PRIKRIVANJE DOKAZA?

BRITANSKOG VOJNIKA UBIJENOGKOD SPLITA POKOPALI BEZMOZGA I SRCA Novi šok za ocakoji je 17 godina čekao pravdu

Terence Jeans sada traži da se organi vrate u ostatke tijela njegova sina i zajedno pokopaju, no za to bi iz svojeg džepa trebao platiti 1600 funti, koje on nema

Kada je Vrhovni sud u travnju 2012. godine donio konačnu presudu da je Dejan Škaro kriv za smrt njegova sina, zbog čega služi zatvorsku kaznu od 18 mjeseci, Terence Jeans bio je zadovoljan. Ubojica će konačno otići u zatvor, a njegov sin Simon Lee konačno će počivati u miru 16 godina nakon što je mučki ubijen u Kaštel Lukšiću. No godinu dana nakon presude otac Jeans je doživio novi šok. Doznao je da prije 17 godina zajedno s tijelom svog sina nije pokopao i njegove organe. Mozak, pluća i srce i dalje se nalaze u nekoj posudi u formalinu u laboratoriju bolnice Guys and St. Thomas u Londonu. Prije nego što mu je vraćeno sinovo tijelo, netko je zaboravio vratiti i neke njegove organe. Jeans je ostao šokiran nakon saznanja da organi njegova sina nisu spojeni s tijelom prije pokopa.

Visoki troškovi

- Za to netko mora odgovarati. Dosad mi se nitko nije ispričao. Čini se da to ne smeta ni policiji - rekao je Jeans za Daily Mail. Terence Jeans sada traži da se organi vrate u ostatke tijela njegova sina i zajedno pokopaju, no za to bi iz svojeg džepa trebao platiti 1600 funti, koje on nema. No glasnogovornik bolnice ipak je utvrdio da će bolnica platiti sve troškove pokopa.

On je shrvan jer je nakon 16 godina suđenja u Hrvatskoj za ubojstvo sina smatrao da je slučaj konačno završen. Sada se agonija nastavila, a njemu su se ponovno vratila sjećanja na pakao koji je prošao od kobne noći 8. rujna 1996. u Kaštel Lukšiću. Njegov sin, tada 25-godišnji britanski vojnik Simon Lee Terence Jeans, kao pripadnik IFOR-a u Sarajevu došao je u Split da bi s kolegama sudjelovao u humanitarnoj utrci kojom bi se prikupila sredstva za štićenike vrličkog Zavoda za djecu sa smetnjama u razvoju. Nakon što je plemenita manifestacija zavšila. Jeans je zajedno s kolegama Grantom Davidom Hazardom, Geoffreyjem Stewartom Morelandom, Laurenceom Matthewom Tebbutom, Markom Patrickom Clincheom i Scottom Whalleyem odlučio ostati i malo se zabaviti. Pronašli su disco bar Mali raj u Kaštel Lukšiću.

Zabava pa sukob

Šestorica britanskih vojnika prilično su se opustila. Naručivali su rundu za rundom pića. Lokalnim, jedva punoljetnim momcima zabava na britanski način nije se svidjela. Ante Biuk i Denis Duvnjak posvađali su se s Hazardom, a sukob se preselio u lokalnu mračnu ulicu. Britanci su napadnuti kamenjem, mramornim pločama, drvenim letvama i metalnim šipkama. U kasnijim sudskim procesima utvrđeno je da Simon Jeans u tučnjavi nije sudjelovao. Stajao je sa strane s rukama u džepovima i ponavljao: “No problem”. U jednom trenutku s leđa mu je prišao mladić i kamenom ga udario u glavu. Jeans je pao na zemlju. Brzo su ga uhvatili Goran Aleksić i Elvis Ražnjević i odvukli do obližnjeg zidića.

Krv iz ušiju

Dok su ga vukli, Jeans je krvario iz ušiju, treptao je i pokušavao nešto reći. Pronađen je nakon što se sukob smirio. Brzo je prebačen u splitsku bolnicu. Na inzistiranje njegova oca, vojnik Jeans u teškom je stanju avionom prebačen u vojnu bolnicu Frimley Park u Surreyju u Velikoj Britaniji. Preminuo je nakon devet dana, 17. rujna 1996., zbog ugruška u mozgu.

Splitska policija pokreće istragu, a iako je bilo naznaka da je napadača bilo desetak, policija privodi i pritvara Antu Biuka, Denisa Duvnjaka, Gorana Aleksića i Elvisa Ražnjevića. Državno odvjetništvo protiv njih te Dejana Škare podiže optužnicu i tada počinje sudska trakavica duga 16 godina.

Apsolutna zastara

Na prvom suđenju Škaro je oslobođen optužbe, a ostale sud osuđuje na zatvorske kazne od tri do šest mjeseci. Kaznu nisu izdržali zbog apsolutne zastare jer je predmet u žalbenim postupcima na Vrhovnom sudu bio pune tri godine. Vrhovni sud traži obnavljanje postupka, a za smrt vojnika optužen je Dejan Škaro, koji je u vrijeme napada imao 17 godina. Za ubojstvo ga je optužio Ante Biuk iako je prvotno, kao i ostala trojica, tvrdio da Škaro uopće nije sudjelovao u tučnjavi. Škaro tvrdi da je u vrijeme fizičkog sukoba u lokalnom fast foodu kupovao burek.

Na suđenju su Jeansovi kolege tvrdili da Škaru na sudu vide prvi put. Obrana je za smrt vojnika okrivila nemar britanskih liječnika, što su svojim nalazima potvrdili i sudski vještaci. Splitski liječnici na sudu su potvrdili da bi ugrušak lako riješili da Jeans nije prebačen u Britaniju.

Godine 2007. Županijski sud ponovno oslobađa Škaru za ubojstvo, no Vrhovni sud opet poništava presudu i nalaže novo, treće suđenje za Škaru. Ono počinje 2009. godine. Sudsko vijeće osuđuje ga za ubojstvo i kažnjava sa 11 mjeseci uvjetnog zatvora. No Vrhovni sud presudu je preinačio i kaznio ga s godinom i pol bezuvjetnog zatvora. Škaro je u rujnu 2012. otišao na izdržavanje kazne i dalje tvrdeći da je nevin. Sud je također presudio da obitelj Škaro Terenceu Jeansu mora isplatiti 250.000 kuna odštete...

Cijelu kronologiju slučaja i potresnu priču obitelji pokojnika pročitajte u Jutarnjem listu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:02