CROPIX
PROGOVORIO O VRUĆIM TEMAMA

IGOR VORI ZA SN OTKRIVA MALO POZNATE DETALJE BURNOG ODNOSA SA LINOM ČERVAROM 'Svađali smo se stalno, znao me maltretirati, gnjaviti...'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. ožujak 2017. 17:46

Proslavljeni hrvatski reprezentativac i iskusni 36-godišnji pivot PPD Zagreba otvoreno progovara o najvrućim rukometnim temama, današnjem otvaranju osmine finala Lige prvaka protiv Veszprema, o povratku njegova omiljenog trenera Line Červara na klupu reprezentacije i pričama da se i bivši kapetan vraća među Kauboje ili ipak kao direktor reprezentacije...

Dolaze velike utakmice, a Igor Vori (36) je od njih. Toliko je toga preko leđa prevalio u rukometnom životu da mu je danas sve lako, čak i spektakularno otrčati u kontru, kao nekad kada se cijela klupa znala dizati i navijati. U Zagreb se vratio prije godinu dana, mnogi su očekivali da će se samo oprostiti, no on je i dalje u top formi. Da je s takvom formom bio u Francuskoj, ne bi nam škodio.

Linija ga drži. Oni koji su tvrdili da u obrani 5-1 više ne može nogama pratiti stvari razuvjereni su jer činjenica kaže da Zagreb ima ponajbolju obranu Lige prvaka kojoj stare kosti Igora Vorija i Tončija Valčića gode.

Zagreb, 250217.
Arena Zagreb.
EHF, Liga prvaka, utakmica PPD Zagreb - SWE IFK Kristianstad.
Na fotografiji: Igor Vori.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Nekad su drugi tumačili njemu, danas on pokušava mladima pomoći da budu bolji, ali pritom ne zaboravlja sve odraditi profesionalno, bez privilegija koje su u njegovim godinama sastavni dio priče. I usto uvijek otvoren, vedar, ponekad i ljut, no sve ima svoj razlog u toj priči.

Gradivo nam se nagomilalo - te Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, te PPD Zagreb, te reprezentacija, te povratak Line Červara, njegova omiljenog trenera, na čelo reprezentacije, te da ga vide uskoro kao direktora, a on se vidi još kao igrač... Pa evo kakva je aktualna situacija u svim tim pitanjima.

Krećemo s najaktualnijom temom - povratak Line Červara na klupu reprezentacije. Nakon njegova predstavljanja došli ste ga vidjeti pa su tumačenja bila različita...

- Prvo, Lino i ja smo prijatelji. Dugo smo radili skupa, imamo sjajan odnos i kada je tu, uvijek iskoristim priliku da se nađemo i popijemo kavu, popričamo. Ništa posebno ne vidim u tome da sam mu došao čestitati i pozdraviti ga.

Mnogi u tome vide vaš povratak u reprezentaciju na bilo koji način. Kakva je uopće Linina vizija tima u ovom trenutku, možete li nam reći iz prve ruke?

- Ne mogu jer to zna samo Lino i to je pitanje za njega, a što se mene tiče, nije vrijeme da govorim o tome. Puno će toga odrediti i moje zdravlje, moja leđa, koljena koja trpe dosta, makar nikada nisam to stavljao u prvi plan. Ni neću. Ako budem mogao, dobro, ako ne... Bilo je lijepo. Znam samo da ta vrsta priče neće biti važna ni kod Line i da se što prije treba okrenuti onom što dolazi jer vremena je malo.

Igor Vori PPD Zagreb
Zeljko Hajdinjak / Hanza Media / Hanza Media

Svi misle da ste Renato Sulić i vi najbolji tandem pivota koji smo imali. Postoji li mogućnost da ponovo odigrate nešto zajedno, makar su godine već ozbiljne?

- Na to je pitanje nemoguće odgovoriti, ali danas je sve moguće, pa tako neću reći ne. Obojica smo u vrhunskom rukometu, prošli smo puno, znamo puno, znamo što znači surađivati s Linom. Ostalo će pokazati vrijeme i Lino.

Je li se veliki šef puno promijenio u odnosu na ona vremena nekad?

- On je meni uvijek isti, od vremena kada sam ga upoznao do sada. Entuzijast, perfekcionist, maksimalno predan poslu i u tom smislu HRS nije mogao povući bolji potez, a to je sve dobro i za rukomet jer Lino je vrlo mudar čovjek.

Je li u formi kao nekad?

