SMRT TRUDNICE I BEBE

Suđenje liječnicima: Nismo mislili da će porod krenuti po zlu

Nakon Dragičine smrti njezin suprug satima nije uspijevao doznati što se dogodilo, a bebino tijelo mogao je pokopati tek nakon četiri mjeseca
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Ni osam godina nakon što mu je supruga preminula tijekom poroda, a beba se rodila mrtva, Robert Ivankić ne želi se pomiriti s gubitkom. Jedne večeri u siječnju trudna supruga Dragica, potpuno smirena, rekla mu je: “Roberte, vrijeme je da idemo u bolnicu”.

Trudnoća bez problema

Bez ikakve panike otišli su u bolnicu Sveti Duh. Robert nije mogao ni pomisliti da više nikada neće zagrliti suprugu i da njihovo četvrto dijete, curica, neće doći s majkom kući.

- Nije bilo nikakvih problema s trudnoćom. I danas se dobro sjećam kako smo na dan poroda gledali televiziju, smijali se, Dragica je bila odlično raspoložena. Baš ništa nije upućivalo na to da će se dogoditi nešto loše - ispričao je Ivankić danas na suđenju liječnicima Mislavu Luki Domljanu, Fadilu Hassanu i Renatu Baumanu, koje se tereti zbog smrti rodilje Dragice Ivankić.

Na preglede išla privatno

Iskrvarila je u bolnici 21. siječnja 2002., nekoliko sati nakon što je rodila mrtvu djevojčicu. Tužiteljstvo tvrdi da su Domljan i Hassan krivi jer su pogrešno procijenili i porađali je prirodnim putem umjesto carskim rezom, a Bauman jer nije uočio rupturu maternice zbog koje je žena preminula. Ivankićev iskaz na Općinskom kaznenom sudu bio je kratak jer je već sve ispričao u istrazi.

- Želio bih samo dodati da mi nikada nije vraćena njezina trudnička knjižica, u kojoj se vidi kako je kontrolirala trudnoću. Dragica je vodila brigu o svojoj trudnoći kao i o prethodne tri. Na preglede je išla privatno, kod liječnika Zdenka Parala - rekao je Ivankić.

Ginekolog ju je vidio jednom

No, odmah nakon udovca, svjedočio je upravo ginekolog Zdenko Paral, koji tvrdi da je pacijenticu pregledao samo jedan put. Bilo je to četiri dana prije kobnog poroda.

- Vidio sam je jednom u životu. Naručila se, tražila je hitni pregled - pojasnio je Paral.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:16