GORI BIVŠA VOJARNA>>EVAKUIRANI MJEŠTANI>>>VATROGASCI I KANADERI POVUČENI

FOTO, VIDEO: GORI BIVŠA VOJARNA Detonacije i dalje odjekuju Kninom. 'Bilo je strašno! Padali su stropovi i pucala stakla...'

Požar koji je u utorak popodne zahvatio područje mjesta Pađene i Stara Straža nadomak Knina prouzročio je pravu salvu eksplozija
 Nikša Stipaničev/CROPIX

NOVO 07:00 - Lokalne su vlasti zbog požara u skladištu vojarne Stara straža u Pađanima do sada evakuirale oko 160 stanovnika s područja. Kninska je gradonačelnica Josipa Rimac za Dnevnik 3 izjavila kako vatra još uvijek nije ugašena, no požar je znatno manjeg intenziteta u odnosu na utorak poslijepodne.

21:45 - Tri sata nakon početka salvi stotine detonacija topničkog streljiva koje su uz bljeskove i gusti dim odjekivale širim kninskim područjem iz žarišta požara u vojarni Pađene, u Knin su pod policijskom rotacijom pristigli prvi evakuirani mještani triju najugroženijih sela: Pađena, Gornjih Žagrovića i Očestova.

Gradske vlasti Grada Knina u suradnji s Crvenim križom potom su evakuirane mještane, do 21 sat, njih preko stotinu smjestili u Malu športsku dvoranu, pri čemu su u evakuaciji prednost imala djeca i starije osobe.

U očekivanju dolaska kolone na izlazu iz Knina u pravcu Zagreba i tamošnjem policijskom punktu zatekli smo uplakanu Anastaziju Martić koja je sa suzama i strahom u očima drhteći očekivala dolazak svoje trogodišnje kćerkice koju su detonacije i požar zahvatile u selu dok je bila kod bake.

Nakon skoro sata koji je izgledao kao godina, majka je konačno u jednom osobnom vozilu ugledala soju kćerkicu i majku, poletjela skoro pod jureće vozilo, izvukla dijete i čvrsto ga primila u zagrljaj.

- Da je nisam dočekala, bacila bih se odmah u Krku - kazala nam je majka trogodišnje djevojčice, dok je baka naglasila da se selo cijelo popodne treslo kao suha grana. - Padali su stropovi, pucala stakla, rušio se namještaj i jednostavno nismo znali da li ostati u kući ili izaći van da nešto padne po nama ili da nas uguši dim.

U prihvatnom centru negdje iza 21 sat zatekli smo umorne i prestrašene mještane. Skrb o njima vodila je Anđelka Barić, voditeljica Crvenog križa. - Do sada su svi dobro i nitko nije zatražio medicinsku pomoć. Pripremili smo im ležajeve, odjeću, hranu i piće i za sada sve imamo pod kontrolom - kazala nam je Barić, dok je psiholog dr. Boris Mijakovac razgovarao s dijelom mještana koji su iskazivali jasan strah i paniku.



View Gori bivša vojarna kraj Knina in a larger map

Među njima zatekli smo i najstariju mještanku, 97-godišnju Darinku Rašković. Začudo, izgledala je mirno i opušteno, te nam je krajnje smireno opisala događaj. - Dušo moja, bilo je strašno. Stisla sam se u jedan ćošak kuće i nisam se micala dok me dva policajca nisu podignuli kao pero i spremili u automobil, prije čega su mi pomogli da prikupim osnovne stvari, dokumente i nešto novca. - Ne bojte se bako, ništa neće faliti, čuvat ćemo vašu imovinu, samo da vas sklonimo na sigurno - kazao mi je jedan od njih.

- O silovitosti detonacija govori činjenica da je u gradu Kninu i tamošnjoj ulici kralja Tomislava popucalo nekoliko stakala iako je žarište požara i detonacija udaljeno skoro više od 15 kilometara.