- To je sigurno i neupitno. Znam da je već sada o svakom našem protivniku zapisao sve, da je vidio barem 50 utakmica svakog od njih, da ne postoji stvar koju ne zna o svakom protivničkom igraču. Drago mi je da se vratio, a vrijeme će pokazati ostalo. Nitko nije predodređen za zlato, pa ni on. Čeka nas velik rad i puno odricanja, to ne dvojim.

Jeste li se vas dvojica ikada u životu posvađali?

- Svađali smo se na svakom treningu, znao me maltretirati, gnjaviti, nekad bih puknuo, ali nikad preko granice jer sam znao da se sve što radim mora vratiti. I vratilo se. Usto imam ogroman respekt prema njemu i kao mlađem mi nikada ne bi palo na pamet reagirati jer mi to ne dopušta odgoj.

Još ćemo saznati kakav je Lino Červar...

- Ne voli glumce i folirante i ne možeš ga prevariti u tom smislu jer i kada pomisliš da jesi, on ti dokaže suprotno. Izuzetno je mudar i inteligentan i ono što bude izabrao sigurno će biti to što nam treba za rezultat.

Vi nakon igranja ulazite u reprezentaciju u funkciji direktora. Kada će se to dogoditi?

- Vrijeme će pokazati, rekao sam. Ne mogu definirati, ali sam sretan da mi je HRS dao priliku da ostanem u priči koju najviše volim. Vidjet ćemo, znam samo da imam još godinu dana ugovora i to je to.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Druga tema neka bude PPD Zagreb. Sezona je i više nego šarena...

- Start u sezonu nije bio očekivan, bila su četiri poraza u Ligi prvaka. Olimpijske su nas igre kao klub unazadile. Nismo imali ni trenera, a profil igrača kojima u ovom trenutku raspolažemo takav je da to nismo mogli podnijeti. Vujović je pokušao sve, no osjetio se i kod njega umor, jednostavno, zamor materijala. Umorni su se vratili igrači i mi smo iz toga upali u neko nepovjerenje samih prema sebi, a do jučer smo bili sasvim drugačija momčad.

Onda je došao Ivandija...

- Počeli smo se vraćati, ali i oscilirati od odličnog do lošeg. Nekako smo tek u prosincu ulovili ritam i onda je došao SP u Francuskoj. Ponovo smo ostali bez devet igrača, a to je puno samo po sebi. Osim toga, od naših je reprezentativaca igrao samo Horvat, ostali su samo bili tamo. Mandalinić se od odlične forme izgubio, Šebetić je igrao manje, Jotić je igrao još manje... Naši su Slovenci osvojili medalju, ali i njima je takav ritam bio promjena, uletjeti s SP-a odmah u Ligu prvaka i pobjeđivati. Onda su se dogodile ozljede, pa smo teturali, ali samo na kraju ostvarili cilj prolaskom u Ligi prvaka i na Final Four SEHA lige. To je realnost sezone, a ostalo su pred nama izazovi.

- Ima, naravno. Oni su favoriti, ali samo na papiru. Oni imaju proračun u milijunima eura, a mi toliko nemamo ni u kunama. Ako bismo tako gledali... Ali to kod mene ne igra jer smatram da smo mi najbolji kada izađemo na teren.

Zagreb, 111016.
Stadion NK Rudes.
Sportska dvorana Sutinska vrela.
SEHA Gazprom League, utakmica Zagreb PPD - Metalurg Skopje.
Na fotografiji: Lino Cervar.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Što možemo očekivati od utakmice?

- Neće biti ista kao u SEHA ligi, to sigurno. Isto je sigurno da je njima pritisak veći. Nepobjedivih nema, očekujem da nas publika ponese pa ćemo vidjeti. O uzvratu ne razmišljamo, sve dajemo u ovaj susret. Njih spustiti na što manje golova, a svoje tehničke greške spustiti na maksimalno šest-sedam jer kada je tako, mi pobjeđujemo. Oni te dovode u situaciju da griješiš, a toga se treba čuvati.

Tko će biti prvak Europe ove sezone?

- PSG mi se čini najboljim, dobio je strašan plus s Gensheimerom i Remilijem. No Liga je prvaka takva da je teže doći do Kölna nego tamo otići do naslova. Bio sam s Hamburgom dvaput, jednom smo osvojili, nismo bili favoriti, a dobili smo Barcu i Kiel. Uostalom, pobijedili su u Kölnu i Flensburg i Kielce, što samo potvrđuje priču. Mislim da ni mi ne bismo bili bez šansi da dođemo tamo jer nikad ne znaš, Stivi spusti roletu i ništa nije nemoguće. Takav je danas rukomet.

CIJELI INTERVJU S IGOROM VORIJEM PROČITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
26. travanj 2024 01:42