CROPIX
POSLASTICA NA MAKSIMIRU

USUSRET JOŠ JEDNOM VELIKOM DERBIJU NA MAKSIMIRU Dinamo bi rušenjem Rijeke stavio jednu ruku na titulu, ali i opasno poljuljao stanje na Rujevici

LIDER HNL-a Vodeći na ljestvici iduće subote dočekuje aktualnog prvaka u novom derbiju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. listopad 2017. 20:57

U subotu je u Maksimiru na programu veliki derbi. Dinamo čeka aktualne prvake, Rijeku. Prije dva kola Modri su na kontu imali 29 bodova, a Nevera s Kvarnera 25.

Budite iskreni, da vam je netko tada kazao da će dvije najbolje momčadi u sljedeća dva kola od mogućih 12 bodova osvojiti samo dva, što biste kazali? Vjerojatno da je to - nemoguć rasplet. Ta dva boda osvojio je Dinamo neodlučenim rezultatima protiv Osijeka i Hajduka. Rijeka je izgubila sve, poražena je od Istre 1961 i Osijeka. Tako da su Modri sa samo dva boda od mogućih šest povećali prednost u odnosu na Riječane. S četiri na šest bodova. Riječanima su se pak Hajduk i Osijek primakli na samo bod zaostatka.

Zagreb, 150717.
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 1.kolo, seniori, utakmica GNK Dinamo - Istra 1961 S.D.D..
Na fotografiji:  slavlje Dinamo, Filip Benkovic, Ante Coric.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Osim “čuđenja u svijetu” zbog takvih ishoda, to je zorni dokaz koliko je HNL zanimljivo i nepredvidljivo natjecanje.

E sad, može li Dinamo u subotu osigurati naslov prvaka ako u derbiju pobijedi Rijeku? Ili da ne budemo baš tako kategorični, može li se, da se tako izrazimo, bitno približiti vraćanju na tron nakon jednosezonske stanke? Trijumfom bi Riječanima pobjegli velikih devet bodova, Kekova momčad doživjela bi treći uzastopni poraz, što bi sigurno poljuljalo Rujevicu i dodatno ubilo samopouzdanje. Ne samo to, Rijeka bi nakon sljedećeg kola, ako izgubi od Dinama mogla pasti na - četvrto mjesto! Jer, Osijek u Gradskom vrtu dočekuje Lokomotivu, tu je favorit, isto kao i Hajduk u Koprivnici protiv Slavena Belupa koji tetura.

Bec, 191017.
Stadion Ernst Happel.
UEFA Euro Liga, grupa D, seniori, utakmica FK Austria Bec - HNK Rijeka.
Na fotografiji: slavlje Rijeka.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
Austrija - Rijeka

Dakle, rješava li Dinamo prvenstvo ili se bitno približava tituli ako u subotu “riješi” Keka i njegovo društvo?

- Ako Dinamo u Maksimiru dođe do trijumfa, Rijeci, ali i Hajduku i Osijeku, čak i ako dobiju svoje utakmice, bit će jako teško sustići tu bodovnu razliku. Subotnji derbi je zato jako, krucijalno važan za Dinamo i Rijeku. Modri s pobjedom dolaze do velike prednosti, a što je vrlo bitno, do mirnoće pred nastavak prvenstva. Rijeka zna da ne smije izgubiti tu utakmicu jer će joj onda zaista biti teško, zahtjevno stizati devet bodova zaostatka. To su tri utakmice, a Dinamo do sada nije izgubio ni jednu. Realno, da Rijeka i nastavi sve dobivati, teško je očekivati da će Dinamo tri puta izgubiti - kaže Damir Milinović.

Teško za stići

Ipak, drži da bez obzira na sve, ništa još definitivno neće biti riješeno...

- Ne, mislim da prvenstvo neće biti riješeno, ali realno, onda će Modre biti jako teško sustići. Dakle, pobjedom će Dinamo napraviti korak od sedam milja kad se radi o tituli.

Pitali smo Milinovića kako objašnjava onu intrigantnu izjavu Keka nakon poraza od Osijeka, izjavu koji su mnogi protumačili kao najavu ostavke?

- Baš sam danas bio u gradu, svi u Rijeci nagađaju što će se dogoditi. Svaki trener nakon takve utakmice i nakon poraza osjeti kako bi mogao ponuditi ostavku. Ako je mislio na ostavku, onda je to zbog poraza, a ne zbog nekih drugih razloga. No, svi vjeruju da će Kek i dalje ostati trener. Sada u Europi imaju doma bečku Austriju, u slučaju pobjede opet se može vratiti pozitivna atmosfera. Ali ipak se vidi da se sve malo promijenilo u odnosu na prošlu sezonu. S tim da moram naglasiti kako će Rijeci jako puno nedostajati Vešović i Mišić u derbiju. To su dva standardna igrača koji Rijeci daju ritam igre. Pogotovo Vešović koji svojim prodorima prema naprijed, centaršutovima, ali rekao bih i prgavošću daje začin igri Rijeke - zaključio je Milinović.

A evo što kaže Elvis Scoria...

- Tko kaže da će Dinamo pobijediti Rijeku? Polako, polako... Ja, recimo, uopće ne mislim da će Dinamo u subotu pobijediti Rijeku.

Veli Scoria da ga Modri uopće ne impresioniraju.

- Dinamo se muči... Naročito prema naprijed. Kad pogledamo stvari realnim očima, Dinamo u fazi napada ima samo jednog igrača ekstra kvalitete, to je Soudani. U redu, Modri imaju prednost na ljestvici, ali Rijeka ima dobru momčad s širokim kadrom igrača. Ove godine Kekova momčad igra Europu, prošle sezone nije, pa im je bilo lakše igrati u prvenstvu.

Scoria zaključuje...

- Daleko sam od toga da Dinamo rješava prvenstvo, čak i ako pobijedi Rijeku. No, ponavljam, prvo treba pobijediti! Ne gledam Dinamo u subotu kao nekog velikog favorita. Dinamo samo može upasti u zamku ako pomisli da je liga gotova.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
18. svibanj 2024 06:24