PRVI PUTA U POVIJESTI OTKAZANI SLALOMI

FOTO: PAŠNJAK ILI SKIJAŠKASTAZA? Pogledajte kako je Sljemeizgledalo za vrijeme inspekcije

Nepovoljan ishod mogao se nazrijeti čim nas je na Sljemenu dočekala temperatura iznad 5 stupnjeva Celzijusa

Majka priroda je bila jača od nadljudskih napora organizatora Snježne kraljice. Prvi put u deset godina nije pružila ruku pa je sljemenska utrka Svjetskog kupa otkazana prvi put u povijesti. U nepovrat je otišla još jedna prilika za Ivicu Kostelića da i službeno postane kralj Sljemena, Snježni kralj. U srcima hrvatskih ljubitelja skijanja odavno ima takav status.

Južina koja vlada Sljemenom skoro cijeli prosinac uzela je svoj danak. Opcije poput dovođenja snijega iz alpskih krajeva ili čekanja sljedećeg tjedna i najavljenog zahlađenja su otpale. Pregovori s Hansom Pierenom, direktorom tehničkih disciplina muškog dijela Svjetskog kupa, koji je u subotu obavio inspekciju Crvenog spusta, odužili su se za pola sata, ali dobra vijest nije dočekana. Pravila FIS-a morala su se poštovati, tu pomaka nije bilo i Pieren je upalio crveno svjetlo.

Pogledajte fotogaleriju skijaške staze na Sljemenu

Ruku na srce, nepovoljan ishod mogao se nazrijeti čim nas je na Sljemenu dočekala temperatura iznad 5 stupnjeva Celzijusa. Što se sporta tiče, staza i dalje, kao što smo ranije napisali, više izgleda kao pašnjak na kojem se igra HNL nego podloga na kojoj se može napraviti staza za Svjetski kup. Kao da smo vremenskim strojem stigli na početak proljeća, kada snijeg kopni.

- Šteta je za Hrvatsku i Zagreb koji neće imati veliku promociju, za Ivicu i za naše fantastične navijače. Gotovo da nema organizatora Svjetskog kupa koji se s ovakvim scenarijem nije susreo posljednjih godina. Nismo htjeli ići glavom kroz zid i inzistirati na utrci, jer nitko nije mogao potpisati da ćemo barem 48 sati imati temperaturu -4. Velika je razlika rade li topovi na -2 ili -4. Ne bismo snosili nikakav financijski rizik, ali da smo ustrajali i kasnije otkazali utrku izgubili bismo dio statusa koji imamo u Svjetskom kupu. Malo jezero iz kojeg se crpi voda za stvaranje umjetnog snijega je problem, ali nije isključivi razlog otkazivanja utrke. U prosincu je na Sljemenu najniža prosječna temperatura bila -3.3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:48