Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
U LOVU NA REKORD

HRVATSKI RUKOMETAŠI IMAJU POSEBAN MOTIV ZA RIO Mogu postati prva zemlja s tri olimpijska zlata

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. srpanj 2016. 18:22

Nije Sergej u pitanju, makar je danas puno popularniji. Danas kad se govori o Rusima kao sportskoj top temi, dobro se sjetiti Andreja Lavrova, Rusa kojem je najveći doping u karijeri bila čašica whiskyja. U sportu u kojem na jednim igrama postoji samo jedna zlatna medalja, a Igre su svake četiri godine, on je uspio osvojiti tri zlata i jednu broncu te je apsolutno najbolji rukometni olimpijac u povijesti. Da nije bilo Hrvatske u Atlanti to bi vjerojatno bilo i nedostižnih pet, no, bajku je prekinuo Božidar Jović.

Trajao je Lavrov od Seoula ‘88. do Atene ‘04, punih 16 godina, pet Igara, promijenio je tri velike selekcije. I sa svakom osvojio zlato - prvo sa SSSR-om u Seoulu, pa sa ZND-om u Barceloni i zaključno s Rusijom u Sydneyu. Oprostio se u Ateni s broncom kao najstariji rukometni olimpijac u povijesti. Imao u svom posljednjem nastupu na OI 42 godine i 143 dana. Kada smo kod toga, još samo jedan rukometaš u povijesti igrao je za tri različite selekcije na OI - Iztok Puc u Seoulu za Jugoslaviju, u Ateni za Hrvatsku, a u Sydneyu za Sloveniju.

No, vratimo se Lavrovu, koji je danas dopredsjednik Rukometnog saveza Rusije, a danas muške reprezentacije Rusije prvi put u povijesti neće biti na rukometnom olimpijskom turniru. Sport se ne gleda po prošlosti. Ona traje samo kao uspomena na jedno vrijeme. Andrej to danas najbolje zna.


Losert s dva zlata

Samo jedna rukometašica u povijesti uspjela mu je biti pratnja, no, Korejka Oh Seong-Ok, nekad najbolja svjetska igračica, nije imala takvu zlatnu kolekciju, ali je imala sve tri medalje - i zlato, i srebro (dvaput) i broncu. Usput, zbog rukometašica koje su osvojile šest olimpijskih medalja, Koreja je s ukupno 7 (jedna muška) najuspješnija olimpijska selekcija u povijesti. Po ukupnom broju u muškom rukometu to su Švedska i Rumunjska, koje imaju po četiri odličja, ali se nikad nisu uspjele popeti na vrh.

Puno više je pojedinaca koji su dosegnuli po dva zlata i dodali tome po još broncu na OI. Među njima je i naš Venio Losert, dvostruki zlatni iz Atlante i Atene, koji je Valtera Matoševića i Slavka Golužu ostavio iza leđa broncom u Londonu kad je Goluža bio izbornik. A to je društvo birano, opet rusko - Zinaida Turčina, Larisa Karlova, Vasilij Kudinov, Aleksandar Tučkin...

A koliko je teško trajati pokazuju i primjeri velikana Šveđana Staffana Olssona i Ole Lindgrena, koji su imali 0-3 kao igrači i imaju 0-1 kao treneri u olimpijskih finalima. A recimo, jedan Talant Dušebajev, koji je igrao za ZND i Španjolsku, ima zlato i dvije bronce.

I s pogledom na medalje Rio će biti posebno zanimljiv. U njega dolaze Norvežanke i Francuzi s dva uzastopna naslova, a jedino su Dankinje u povijesti uspjele ostvariti tri naslova u nizu (Atlanta - Sydney - Atena). No, kod njih nijedna igračica nije to uspjela sva tri puta, pa ni izbornici Wilbek i Pyttlick. A danas imamo devet ljudi koji će se imati priliku priključiti Lavrovu po zlatima.


Samo Maksimov i Pokrajac

To su tri Norvežanke i petorica Francuza te francuski izbornik Claude Onesta. Kad smo kod izbornika, treba spomenuti i da su jedina dvojica koja su olimpijska zlata osvajali kao igrački i kao izbornici Vladimir Maksimov (Montreal ‘76. i Sydney ‘00) i Branislav Pokrajac (München ‘72. i Los Angeles ‘84), a da dva zlata s OI, uz Onestu, imaju samo legendarni Igor Turčin sa SSSR-om, Jan Pyttlick s Dankinjama i Thorrir Hergeirson s Norvežankama - sva trojica kod rukometašica i kao jedini trener rukometaša, ponovo jedan Rus - Anatalij Jeftušenko.

A uz Onestu, “napadači” na legendarnog Andreja Lavrova u Riju će biti Norvežanke Kari Grimsbö, Katrine Lunde i Linn Kristin Rigelhuth, te Francuzi Thierry Omeyer, Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Luc Abalo i Michael Guigou.

I još samo jedan detalj - Lavrov, Grimsbö, Lunde i Omeyer su vratari, koji realno duže traju, pa bi igračka zlata za Rigelhuth, Karabatića, Narcissea, Abaloa i Guigoua bila apsolutne posebnosti.
Ali tu je i Hrvatska, koja želi biti prva muška selekcija u povijesti s tri olimpijska zlata pod istom zastavom (bili su SSSR - ZND - Rusija). I strašno voli kvariti rekorde i tradicije. Najbolje je pitati Lavrova i Šveđane. Da, Hrvatska je taj deseti napadač na ekstra zlato u Riju. Ne sumnjajte...

Linker
24. travanj 2024 00:41