- Najteža situacija bila je u selima Pađene, Oćestovo i Žagrović čije je stanovništvo evakuirano kao i mještani zaseoka: Zelembabe, Martići, Nonkovići, Dmitrovići, Gornji Raškovići, Perići, Lošići i Kneževići.

Dolaskom noći cesta prema Zagrebu i dalje je ostala zatvorena, što će vjerojatno trajati do jutra, pri čemu je policija zabranila svaki prolazak prema opasnom području s kojega su i dalje odjekivale mukle detonacije uz prethodne velike bljeskove i plamene stupove.

- Ostajemo budni cijelu noć - kazala nam je gradonačelnica Knina Josipa Rimac sa svoga radnog mjesta s kojega je zajedno sa svojim suradnicima koordinirala akcijom evakuacije i ostalih nužnih poslova u suradnji s policijom,vojskom i vatrogascima.

19:00 - Ukupno je evakuirano stotinjak stanovnika s ugroženog područja oko vojarne, a riječ je o desetak zaseoka. Vatrogasci zbog opasnosti od eksplozija ne mogu gasiti požar, čekaju da se stanje smiri...

---------------------------------------------------------

KNIN - Požar koji je u utorak popodne zahvatio područje mjesta Pađene i Stara Straža nadomak Knina u pravcu Gračaca prouzročio je pravu salvu eksplozija municije i granata teškog kalibra zaostalih iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata, pri čemu su, doznajemo, zaseocima najbliže požaru na mnogim kućama od detonacija popucala prozorska stakla.

Nakon pokušaja prvih zračnih akcija, zbog snažnih detonacija, koje su prijetile životima pilota, s požarišta su oko 18 sati povučeni kanaderi i air tractori.

To je u priopćenju potvrdila i Državna uprava za zaštitu i spašavanje .Prema prvim informacijama nitko nije ozlijeđen. Prema nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika, započela je evakuacija stanovništva u krugu 5 kilometara oko vojarne.

Zbog požara je također zatvorena državna cesta D1 te je prekinut i željeznički promet.

U prvom trenutku nakon dojave na mjesto požara izašli su pripadnici JVP Knin, ali su ubrzo zbog osobne sigurnosti morali ustuknuti pred kišom metaka koji su prijetili njihovim životima.

Proširenjem požara prema nekadašnjim vojarnama i potkopima vatra je zahvatila zaostalo streljivo teškog topničkog kalibra čije su detonacije Kninjane doslovno podsjetile na ratne dane.

Prema posljednjim podacima iz kninske vatrogasne zajednice i izvora bliskih HV-u, nešto iza 17 sati plameni oganj šumskog požara ušao je u prostor vojno-skladišnog kompleksa Pađane i zahvatio podzemne potkope iz kojih odjekuju silovite detonacije.

Zbog vatre koja se brzo širi, nepredvidivih detonacija i gustog dima, već prije 17.30 zatvorena je cesta Knin-Gračac.

Od silnih i sve snažnijih detonacija nešto prije 18 sati u Kninu su počela pucati prozorska stakla.

S obzirom na stanje na terenu i intenzitet požara te količinu municije i minsko-eksplozivnih tvari koje se nalaze u vojarni, te nailazeći sumrak kada će biti otežano gašenje, Kninjani će, čini se, imati noć bez sna, dok je najteže stanje u zaseocima Martići i Mokro Polje.

Osnovano Povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije

Po saznanju o navedenom događaju, ministar obrane Davor Božinović osnovao je Povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije u vojnom skladišnom kompleksu Pađani kod Knina u čijem su sastavu državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, kao čelnik Povjerenstva, te članovi brigadni general Drago Matanović, pomoćnik glavnog inspektora obrane za vojnu obranu i brigadni general Milan Knežević, načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju MORH-a, objavljeno je na službenim internetskim stranicama MORH-a .

Ispred Oružanih snaga RH na mjesto događaja odmah su upućeni zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mate Ostović i zapovjednik Namjenski organiziranih Protupožarnih snaga OS RH general bojnik Mate Obradović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:39