TOTALNI PROMETNI KOLAPS

VIDEO, Čović: 'Službe rade Sizifov posao! Ne prestane li padati proglasit ćemo elementarnu nepogodu!'; Mobilizirano 1000 ljudi za čišćenje grada!

 Nenad Dugi / CROPIX

NOVO 19:20 - Meteorolog Lovro Kalin iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da će se nestabilno vrijeme nastaviti, a u drugoj polovici tjedna očekuju se nove snježne oborine.

• Nakon mećave lani u prosincu nove jake snježne padaline zahvatile su ovih dana Hrvatsku. Je li nova oluja svojim intenzitetom jača od one u prosincu?

- Po količinama snijega na zapadu zemlje ona je sličnog intenziteta, no izostao je snijeg u Slavoniji, i - što je posebno važno - ovaj put nije bilo ni tako vjetrovito, a vjetar uvelike pojačava snježne neprilike. Ipak, ovako velika količina novog snijega u tako kratkom periodu na nekim postajama nije zabilježena već desetljećima.

• Gdje je dosad palo najviše snijega?

- Od nedjelje je palo nekoliko desetaka centimetara snijega, uglavnom u zapadnim krajevima: u Gorskome kotaru, dijelu Like te u sjeverozapadnim predjelima. Prema neslužbenim podacima, do ponedjeljka u podne u gorju je palo i više od pola metra snijega, a i u nizinskim sjeverozapadnim predjelima uglavnom između 30 i 50 centimetara. U Zagrebu je do ponedjeljka u 13 sati palo pedesetak centimetara snijega što je rekord za postaju Maksimir gdje se visina snijega mjeri od 1949. godine.

• Kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana?

- Nastavlja se nestabilno i promjenljivo vrijeme. U utorak će oborina biti manje, no već u srijedu i u drugoj polovici tjedna očekuju se nove oborine, uglavnom u obliku snijega. Pritom se krajem tjedna, za vikend, predviđa i osjetan pad temperature, no i uglavnom suho vrijeme. Na Jadranu i dalje kišovito, a zapuhati bura.

------------------------------------------------

18:36 - Zagrebački gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama mobilizirao je dobrovoljce civilne zaštite, dobrovoljne vatrogasce i službenike gradskih ureda Grada Zagreba za čišćenje snijega, a podignuta su i Zapovjedništva civilne zaštite Gradskih četvrti.

Ukupno je oko 1000 dragovoljaca pripadnika Specijalističkih postrojba civilne zaštite Grada Zagreba, Zapovjedništava civilne zaštite Gradskih četvrti te gradskih službenika, priopćeno je večeras iz gradskog Ureda, iz kojeg zahvaljuju svima na solidarnosti, odazivu i trudu u čišćenju snijega u Zagrebu.

Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama ujedno je zamolio dragovoljce Domovinskog rata da se uključe u čišćenje napadalog snijega u Zagrebu, te da se ujutro jave u najbližu gradsku četvrt kako bi preuzeli opremu i još jednom pokazali svoju spremnost za pomoć sugrađanima, čisteći snijeg, navodi se u priopćenju.

FOTO Bandić se uhvatio lopate za snijeg i poručio: 'Pokažimo solidarnost s onima koji ne mogu i sve počistimo'

-----------------------------------------

17:03 - Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović danas je kazao kako su sve ekipe zimske službe na terenu i u datim uvjetima čine sve kako bi prometnice što bolje očistili, no ako snijeg i dalje bude padao istim intenzitetom spomenuo je i mogućnost proglašenja elementarne nepogode.

"Zasad izgleda kao da radimo Sizifov posao, a radit ćemo i dalje", kazao je Čović u izjavi novinarima na Trgu bana Jelačića, nakon što je sa Zimskom službom i direktorima Holdingovih podružnica: ZET-a, Zagrebačkih cesta, Čistoće, Zagrebparkinga i drugih obišao grad i vidio sve neuralgične točke gdje se promet odvija usporeno i otežano.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-------------------------------------------------

16:52 - Zbog nepovoljnih vremenskih prilika sutra se neće održati nastava u nekoliko osnovnih škola na području Zagrebačke županije, priopćeno je nakon danas održane sjednice Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, a građani su pozvani na oprez i pridržavanje uputa o sigurnijem kretanju i čišćenju snijega.

