PRIČA O SVJETSKOM PRVENSTVU

Naši skijaški policajci u Schladmingu: 'U šatoru se popila i pokoja čašica previše, ali incidenata nije bilo'

Hrvatski reprezentativci, njih čak 17 koji su dobili priliku nastupiti u Austriji, nisu bili jedini hrvatski "predstavnici" na SP-u

Priča o najboljem svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju ikada, koju austrijski, ali i brojni drugi mediji pokušavaju prišiti netom završenoj smotri u Schladmingu, imala je i značajnu hrvatsku notu.

Naravno, Ivica Kostelić sa svojom srebrnom medaljom u superkombinaciji te petim slalomskim mjestom izazvao je najviše pozornosti, ali hrvatski reprezentativci, njih čak 17 koji su dobili priliku nastupiti u Austriji, nisu bili jedini hrvatski “predstavnici” na SP-u.

Svoj su obol spektaklu u koji je uloženo 400 milijuna eura dala i dvojica hrvatskih policajaca, koji su u temeljem sporazuma hrvatske i austrijske policije pomagali održavati javni red i mir u Schladmingu. Tomislav Pakšec i Ivica Đerek dobili su privilegij biti izabrani dvojac za pomoć i nadgledanje hrvatskih navijača tijekom SP-a.

Patroliranje i skijanje

- Bili smo prisutni na utrkama, dodjelama medalja i svim većim okupljanjima. Iz cijelog iskustva možemo izvući samo pozitivne uspomene jer nismo zabilježili ni najmanji incident - kažu momci u plavom, koji su Schladmingom patrolirali u uniformama MUP-a, ali i u civilu.

Osim patroliranja samim mjestom, Pakšec i Đerek dobili su priliku isprobati i sjajne skijaške terene na području Schladminga. - To je standardna procedura koju prolaze svi policajci koji idu na razmjene. Dužnost nam je brinuti se za red na stazama. Naravno, naš su fokus bili Hrvati. S obzirom na to da smo mi išli u vrijeme prvenstva, naše su zadaće bile malo brojnije - objašnjava Pakšec.

Oduševila ih atmosfera

Od svega viđenoga u Schladmingu, Pakšec ističe da ga je oduševio način na koji Austrija “živi” skijanje.

- Često smo bili u šatoru za zabavu u kojem se okupljalo najviše ljudi. Svi se oni tamo opuste, popiju i pokoju previše, ali nema ni najmanjeg problema. U dva tjedna nismo imali nikakvih neugodnosti s Hrvatima, ali ni s domaćim navijačima.

Razmjena policajaca tijekom skijaške sezone, koju MUP RH provodi i s Italijom, posljedica je potpisanih sporazuma o suradnji. Stoga je hrvatskim policajcima skijaška izobrazba dio standardne obuke koju na Sljemenu svake godine prolaze novi djelatnici policije.

- Neki nauče skijati, drugi unapređuju svoje znanje. Zadatak ‘skijaških policajaca’ u Hrvatskoj uglavnom je vezan za Sljeme i održavanje javnog reda i mira. Prije smo znali imati problema na noćnom skijanju - rekao je Pakšec.

S obzirom na nova znanja koja hrvatski “snow cops” stječu uz iskusne austrijske i talijanske kolege, nemile scene kojima smo na Sljemenu često znali svjedočiti i u kojima su alkoholizirane šačice ljudi znale maltretirati sve ostale na skijalištu proteklih su godina gotovo iščeznule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:43