Foto: Damir Krajac/CROPIX / CROPIX
SUZAMA NATOPILE PARKET

BIZARNA ZAVRŠNICA HRVATSKOG RUKOMETNOG PRVENSTVA U Lokomotivi ne znaju ni osnovna pravila?! Već su slavile titulu, a onda je uslijedio šok i nevjerica

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 04. lipanj 2017. 20:01

Rukometašice Podravka Vegete treći put za redom i 23. put ukupno prvakinje su Hrvatske. U ludoj posljednjoj utakmici 26. kola teško su poražene od Lokomotive u Domu sportova. Zabile su samo 10, a primile 17 golova. Izgubile su s istih sedam razlike s koliko su dobile Lokomotivu u njihovu prvom obračunu ove sezone (25:18). Zbog pravila Hrvatskog rukometnog saveza na koja se netko u Lokomotivi jučer nije pripremio, Zagrepčanke su suzama napunile parket.

Z
Foto: Damir Krajac/CROPIX / CROPIX

Lokosice u šoku

- Prvo je pravilo da se gledaju međusobni susreti. Ako je jedan klub dao više golova, taj je pobjednik. Kad je jednak broj danih golova, kao sada, budući da je i tu i u Koprivnici bilo sedam razlike, a gol-razlika ispada jednaka, onda se uzima treća točka; gleda se tko ima bolju gol-razliku kroz 26 kola. A to je u ovom slučaju Podravka - pojasnio je voditelj ureda za natjecanje HRS-a Bojan Filipović.

To je pravilo klupa Lokomotive zaboravila u posljednjih 30-ak sekundi. Jer imali su 17:10 i mislili su da su prvaci.

- Nitko se prije utakmice nije pripremao da će biti ovako, a bilo bi normalno da su nam ljudi iz Saveza rekli koja su pravila ako eventualno dođe do ovakvog slučaja. Nisu, nije bitno. Nama nije ni bitan taj trofej, bitno je da smo ih pobijedili i da smo pokazali da smo bolji. I demantirali ono što su pričali okolo o nama, da smo mi ekipa fintera, ako oni odigraju 100%, da ih ne možemo dobiti. Možemo ih mi dobiti. Možemo. I to ne s jedan razlike, nego sedam! Iskreno, nakon ovoga što smo napravili u ovoj zadnjoj utakmici osjećam se kao prvak. Presretan sam što su ove cure napravile - u dahu će trener Lokomotive Nenad Šoštarić.

- Jel treba kaj još reći? Zabili su nam 10 golova. I doviđenja. To je sva filozofija.

Lokomotiva je dvije minute prije kraja prvog dijela prvi put pobjegla na +5 (9:4) i samo najavila kakva drama čeka braniteljice naslova. U 47. prvi su put otišle i na +6 (14:8), a kad je Posavec dvije minute prije kraja zabila za +7, mislili su da je to to. Namirisale su trofej.

- Pa ne mogu vjerovati - u šoku je bila najraspucanija Lokosica Jelena Kajfeš (6 golova).

- Pa poginula bih na terenu te zadnje sekunde da sam znala da nam treba još jedan gol. Ovo je ludo. Cijela nam je klupa govorila da odugovlačimo, da pustimo da vrijeme ide i da je to to. Užas.

Pobjednički trener Goran Mrđen sve je to gledao poprilično mirno. Je li on znao pravila?

- Neću se baviti s time. Mi smo htjeli igrati dobru utakmicu, ali kako smo katastrofalno otvorili utakmicu, znao sam da će one osjetiti krv. Nismo imali prave ideje u napadu, vanjske igračice odigrale su ispod svake razine... Znao sam da će biti ovakva utakmica, ali nisam znao da ćemo zabiti samo 10 golova. Ne mogu po borbenosti zamjeriti svojim curama, ali napad je bio ispod svake razine, prije svega realizacija.

Podravka je i prošle godine izgubila u zadnjoj utakmici i osvojila. Tada ih je dobio Zamet.

- Gorak je okus sada samo zato što smo danas napadački ovako odigrali utakmicu.

Tea Pijević s čak 19 obrana vodila je Lokomotivu do koraka od sna. S druge je strane jednako sjajna bila Ivana Kapitanović. I to su uz Kajfeš tri najbolje točke ove utakmice.

Nitko neće pitati kako

- Nama je uvijek cilj osvojiti prvenstvo i Kup, vladati Hrvatskom i dalje, a tako će biti i narednih 10 godina u Podravci, ako ne i duže - mamićevski je prognozirala Ivana.

- Ove godine ostaje velik žal što nismo prošli u Ligu prvakinja, a kasnije nismo ni u Kup kupova. Ove godine nismo igrali pravu Europu, žao nam je zbog toga, ali ispravit ćemo to sljedeće sezone. A ovo... Nitko nije očekivao da će ovako biti.

Ovako da će Podravka zabiti samo 10 golova i da će ona morati skinuti milijun. OK, 15 plus dva sedmerca.

- Mi smo ovdje došli obraniti naslov. Uspjeli smo i drugo nije bitno. Uvijek je ružno izgubiti, kad si sportaš, ne želiš izgubiti nijednu utakmicu, ni prijateljsku ni bilo koju drugu. Ali koliko je god ružno izgubiti, lijepo je osvojiti. Znate, za nekoliko će godina reći, Podravka je osvojila 25., 28. prvenstvo, nitko neće pitati koliko smo i koga dobili ili izgubili.

Od jučer se piše - Podravka Vegeta, prvakinje Hrvatske 23. put...

Linker
01. svibanj 2024 01:48