POLICIJA ISTRAŽUJE

Tromjesečna djevojčica umrla jeod upale pluća, je li razlog njenesmrti zdravstveno zanemarivanje?

Pedijatri slavonskobrodske bolnice odbili su dati izjavu je li djevojčica ranije bila liječena kod njih
 Danijel Soldo/CROPIX

Tromjesečna djevojčica koju je majka mrtvu donijela u slavonskobrodsku bolnicu lani 27. prosinca umrla je od posljedica upale pluća, potvrdili su nam u nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu.

Jesu li roditelji dijete vodili doktoru, odnosno je li dijete bilo liječeno od te, za dojenačku dob, teške bolesti, policija još istražuje.

Kazna i do pet godina

Utvrdi li se da je dijete bilo zdravstveno zanemareno, odnosno da nije na vrijeme zatražena liječnička pomoć, oba roditelja mogla bi biti optužena za kazneno djelo kršenja obiteljskih obaveza sa smrtnom posljedicom, za što je propisana kazna do pet godina zatvora.

Podsjetimo, roditelji su 27. prosinca došli u bolnicu s mrtvom bebom. Otac je bio agresivan te je pozvana policija, koja je poslije u njihovu stanu pronašla još dvoje djece bez nadzora.

Djevojčica u dobi od 2,5 godine bila je u teškom stanju, a stan u ekstremnom neredu i smradu. Djevojčica je odmah hospitalizirana, a otac je priveden sucu istrage, koji mu je zbog zlostavljanja i zanemarivanja djeteta, za koje je već jednom optužen, izrekao jednomjesečni pritvor. Majka je na slobodi, a za smrt bebe nitko nije terećen.

- Djevojčica u dobi od 2,5 godine, koja je k nama došla pothranjena i u razmjerno teškom stanju, jako se dobro oporavlja. Čekamo rješenje Centra da vidimo gdje će biti udomljena, jer bi ona već sada mogla biti otpuštena. Očekujemo ga do polovice sljedećeg tjedna - rekla je pedijatrica Zrinka Ereš-Hrvaćanin iz bolnice u Slavonskom Brodu.

Je li imala skrb?

Je li i preminula djevojčica ranije bila liječena na pedijatriji te bolnice, nismo uspjeli doznati.

- Nemam dozvolu govoriti o preminuloj djevojčici - kratko nam je rekla pedijatrica. Više nismo doznali ni u Domu zdravlja, gdje nam je ravnatelj objasnio da tamo rade tri pedijatra zakupca, a u gradu još tri pedijatra privatnika.

- Nemam podatke o njihovim pacijentima niti ih smijem imati. Stoga ne znam je li preminula djevojčica imala adekvatnu pedijatrijsku skrb - rekao je.

Patronažna sestra

Poznato je pak da je patronažna sestra, koja je obilazila obitelj nakon rođenja preminule djevojčice, obavijestila lokalni Centar za socijalnu skrb o problematičnoj obitelji jer nakon 6. prosinca više nije mogla ući u njihov dom.

Patronažna sestra, naime, redovito obilazi svaku majku i novorođenče nakon rođenja djeteta, a roditelj je dužan u prvih mjesec dana prijaviti dijete u zdravstveni sustav i odvesti ga pedijatru. U prva tri mjeseca ima najmanje dva redovita sistematska pregleda, tijekom kojih pedijatar prati rani razvoj djeteta, a počinju i redovita cijepljenja.

Kod upale pluća treba brzo reagirati

Jesu li roditelji preminule djevojčice učinili sve na što ih je patronažna sestra uputila, nije nam poznato. No, susjedi su svjedočili da je upravo inzistiranje patronažne sestre da odvedu dijete na redovne preglede i na cijepljenje bio uzrok svađe patronažne sestre i djetetovih roditelja. Upala pluća je, objašnjavaju nam pedijatri, teška dijagnoza za dijete, a što je dijete mlađe, dijagnoza je teža. No, kažu, to nije bolest od koje bi dijete umrlo u roku od nekoliko sati nakon što se bolest manifestira.

- Simptomi su uglavnom kašalj, otežano disanje, temperatura, izostanak apetita, opća klonulost djeteta. Simptomi se sve više i više pogrošavaju, osobito kašalj i otežano disanje, tako da roditelji koji su mislili da se radi o bezazlenoj virozi u tom trenutku u pravilu traže liječničku pomoć - objašnjava pedijatar s dugogodišnjim iskustvom.

- Dojenče te dobi svakako može umrijeti od posljedica upale pluća, osobito ako ona nije liječena. Može umrijeti od dehidriranosti, jer odbija hranu, može umrijeti od konvulzija zbog visoke temperature, može se ugušiti zbog otežanog disanja - kaže pedijatar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:08