EPILOG TRAGEDIJE

UBILA MUŽA Fatalna ujna dobila 22 godine zatvora, a njen ljubavnik nećak 10!

 Nikola Vilić/CROPIX

Presudu je nećak saslušao mirno i bez emocija. Kada mu je sudac izrekao deset godina zatvora jer je ubio ujaka Domagoja, nije ni trepnuo, sve je zadržao u sebi. No, kada je red došao na nju, Slađana se slomila. Sudac joj je izrekao 22 godine zatvora jer je maloljetnog ljubavnika poticala na ubojstvo supruga.

Potpuno šokirana ponavljala je: što ću sada, što ću sada...., a njena ju je odvjetnica pokušala smiriti.

Tako je u ponedjeljak u malenoj sudnici splitskog Županijskog suda završio slučaj ‘fatalne ujne’ kako su ga prozvali mediji. Sudilo se Slađani Novoselnik (28) i njenom maloljetnom ljubavniku (17) zbog ubojstva nožem njenog supruga Domagoja Novoselnika (32) u prizemlju obiteljske kuće u Vrisniku na Hvaru.

Postupak je bio zatvoren za javnost, a identitet maloljetnog nećaka ostao je tajan. Presude su nepravomoćne, pa se odvjetnici osuđenih mogu žaliti.

- Slađana je bila u vezi s maloljetnikom i žalila mu se da je sa suprugom u lošim odnosima, da ju tuče i da zlostavlja. Unatoč tome što ga je sada pokojni ujak Domagoj uzdržavao, maloljetnik ga je time potaknut 30. lipnja 2011. godine usmrtio nožem u grudi - pročitao je sudac uoči presude.

Slađani je prijetila maksimalna kazna od 40 godina, a nećaku je maksimum od deset godina i dosuđen.

Višnja Novoselnik, majka ubijenog Domagoja, nije u ponedjeljak bila u Splitu u sudnici. Naš ju je poziv zatekao u njezinom Vrisniku, gdje nastoji živjeti mirno i daleko od medija.

- Nema te kazne koja bi mogla vratiti mojeg sina. Ipak, mislim da 22 godina za nju i 10 za supočinitelja nije pravično. No, vremena ima i nadam se da će sud odmjeriti bolje. Molim Boga samo da mi da zdravlja i snake za moju unučicu, koja je ostala bez oba roditelja. Sve drugo mi je sada manje važno, na rubu suza kazala je Višnja Novoselnik.

Slučaj fatalne ujne bio je prepun obrata od samog početka.

Ona je, iako je bila u braku sa ubijenim Domagojem (32), još 2008. godine započela ljubavnički odnos sa njegovim nećakom koji je tada imao tek 14 godina. Iako su svi rodom iz okolice Virovitice, Slađana i Domagoj živjeli su na Hvaru, gdje ih je ljeti nećak redovito posjećivao. Nakon jedne proslave u obiteljskom domu Novoselnikovih došlo je do fizičkog obračuna koji je završio Domagojevim ubojstvom. U prostoriji su tada bili samo Domagoj, Slađana i nećak.

Koliko je ozbiljna bila njihova veza otkrili su istražitelji kada su pregledali njihove mobitele. Samo u zadnjoj godini prije ubojstva razmijenili su oko deset tisuća sms poruka i razgovarali preko 400 sati.

Iako je nećak prvo pred istražnim sucem priznao krvinju, 3. rujna ove godine je u iznošenju svoje obrane na sudu mladić izveo obrat. Iako je kroz cijeli postupak tvrdio da je Domagoja ubio u samoobrani, sada je opovrgnuo sve navode iz istrage rekavši da zapravo nije kriv ustvrdivši da je Domagoja ipak ubila Slađana.

Čini se da je do toga dovelo njeno iznošenje obrane još u ožujku ove godine kada je sucu objasnila kako joj je nanesena velika nepravda, nakon čega je završila u zatvoru.

- Prema nećaku gajim određene osjećaje, ali znala sam da to nikuda ne vodi, izjasnila se jer je, pretpostavlja se, željela umanjiti svoju odgovornost za poticanje na ubojstvo. Rekla je kako Domagojevu smrt nije ni vidjela.

- U trenutku ubojstva sam spavala. Na proslavi sam popila čašu šampanjca i kad sam se probudila, sve je bilo gotovo, rekla je.

