POZNATI SLUČAJ

SLUČAJ PUN OBRATA DOBIONEVJEROJATAN EPILOG Josipovićpomilovao krivca za smrt Iforovca

Škaro je kao maloljetnik sudjelovao u premlaćivanju Simona Leeja Terencea Jeansa u Kaštelima 1996.

Splićaninu Deanu Škari, osuđenom na godinu i pol zatvora jer je 1996. u Kaštel Lukšiću nasmrt pretukao pripadnika IFOR-a, britanskog vojnika Simona Leeja Terencea Jeansa (22), predsjedničkim pomilovanjem kazna je nedavno smanjena za trećinu, a s obzirom na to da je na odsluženju kazne već točno godinu dana, ova odluka znači njegovo puštanje na slobodu.

Europa na nogama

Škaro, koji je 1996. imao 17 godina, na odsluženje jednoipolgodišnje zatvorske kazne upućen je 20. rujna prošle godine. Odluku o pomilovanju donio je predsjednik države Ivo Josipović na osnovi prijedloga Komisije za pomilovanja, dajući time slučaju koji je i inače obilovao neočekivanim obratima još neočekivaniji epilog.

Inače, navedeni slučaj, koji se pred hrvatskim sudovima vodio desetljeće i pol i o kojemu su godinama izvještavali i domaći i strani mediji, bio je i predmet izlaganja u Europskom parlamentu, gdje ga je jedan britanski zastupnik iznio kao razlog zbog kojega RH nije spremna za članstvo u EU. U tih 16 godina sudovanja Škaro je dva puta bio oslobođen optužbi, da bi na trećem ponovljenom suđenju bio proglašen krivim i osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. Vrhovni sud mu je, pak, uvjetnu kaznu preinačio u bezuvjetnih godinu i pol zatvora.

Zabava u diskoklubu

Simon Jeans je napadnut kada se s nekoliko pripadnika svoje postrojbe zabavljao u jednom manjem diskoklubu u Kaštel Lukšiću 1996. godine. Tijekom sukoba s nekoliko lokalnih mladića, među kojima je bio i Škaro, Jeans je udaren kamenom u glavu te je u komatoznom stanju vojnim zrakoplovom prebačen u Veliku Britaniju, gdje je nakon devet dana umro ne probudivši se iz kome. Istraga je pokrenuta protiv Škare i još četvorice mladića te je na prvom suđenju Škaro oslobođen, dok je za ostale optuženike, kojima se ne teret stavljalo sudjelovanje u tučnjavi, nastupila zastara. Škaro, koji stalno tvrdi da je nevin i da tučnjavu nije ni vidio, nepravomoćno je oslobođen i na drugom ponovljenom suđenju, no Vrhovni sud je ponovno ukinuo oslobađajuću presudu.

Razočaran strašnom sporošću u vođenju toga postupka, otac ubijenoga Britanca Terry Jeans, koji je neprestano dolazio u Hrvatsku kako bi pratio suđenja za ubojstvo svoga sina, tužio je RH Sudu u Strasbourgu, a sud je naložio Hrvatskoj da mu isplati 5000 eura šteta zbog sporog suđenja.

Tri suđenja

Na trećemu ponovljenom suđenju Škaro je proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 11 mjeseci zbog nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom. Vrhovni sud, pak, kaznu je preinačio u 18 mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne, zaključujući da će takva kazna utjecati “na svijest građana vezano uz takve lakomislene agresivne postupke”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:39