Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
ŽDRIJEB U PETAK

EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO BIT ĆE PRAVI SPEKTAKL U Hrvatskoj će igrati čak osam realnih kandidata za zlatnu medalju!

EURO RUKOMETAŠA 2018. Nakon što su u nedjelju završile kvalifikacije, saznali smo svih 15 reprezentacija koje će uz nas kao domaćina nastupiti na EP u siječnju u Hrvatskoj, a u petak u 19.00 sati Lisinskom u Zagrebu bit će obavljen ždrijeb
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. lipanj 2017. 15:26

Hrvatska će od 12. do 28. siječnja 2018, drugi puta, nakon 2000, biti domaćin Eura rukometaša. Proteklog vikenda dobili smo popis svih selekcija koje će nam u siječnju doći u goste. Društvo je doista birano. Nakon kvalifikacija može se možda reći da nedostaju samo Rusija i Poljska, no, kako posljednjih godina Rusi igraju i izgledaju, to i nije neki nedostatak. A što se Poljaka tiče - sami su si krivi.

Vrh se ustalio

U odnosu na posljednji Euro u Poljskoj prije dvije godine promjene su minimalne, što govori da se vrh euro-rukometa ustalio. Ispale su Poljska i Rusija, ušle Austrija i Češka i to je sve. Od 14 stalnih, 12 ih je bilo na SP u Francuskoj (uz Češku i Austriju, nisu bile Srbija i Crna Gora), a šest je selekcija koje kontinuirano sudjeluju na posljednja četiri velika natjecanja (Poljska 2016. - Rio 2016. - Francuska 2017. - Hrvatska 2018). To su Francuska, Danska, Švedska, Njemačka, Slovenija i Hrvatska.

Da to nije lako kako izgleda, govori činjenica da tu nema Španjolske, koja je druga selekcija Europe, te Norveške, koja je druga selekcija svijeta - obje su propustile OI. Tih osam selekcija, svih osam, imaju kvalitetu postati europski prvaci u Hrvatskoj i ako je suditi po tome, nikad jače Europsko prvenstvo dosad nije igrano. To je u siječnju jako naporna stvar i činjenica da se nakon Hrvatske Europa širi na Euro sa 24 selekcije govori baš tome u prilog.

Kvalifikacije bez čuda

Apetiti su postali veći, ulaganja su veća, s njima raste i nervoza, a s nervozom i pritisci zbog kojih je Hrvatska mnogo toga poplaćala na prethodnim natjecanjima. Pa se nekako nada da neće i kod kuće...

Ždrijeb je u petak. Nećemo birati skupinu, izabrali smo nositelje u gradovima. Ždrijeb nije presudan, presudna će biti igra i spremnost na koju Červar i suradnici poklanjaju punu pozornost već nekoliko mjeseci, a to će se intenzivirati u listopadu kad ćemo dvaput igrati protiv Slovenije.

Kvalifikacije nisu donijele čuda, donijele su neke zanimljivosti koje nisu slučajnost i treba ih notirati. Recimo, maksimalne su bile samo Njemačka i Španjolska, ni boda nisu osvojile Latvija, Švicarska i Belgija, najbolji napad imali su Španjolci, najbolji strijelac je Kiro Lazarov sa 51 golom, a najbolju obranu imali su Šveđani. S najmanje bodova Euro su izborili Češka, Island i Austrija, od čega je Austrija i s najslabijom gol-razlikom od trojke. Na detaljima se rade razlike danas. Lino to najbolje zna.

Linker
26. travanj 2024 06:11