Pedja Milosavljevic / Hanza Media / CROPIX
PRIPREME ZA OLIMPIJSKE IGRE

VATERPOLISTI SE OKUPILI U ZAGREBU Tucak skratio popis putnika za četiri imena

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 13. srpanj 2016. 13:47

Barakude su u Londonu prije četiri godine osvojile zlato, Rio je pred njima, no, bombastičnih najava o obrani naslova nećete čuti. Strpljivo, kaže izbornik Ivica Tucak, ići će iz utakmice u utakmicu. Uostalom, kada su se 12. lipnja okupili u Šibeniku, pred sebe su stavili cilj koji samo oni znaju.
Zaključili su riječki ciklus priprema, koji je trajao šest dana i u kojem im se u završnom dijelu priključila reprezentacija Italije. Sada je pred njima Zagreb.

- Okupljamo se danas poslije ručka, a u petak ujutro idemo u Budimpeštu na posljednji turnir uoči odlaska u Rio. U Budimpešti ćemo igrati Mađari, Australija, Gruzija i mi. Turnir završava u nedjelju, dat ću igračima dva dana odmora, novo je okupljanje 20. srpnja. Imamo od 22. do 24. sparing s Grcima u Ateni, slijedi povratak u Zagreb i 28. letimo za Rio.


Bez većih problema

U Zagrebu ćete biti dva dana, prvi je trening u srijedu navečer. Igrači dolaze zdravi, ima li prijavljenih ozljeda ili bolesti?

- Nema nekih većih problema, bilo je tek poteškoća s Jokovićevim leđima, no, to je sanirano, kao i Lončarevo zatezanje prepona.

Konačan popis putnika za Rio se još ne zna, ali sve je manje reprezentativaca na pripremama.

- Točno, skratili smo popis na 16 imena. Otpali su Fatović, Marcelić, Milaković i Pavlović.

Dugo ste dvojili?

- Jesam, to su uvijek najteže odluke. Ostala su još trojica prekobrojnih, a njihova ću imena objaviti na turniru u Budimpešti, u subotu navečer ili nedjelju ujutro, prije posljednje utakmice. Imam još nekih sitnih dvojbi pa ćemo vidjeti.


Veliko hvala ‘otpalima’

Dvojba je izgleda ključna riječ kod vas u posljednje vrijeme?

- Nikad nije lako odlučiti koji igrači otpadaju. No, moram se zahvaliti svoj četvorici koji su otpali, ali prije svega Pavloviću i Milakoviću, koji su se, iako u godinama u kojima jesu, stavili na raspolaganje reprezentaciji i dali koliko su mogli. S moje strane, sa strane stožera i svih igrača, velika zahvala jer su dali cijelog sebe i ako dođemo do dobrog rezultata u Riju, bit će to i njihova zasluga.

Oko koga zapravo dvoji Ivica Tucak?

- Zapravo je najveća dvojba vezana uz Xaviera Garciju jer još uvijek nismo dobili zeleno svjetlo za njegov nastup u hrvatskoj reprezentaciji. Čekamo, nadamo se, ne želim ni razmišljati da to neće biti OK. To mi je prva dvojba. Druga je, naravno, opet vezana uz njega jer ako je on s nama, onda ćemo ići na drukčiju koncepciju igre, a to povlači i dvojbu broj tri - što ako neće biti s nama?


Peking, 120808.

29. Olimpijske igre u Pekingu, vaterpolo prvo kolo Hrvatska - Srbija, Frano Vican golman slavi nakon obrane.

Foto: Drago Sopta / CROPIX
Drago Sopta / CROPIX / CROPIX

Mi smo napravili sve

Gdje zapravo zapinje?

- Mi smo napravili sve sa svoje strane, čekamo još samo papir za njega koji mora dati Španjolski vaterpolski savez. S obzirom na to da Španjolci ne računaju na Garciju, jer više nije bio u njihovu fokusu, i krenuli smo u akciju, a i sam Xavi je inicirao prelazak. Stvarno ne vidimo ni jedan razlog zbog kojega nam Španjolci ne bi dali taj papir, iako je činjenica da ga do današnjeg dana još nisu dali. Čekamo, vjerujemo i nadamo se da će ispasti ljudi, da će poštovati zajednički dogovor. Ako ja ne računam na Matea Ćuka, onda je najnormalnije da on može igrati za njemačku reprezentaciju ako želi. I da HVS tu neće raditi nikakve probleme. Imamo obećanja s najviših razina, ali dok papir ne bude u našim rukama, uzalud sva obećanja.

Kada je posljednji rok za prijavu igrača za Olimpijske igre?

- Rok istječe u ponedjeljak, 18. srpnja, tada moramo prijaviti definitivan popis igrača za Rio.

Linker
13. svibanj 2024 05:58