Saudijci nisu štedjeli pa su u svečanoj loži u dvorani u Dammamu imali pozlaćene stolce
 Privatna arhiva
NENAD KLJAIĆ

LEGENDARNI ZLATNI IZ ATLANTE DANAS PROTIV HRVATSKE 'Hrvatska nije favorit SP-a, a meni najbolji igrač ima samo 3 treninga i to odbojke na pijesku'

'Ne bih previše o Hrvatskoj jer me se uvijek nešto krivo shvati, a nemam potrebu za tim. To je moja reprezentacija...'
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. siječanj 2017. 20:34

Drugi puta u posljednje četiri godine na klupi Saudijske Arabije je naš Nenad Kljaić. Kao što je znano, zlatni igrač Zagrebove generacije za dva europska klupska naslova, zlatni hrvatski reprezentativac iz Atlante ‘96. nakon razlaza sa Zagrebom otisnuo se na istok, bio je u Kataru, a potom se na poziv šeika vratio u Saudijsku Arabiju, s kojom je 2013. u Španjolskoj ostvario najbolji doseg na SP. Pobijedio je tada Koreju i Katar, što se prije toga nikad nije dogodilo.

Četiri godine nakon otvara SP protiv selekcije s kojom je ispisao najljepše dane karijere.

- A kaj, tak je... - u svom će stilu.

- I odmah da ti velim, nemoj previše o nama da mi ne kažu “Neno pametuje”, “Neno ovo, Neno ono”... Dobro sam, radim, zadovoljan sam, nemam reprezentaciju koja je top, ali, Bože moj, to je posao. Trudim se da igramo dobar rukomet.

Kasnili s pripremama

Kako je biti trener u Saudijskoj Arabiji?

- Meni odlično jer me poštuju, jer imam sve uvjete, povjerenje, jer sam odgovoran u prvom redu predsjedniku Saveza, s kojim je suradnja na visokoj razini. No, to u okolnostima u kojima se živi nije garancija. Oni su zadovoljni, no, ne bude li rezultata na SP-u, a misle da bi trebalo, možda sutra ne budu zadovoljni. To je tako. Naučio sam se živjeti s tim stvarima.

I kako stoje stvari prije SP-a u Francuskoj?

- Iskreno, loše jer kasnili smo zbog mnogo toga u pripremama. Kasnilo se zbog procedure s vizama pa nismo napravili pripreme kako je trebalo. A trebali smo na Kopaonik, pa onda u bazu sve to pretvoriti u formu. Znaš, moji igrači ne igraju i treniraju kroz godinu kao ostali da bi im to bilo dovoljno za veliko natjecanje poput ovoga. Oni se skupe kada je nešto ovako, ali ako ti cijelu godinu nisi na približnoj razini, teško možeš nadoknaditi neke stvari. Al’ dobro, nešto smo napravili, pa bumo vidli.

Kakav je plan?

- A čuj, plan je probati dobiti Čile i još nekoga iznenaditi. Mislim da taj netko nisu Njemačka i Hrvatska, a hoćemo li moći protiv Mađarske i Bjelorusije, koje su ozbiljne selekcije, teško je reći. Treba se puno toga poklopiti.

Izdvojio je jedan segment iz priprema.

- Mojtaba Alsalem naš je prvi igrač, a najviše je kasnio. Odradio je tri treninga odbojke na pijesku i jako mi je teško reći kako će to izgledati. Da smo napravili sve kako smo planirali, bismo bili puno jači.

Dosta ste toga odigrali u pripremi.

- Jesmo, dvaput s BiH, dvaput s Crnom Gorom, jednom sa Zvezdom, Pančevom i Makedonijom. Dobili smo Crnu Goru, Zvezdu i Pančevo, ostalo izgubili. Bilo je dobrih stvari, probali smo neke stvari sa sedam igrača, makar nisam sklon tome, al’ gle, mi se ne možemo nadigravati s jačima od sebe.

Pesimizam ili “pila naopako”?

- Kod mene nema pesimizma, realan sam. Nemam visokog igrača u sastavu, a to je velik hendikep u rukometu. Imamo to što imamo, obranu ćemo složiti, ali za ostalo ne možeš garantirati.

Krivo me shvate

Gledao je Hrvatsku?

- Jesam, nisu bili top, ali ponavljam, ne bih previše o Hrvatskoj jer me se uvijek nešto krivo shvati, a nemam potrebu za tim. To je moja reprezentacija...

Ne vidi Hrvatsku kao favorita?

- Ne, mislim da ima dosta problema i nedorečenih stvari uoči starta, što će biti, ne znam, ali mislim da je Njemačka s obzirom na širinu, pripremljenost i kvalitetu igrača prvi favorit skupine. U krugu Bjelorusija, Mađarska, Hrvatska mislim da svatko svakog može dobiti. A mi i Čile, ako niš’ drugo, vidjet ćemo u posljednjem kolu u skupini tko je bolji.

Sjećaju li se Saudijci našeg jedinog dvoboja u Portugalu?

- Nisam primijetio, znam samo da je golman koji brani danas branio i tada. Sada je iskusniji, ha, ha, ha...

Neno Kljaić na klupi Saudijske Arabije, Lino Červar na klupi Makedonije. Znači, poštuju nas. I znam da im je jedina želja ne igrati protiv Hrvatske, ali...

Linker
04. svibanj 2024 13:57