Nenad Dugi / CROPIX / CROPIX
POGLEDAJTE ISTINI U OČI

ZLATAN SARAČEVIĆ JAKO RAZOČARAN 'Nikako nije bilo dobro. Danci zlatni, a nisu ništa pokazali..'

RUKOMET Analiza nastupa naše reprezentacije na Olimpijskim igrama. 'Danci su s limitiranom momčadi postali olimpijski prvaci, ni Francuzi nisu bili posebno dobri. Ovo je neuspjeh, bilo je previše eksperimenata', kaže Zlatko Saračević
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 23. kolovoz 2016. 13:48

Izbornik rukometne reprezentacije Željko Babić i njegovi izabranici proslavili su se “čudom u Krakovu” kada su u siječnju na EP-u sa 37-24 pregazili Poljsku premašivši nevjerojatnih +11 koliko im je bilo potrebno za plasman u polufinale, nakon čega su osvojili broncu.

Izbornik rukometne reprezentacije Babić i njegovi izabranici osramotili su se “debaklom u Rio de Janeiru” u dvorani znakovitog imena Future Arena kada su u četvrtfinalu OI sa 27-30 poraženi od Poljske i ostali bez borbe za odličja.

Htio to netko priznati ili ne, usporedbom ovih dviju utakmicu protiv istog suparnika u manje-više istim postavama s potpuno oprečnim ishodima, s pravom se postavlja pitanje kakva se budućnost “iskovala” u Future Areni u Riju samo godinu i pol prije sljedećeg EP-a koji se 2018. održava u Hrvatskoj.

Za potpuniji “sistematski pregled zdravstvenog stanja” HR rukometa potrebno se još malo vratiti u prošlost, na SP u Kataru u siječnju 2015. Tada je čelništvo HRS-a smijenilo izbornika Golužu nakon poraza u četvrtfinalu - pazi čuda ili slučajnosti - od Poljske rezultatom 22-24.

“Jednooki” Bielecki koji nas je “potopio” u Riju i njegovi suigrači očito su postali “lakmus papir”, odraz u ogledalu stanja u hrvatskom rukometu. Iako je Goluža smijenjen nakon spomenutog poraza u Dohi, u HRS-u nisu zdvajali već su kao prioritet postavili rezultat na Euru 2018. u Hrvatskoj. Dugoročno planiranje i ulaganje u budućnost - rekli bi i složili se mnogi, kao u predizbornom sloganu HDZ-a - važna je samo Hrvatska (2018.).

Proslavljeni bivši reprezentativac i trener Zlatko Saračević, zlatni s OI u Atlanti 1996., nije želio 'pljuvati' po kolegi Babiću, naravno niti po svojem prijatelju Goluži. Uvijek je bio odmjeren, ali je jako razočaran nastupom u Brazilu. No, 'monolog' je ipak bio znakovit:

- Ovo je neuspjeh, bilo je previše eksperimenata. Po imenima imamo momčad za polufinala. Morali smo pobijediti Poljsku, momčad koju smo pregazili na njihovom terenu. Oni su u Riju pet puta poraženi (triput u skupini - od Brazila, Njemačke i Slovenije i skupinu su prošli kao četvrti, nap.p.). Zašto smo toliko igrali sa sedmim igračem, pitam se...

Sarač je 'na zemlji', realno sagledava problem te odlazi korak dalje:

- Ispali smo bez veze protiv slabije momčadi, kao da nismo bili u utakmici nakon što su toliko pričali samo u “ključnoj utakmici u četvrtfinalu”. Čini mi se da je struka bila isprepadana i impresionirana nastupom na OI, kao da nisu pokušali sve. Kao da se igra neka obična utakmica, a ne četvrtfinale turnira. Bilo je mlako, kao na nekom treningu. Tako se ne igra utakmica s velikim ulogom, ne s pristupom: što sad, izgubili smo, idemo dalje. Imali smo momčad sa samo dva igrača PPD-a, to baš i nije normalno, Zagreb treba biti okosnica reprezentacije. Ne bih ulazio u sve detalje koje vidi trenersko oko, ali nikako nije bilo dobro.

I u zaključku:

- Bila je to prilika za nešto jako veliko. Izgubili smo od puno lošije momčadi. Danci su olimpijski prvaci, a baš ništa nisu pokazali. Svaka čast Mikkelu Hansenu, ali to je to. A Francuzi?! Činilo se da su moćni, a na kraju su sve igrali na mišiće, samo sa soliranjem jedan na jedan Karabatića, Narcissea. Bila je to stvarno prilika...

Rio je stvarno bio prilika, nijedna reprezentacija nije prezentirala igru iz snova, ali, nažalost, nije ni Babićeva. U očekivanju Hrvatske 2018. (u međuvremenu je i SP u Francuskoj 2017.). Treba ipak primijetiti da naš rukomet nakon Line Červara i 2010. nije otišao dalje od bronce nakon dva velika zlata i četiri srebra, dakle šest ulazaka u finala od 2003. do 2010. Htio to netko priznati ili ne, pad je evidentan...

------------------------------------------------------------------

HRVATSKI RUKOMETNI PLASMANI

SP Portugal 2003. ZLATO

EP Slovenija 2004. polufinale

OI Atena 2004. ZLATO

SP Tunis 2005. SREBRO

EP Švicarska 2006. polufinale

SP Njemačka 2007. 5. mjesto

EP Norveška 2008. SREBRO

OI Peking 2008. polufinale

SP Hrvatska 2009. SREBRO

EP Austrija 2010. SREBRO

SP Švedska 2011. 5. mjesto

EP Srbija 2012. BRONCA

OI London 2012. BRONCA

SP Španjolska 2013. BRONCA

EP Danska 2014. polufinale

SP Katar 2015. 6. mjesto

EP Poljska 2016. BRONCA

OI Rio de Janeiro 5. mjesto

* od 2003.-2010. izbornik Lino Červar; od 2011.-2015. Slavko Goluža; od 2016. Željko Babić

Linker
24. travanj 2024 13:55