Stoga je i nećak pred sucem iznio novu priču.

- Nisam ga ja ubio. Ona je, rekao je nećak i pokazao na Slađanu.

Sudac je nakon takvih, suprostavljenih iskaza odlučio sazvati direktno sučeljavanje Slađane i maloljetnika.

Tamo je Slađana rekla da su spavali samo jedan put.

- Lažeš. Spavali smo najmanje sto puta, barem četiri puta tjedno- rekao joj je maloljetnik. Sud je na kraju odlučio da je ubojica ipak maloljetnik, a ne Slađana.

Kao što smo već pisali povijest njihovih odnosa je komplicirana.

Slađana i Domagoj, oboje su iz okolice Virovitice i oženili su se 2003. godine nakon što su se upoznali u lokalnom kafiću u malenom selu pored. Veza im je bila burna, završila je razvodom 2005. godine.

Kada je Domagoju preminuo otac, ponovno su se pomirili. Njegova majka Višnja odselila je na Hvar, a Domagoj joj se pridružio i tamo pokenuo privatnu tvrtku za građenje. Sa Slađanom se ponovno vjenčao jer je ostala trudna i rodila kćer.

Domagojeva sestra Anamarija sa suprugom Vladom, pripadnikom Gromova, odselila je u Petrinju. Njihov sin u Domagoju je vidio starijeg brata kojeg nikad nije imao i kojeg je navodno jako volio. Maloljetnik je redovito ljetovao na Hvaru kod njega i Slađane.

Ujna i nećak su u odnose stupili u ljeto 2008. godine. Maloljetnik je istražnom sucu rekao kako misli da je Domagoj za vezu znao negdje od ljeta 2010. godine, dakle godinu dana prije fatalnog sukoba.

Domagoj je navodno o svojim sumnjama pričao svojim sumještanima u Vrisniku i radnicima koje je zapošljavao u svojoj građevinskoj tvrtci. Domagojeva majka Višnja rekla je pak kako je jednom zatekla nećaka kako masira Slađanu u sobi, ali da Domagoj nije reagirao kada mu je to prepričala.

U noći ubojstva nećak je u prizemlje kuće Novoselnikovih došao oko 20.30 minuta. Njih troje bili su dobro rasploženi i zajedno su gledali film na televiziji.

Nakon svađe Domagoj je ubijen nožem. O malenoj kćeri sada se brine njena baka Višnja.

'Ti znaš da ja ovdje stojim nevina. Ti si jedina ljubav mog života'

Slađana je sa svojim maloljetnim ljubavnikom u zatvoru na Bilicama razmjenjivala pisma iako im je komunikacija bila zabranjena. Prema jednoj verziji pisma su ostavljali na zatvorskoj šetnici, a prema drugoj su imali tekliča.

“Ti znaš da ja ovdje stojim nevina. Ti si jedina ljubav mog života.”, pisala je nećaku Slađana.

“Bez tebe ne mogu živit. Učinit ću sve što triba.”, pisao je nećak u svojoj ćeliji.

Ljubavnici su razmijenili na taj način pet ili šest pisama, a onda su ih zatvorski čuvari uhvatili i oduzeli im ih. Pisma su bila puna emocija i zakletvi na vječnu ljubav, a prema našem izvoru Slađana je nećaka navodila na to da prizna ubojstvo strica, sve u zalog vječne ljubavi između njih dvoje.

“Ako izađem prije tebe čekat ću te”, pisala mu je.

Domagojevu smrt prvo su prijavili kao samoubojstvo. Tek kasnije ih je policija uhitila zbog ubojstva. Pojavila se sumnja tko je ustvari prvi ubo Domagoja u prsa.

Sudski vještaci su u postupku navodno utvrdili kako su ubodne rane mogli nanijeti i muška i ženska osoba. Nećak je u istrazi rekao kako je Domagoja ubio on i to tako da mu je zario nož u prsa gledajući ga u lice. Kada je iskaz promijenio rekao je da je Domagoja ubola Slađana i to tako da mu je prišla s leđa, obgrlila i zabila nož u prsa. Doznajemo kako su vještaci utvrdili da je ubod u prsa počinitelj doista nanio prilazeći mu sleđa. Slađana je usprkos tome ostala kod svoje obrane da je u vrijeme sukoba spavala samo dva metra od njih i da nije sudjelovala u ubojstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:48