RJEŠENJE ZA DAJLU

Crkva: 'Nismo protiv Pape, sve ćemo dogovoriti s Vatikanom'

Posjet hrvatskoga premijera Zorana Milanovića papi Benediktu XVI u Vatikanu i izjave koje je šef hrvatske Vlade dao nakon toga ponovno su aktualizirale “slučaj Dajla”, unutarcrkveni spor koji se tiče imovine u Istri oko koje se spore Benediktinska opatija u Pragliji i Porečko-pulska biskupija.

Podsjetimo, Milanović je nakon susreta s Papom i državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisijem Bertoneom izjavio kako je dobio dojam “da je Dajla važnija Svetoj Stolici nego što je mislio” te naglasio kako “Hrvatska mora biti pravna država koja poštuje zakone”. Ujedno je i kritizirao način na koji je prijašnja Vlada intervenirala u unutarckveni spor.

- Ne možete nešto dati pa to poništiti nakon 15 godina. Tu je Sveta Stolica u pravu - rekao je premijer referirajući se na svojedobnu odluku HDZ-ove Vlade o poništenju restitucije zgrade nekadašnje benediktinske opatije, odnosno poništenju njezina vraćanja Katoličkoj crkvi. Zbog te je odluke Državno tajništvo Svete Stolice podnijelo tužbu protiv Hrvatske pred Upravnim sudom. Podsjetimo, u kanonskom smislu spor je već riješen potpisivanjem ugovora između biskupije i opatije u srpnju 2011., ali je situacija zakomplicirana odlukom o poništenju restitucije.

Utjecaj Bertonea

- Sve govori da je ‘slučaj Dajla’ pred rješenjem - rekao nam je naš izvor iz Katoličke crkve.

- Sukobljene strane ušle su u svojevrsni ‘klinč’ i moraju izaći iz njega sporazumom. Cijela je priča od samoga početka krenula prejako, sve strane ušle su preoštro u taj spor, a sada je jedini izlaz iz njega dogovor. Pritom treba znati kako je Vatikan dao svoj sud o cijelome slučaju i neće od njega odustati - smatra naš sugovornik i dodaje kako je sigurno da je premijer o Dajli više razgovarao s tajnikom Bertoneom nego s Papom.

Ugledni katolički teolog Adalbert Rebić drži da je “slučaj Dajla” iznimno zamršen te da ga u ovoj fazi treba prepustiti sudskim institucijama.

- Strpljivo i analitički treba proučiti cijeli niz dokumenata koji se odnose na imovinsko pravo nad posjedima u Dajli. U igri je cijeli niz pravnih momenata, a imam dojam da Sveta Stolica o svemu tome nije adekvatno obaviještena - rekao je Rebić koji misli kako će u sporu biti potrebno neko kompromisno rješenje.

Odlični odnosi

Katolički publicist i bivši ravnatelj IKA-e Anton Šuljić smatra da je posjet premijera Milanovića Vatikanu pokazao da suradnja sa Svetom Stolicom, unatoč stanovitim pitanjima koja su se u međuvremenu pojavila, i dalje funkcionira vrlo dobro.

- Samo je po sebi jasno da su četiri papinska posjeta Hrvatskoj takvome ozračju dala osobit pečat, a to je i garant za rješavanje i onih pitanja koja su se, poput Dajle, pojavila i koja čekaju rješenje. Mislim da je premijer u pogledu Dajle dao ohrabrujuće izjave, a generalno dobri međusobni odnosi dviju strana sasvim će sigurno biti vjetar u leđa za rješavanje i toga te nekih drugih pitanja - izjavio je Šuljić.

Naši su sugovornici komentirali i izjavu premijera Milanovića kako je slučaj Dajla uvijek bio “sukob između hrvatskih biskupa i Svete Stolice”.

- Posjet premijera Papi svakako je protekao na pristojnoj razini. No, moram naglasiti da je izjava u kojoj je premijer optužio hrvatske biskupe za neslaganje sa Svetom Stolicom jako čudna i potpuno odbijam takve tvrdnje - rekao je za Jutarnji list biskup dubrovački Mate Uzinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:26