OBUHVAĆENE 132 BANKE

'BANKE SU POOŠTRILE UVJETE KREDITIRANJA UNATOČ OLAKŠANOM FINANCIRANJU' Istraživanje Europske središnje banke

FILES - The illuminated EURO sign is seen in front of the European Central Bank, ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on January 10, 2013. Economy and finance ministers from the 28 European Union countries gave the final green light to Latvia on July 9, 2013 to join the eurozone on January 1, 2014. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
 AFP

FRANKFURT - Uvjeti financiranja banaka eurozone poboljšani su u drugom ovogodišnjem tromjesečju, međutim one su unatoč tome pooštrile uvjete za kreditiranje kompanija i za izdavanja hipotekarnih zajmova, objavila je Europska središnja banka (ECB).

U svom najnovijem tromjesečnom pregledu o uvjetima kreditiranja, ECB je naveo da očekuje da će u razdoblju od srpnja do kraja rujna nekoliko banaka dodatno pooštriti pravila kreditiranja.

"Rizik vezan uz zajmoprimce i makroekonomska nesigurnost i dalje su glavni čimbenici koji obuzdavaju kreditne politike", objavio je ECB, govoreći od drugom kvartalu.

Unatoč pooštravanju uvjeta kreditiranja kompanija i kupnje nekretnina, banke u eurozoni po prvi su puta od 2007. godine olabavile uvjete za izdavanje potrošačkih kredita.

ECB je objavio da je 7 posto banaka eurozone, od onih koje su sudjelovale u anketi, pooštrilo kriterije za kreditiranje kompanija u drugom tromjesečju, što je isti postotak kao i u prvom tromjesečju. Pooštravanje je uslijedilo iako su banke, koje se suočavaju s većim kapitalnim zahtjevima prema novim propisima, kazale da je njihov pristup financiranju poboljšan.

"U drugom tromjesečju 2013. banke su izvijestile o daljnjem poboljšanju u svim kategorijama financiranja, iako u manjoj mjeri nego u prethodnom istraživanju", priopćio je ECB.

Istraživanje je obuhvatilo 132 banke u razdoblju od 19. lipnja do 4. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:15