reprezentacija koja je ovog ljeta u Francuskoj otišla do kraja, nije puno lošije prošla. Da su Portugalci u skupini imali maksimalan učinak od tri pobjede protiv Mađarske, Islanda i Austrije, zaradili bi 27 milijuna eura. Budući da su s njima triput remizirali, izgubili su 1,5 milijun eura te su Francusku osim s krunom napustili s UEFA-inom nagradom od 25,5 milijuna eura. Nagrada FIFA-e za prvo mjesto 2018. godine, nagađa se, trebala bi se zaustaviti na 50 milijuna dolara. Pridodamo li tome novac od samog plasmana, novi svjetski prvak otići će iz Rusije bogatiji za 46,7 milijuna eura.

I Hrvatski nogometni savez je tijekom godina jako dobro zarađivao od svojih organizacija. Nekad je, doduše, taj novac bio puno manji. Na prvom Svjetskom prvenstvu na kojem je Hrvatska samostalno sudjelovala, u Francuskoj 1998. godine, nije bilo posebnih nagrada za ostvarene rezultate, već samo za broj utakmica i izračun je bio jednostavan; 1,038 milijuna švicarskih franaka za svaku odigranu utakmicu plus 0,75 milijuna franaka za svaku reprezentaciju sudionicu. HNS-u je pripalo 8,016 milijuna švicarskih franaka, što je ekvivalent, recimo, zaradi od 4,9 milijuna eura. Bio je to uvjerljivo najveći uspjeh reprezentacije, jedini put kad su Vatreni prošli skupinu SP-a. Na sljedeća tri SP-a na kojima je Hrvatska nastupila akumulirana je zarada bila 13,2 milijuna eura pa je HNS samo od FIFA-inih nagrada za nastupe na četiri SP-a zaradio 19,1 milijuna eura.

Ni novac Hrvatske zarađen s Eura naravno nije za baciti. Samo s tri posljednja kontinentalna natjecanja HNS je uprihodio 35 milijuna eura; na EP 2008. 12,5 milijuna eura, na EP 2012. 10,5 milijuna eura, a na EP 2016. 12 milijuna eura.

Linker
02. svibanj 2024 03:57