Nastava se sutra neće održati u OŠ Kardinala Alojzija Stepinca iz Krašića, OŠ Klinča Sela, OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice, OŠ Dragutina Domjanića iz Sv. Ivana Zeline te OŠ Sveta Nedjelja, kazao je član Stožera i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Vjeran Štublin. Podsjetio je da odluku o obustavi nastave na jedan dana mogu donijeti ravnatelji škola, ali su o tome dužni obavijestiti Ured državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------------

16:31 Unatoč vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima sve pruge otvorene su za promet, no zbog velikih količina snijega na nekim relacijama ima problema u željezničkom prometu koji uzrokuju kašnjenja putničkih vlakova, izvijestile su Hrvatske željeznice (HŽ).

HŽ ističe da su sve dežurne ekipe na terenu, čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, a dežurne su i sve radionice za popravak vučnih vozila, kako bi se svi kvarovi koji nastaju zbog snijega i niskih temperatura otklonili što prije. CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE.

-------------------------------------------------------

16:00 - Zbog zimskih uvjeta u Zagrebu i najava da se očekuje nastavak snježnih padalina, Ured za upravljanje u hitnim situacijama mobilizirao je dobrovoljce, pripadnike gradskih Specijalističkih postrojbi civilne zaštite i vatrogasce iz svih 50 društava koji djeluju na području grada, da prema razrađenom planu čiste snijeg u dogovorenim zonama, priopćeno je danas iz tog ureda.

Dodaju da će po gradskim četvrtima biti raspoređeni na čišćenju snijega i službenici iz svih gradskih ureda Grada Zagreba koji su se dobrovoljno javili za ispomoć i napominju da se usto "dižu" i zapovjedništva civilne zaštite svih 17 gradskih četvrti te im se osigurava oprema za čišćenje snijega, lopate i sol za posipavanje koje su distribuirane po područnim uredima na 11 lokacija.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama ističu da su prioriteti za čišćenje snijega u svakoj gradskoj četvrti zdravstvene ustanove, škole, vrtići, starački domovi, okretišta i trgovi te mole građane za strpljenje, naročito u prometu.

Sve građane upozoravaju na pojačani oprez zbog padanja velikih količina snijega s krovova i podsjećaju na obvezu koja proizlazi iz odluke o komunalnom redu o čišćenju snijega oko svojih kuća i zgrada.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama u stalnom je kontaktu s gradonačelnikom, Stožerom zimske službe, Zagrebačkim holdingom i DUZS-om.

--------------------------------------------------

14: 57 U zagrebačkome gradsko-prigradskom prijevozu otkazane su četiri garniture vlaka, a ostali vlakovi voze uz velike poteškoće i kasne između 5 i 30 minuta. Na vinkovačkome, koprivničkome i varaždinskome području vlakovi voze otežano i s kašnjenjima.

U lokalnom i međugradskom prijevozu otkazani su vlakovi na relacijama Novska - Zagreb Glavni kolodvor, Zagreb Glavni kolodvor - Ogulin, Ogulin - Zagreb Glavni kolodvor, Sisak Caprag - Zagreb Glavni kolodvor (putnike preuzima vlak iz Sunje za Zagreb Glavni kolodvor), Karlovac - Bubnjarci, Duga Resa – Zagreb Glavni kolodvor, Zagreb Glavni kolodvor - Duga Resa te Ogulin – Moravice.

-------------------------------------------------

12:13 Zbog zimskih uvjeta na cestama privremeno je obustavljeno 15 autobusnih linija, dok je skraćeno njih 11.

Detaljni popis obustavljenih i skraćenih linija pogledajte OVDJE.

Tramvajski promet iz istih razloga teče otežano uz povremene zastoje.

U prekidu je tramvajski promet od Savskog mosta do Prečkog, zbog nedostatka električne energije u prekidu je promet na liniji Žitnjak - Savišće, a zbog kvara tramvaja u prekidu je promet od autobusnog kolodvora prema Novom Zagrebu te od Vlaške ulice u smjeru Draškovićeve, a ne vozi ni linija broj 15 od Mihaljevca do Dolja.

Željezničke pruge otvorene su za promet unatoč nepovoljnim uvjetima, ali zbog velikih količina snijega vlakovi kasne, izvijestili su iz HŽ-a. Na terenu su sve dežurne ekipe koje čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, a dežuraju i radionice za popravak vučnih vozila.

Koji vlakovi kasne i koliko pročitaje OVDJE.

--------------------------------------------------

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je posjetio Zimsku službu na Žitnjaku i poručio da je riječ o najboljoj zimskoj službi u Europi.

Naglasio je da je tijekom velikog snijega u prosincu zimska služba ipak zakazala, a to se, tvrdi, ovaj put ne smije ponoviti.

---------------------------------------------

NOVO 12:03 - U sudaru dvaju autobusa ZET-a jutros u zagrebačkom naselju Blato teže su ozlijeđene tri putnice, a 18 osoba je zadobilo lakše povrede, doznaje se u zagrebačkim bolnicama.

Dvije putnice su zbog prijeloma rebara i koljena zadržane na liječenju u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh", dok je ostalih petero osoba zbrinutih u toj bolnici lakše ozlijeđeno pa će biti pušteni kućama, doznaje se od predstojnika Klinike za kirurgiju Žarka Rašića.

Od ravnateljice KBC "Sestre milosrdnice" Vesne Šerić doznaje se da je u tu bolnicu, kojoj pripada i Klinika za traumatologiju u Draškovićevoj ulici, zbrinuto devetero lakše ozlijeđenih, uglavnom zbog trzajne ozljede vrata.

U Centar za hitnu medicinu KBC-a Zagreb primljeno je pet osoba, od kojih jedna žena s teškim ozljedama, a ostali s lakim.

Među ozlijeđenima nema djece.

Dva ZET-ova autobusa izravno su se sudarila u 6,13 sati. Uzrok nesreće još nije poznat, a promet starom karlovačkom cestom na dionici Lučko-Remetinec pušten je oko 11 sati.

-----------------------------------------

11:45 U 11 sati uspostavljen je promet starom karlovačkom cestom u zagrebačkom naselju Blato, javili su iz HAK-a.

Cijeli članak pročitajte OVDJE!

------------------------------------------

11:17 Zbog snježnog nevremena i bure autobusi iz Dalmacije, Istre i Kvarnera u Zagreb kasne oko dva sata, a linije iz kontinentalnog dijela u kašnjenju su od pola sata do 45 minuta, najviše sa sisačkog područja, doznaje se na zagrebačkome Autobusnom kolodvoru.

Po informacijama od 9:30 sati, za sada nema otkazanih autobusnih linija s polaskom iz Zagreba.

Cijeli članak pročitajte OVDJE!

--------------------------------------------

10:59 Zbog snijega koji je napadao u Zagrebu na okretištu tramvaja u Zapruđu jedan je tramvaj danas oko 10 sati ispao iz tračnica.









10:20 Svih 20 ozlijeđeni putnika je prebačeno na Rebro i Traumatologiju. Ozlijeđena su i oba dva vozača. Njih su iz autobusa izvlačili vatrogasci. Iz policije su obavijestili da se promet preusmjerava na Puškarićevu - Jadransku aveniju - Rotor.

--------------------------------------------

07: 40 U sudaru dvaju autobusa ZET-a koji se dogodio u 6,13 sati u zagrebačkom naselju Blato ozlijeđeno je dvadesetak putnika koji se medicinski zbrinjavaju, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Policija, vatrogasci i liječnici su također izašli na teren.

Policija je ranije izvijestila da je više osoba ozlijeđeno i da je, prema prvim informacijama, riječ uglavnom o lakšim ozljedama.

Očevid je u tijeku i za promet je zatvorena stara karlovačka cesta na dionici Lučko-Remetinec.

--------------------------------------------

07:30 Kaos u prometu u cijeloj zemlji, bura i snijeg stvaraju probleme na brojnim prometnicama!

U Istri, Dalmaciji i mjestimice u Slavoniji pada kiša. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica. Upozoravamo se vozače da na put ne kreću bez zimske opreme te prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zimski uvjeti su proglašeni na dionicama autocesta (zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema): A1 Zagreb/Lučko-Karlovac-Bosiljevo 2, A2 Zagreb-Macelj (duž cijele autoceste), A3 Bregana-Lipovac između čvorova Bregana i Kutina, A4 Zagreb-Goričan od Ivanje Reke do Goričana, A7 GP Rupa-čvor Diračje te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Bosiljevo 1 te B6 Kikokvica-Rijeka/čvor Diračje.

Cijeli članak pročitajte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:52