HVALEVRIJEDNA AKCIJA

Devetogodišnji slikar iz Osijeka prodaje svoje slike kako bi pomogao teško bolesnom vršnjaku

Izložba će biti u ponedjeljak u pizzeriji Strossmayer, a slike će se prodavati po cijeni od 200 kuna.
Osijek, 250512.Devetogodisnji djecak Borna Kruslin kojemu je hobi slikanje na platnu nakon sto je procitao clanak u novinama o svome vrsnjaku Mislavu Antolovicu kojemu je potrebna financijska pomoc kako bi se izlijecio od rijetke bolesti (Fanconijeve anemije), odlucio je napraviti aukciju svojih radova. 15 slika koje ce se naci na aukciji imat ce pocetnu cijenu od 200 kuna a sav dobiveni novac odmah ce uplatiti na Mislavov racun. Na slici: Borna Kruslin.Foto: Dorian Horvat / CROPIX
 Dorian Horvat / CROPIX

OSIJEK - Borna Krušlin iz Osijeka ima devet godina, a već pet godina bavi se slikarstvom i sada je prvi put odlučio svoje slike izložiti u javnost. No, čini to isključivo iz humanih razloga. Odlučio je prodajom svojih slika pomoći liječenju svoga vršnjaka i sugrađanina, Mislava Antolovića, koji boluje od rijetke i teške genetske bolesti - Fanconijeve anemije.

- Čitao sam o bolesti s kojom se Mislav bori i premda ga nikada nisam upoznao, u dogovoru sa svojim roditeljima odlučio sam prodati 15 svojih slika i sav novac od prodaje uplatiti za Mislavovo liječenje. Izložba će biti u ponedjeljak u pizzeriji Strossmayer, a slike će se prodavati po cijeni od 200 kuna. Želim pomoći Mislavu da se i on može igrati s prijateljima, da može slaviti rođendane u rođendaonicama, da mu djetinjstvo bude olakšano. Samo to - skromno će Borna, koji će tako prvi put svoje slike izložiti u javnost, iako je, kako kaže, htio i ranije izložiti svoje slike, ali mu mama nije dala.

- Zato što je to njoj drago i lijepo, pa ih želi zadržati - objašnjava Borna, inače ljevoruki mladi slikar, kojemu su preokupacija jedrilice i pejsaži.

Uglavnom slika za obitelj, još nijedna djevojčica nije od njega dobila sliku, ali zato jest učiteljica. Tata Darko, inače poznati osječki sudac, kaže da Borna nekada ne može po tri-četiri dana ništa naslikati, a onda smo odjednom krene i za 15 minuta slika je gotova.

No, zbog Borninog afiniteta prema slikanju tata Darko svakih nekoliko tjedna mora ponovno bojati zidove u kući, ali kaže da mu to nije teško, na što se Borna samo nasmijao i rekao: „Pa, nisam ja kriv.“ Slike je do sada dijelio, a sada će ih i prodati, s nadom da će skupljeni novac pomoći Mislavu. Zanimljivo, obojica su iz osječkog naselja Retfala. Borna pohađa školu Ivana Filipovića, a Mislav OŠ Retfala.

No, Mislav zbog svoje bolesti i slabog imuniteta nastavu ima kod kuće. Obolio je 2007. Godine, a riječ je o bolesti koja uzrokuje prestanak rada koštane srži. Prije nekoliko mjeseci otkriveno je pak da mu se na jetru vratio adenom i jedina nada za Mislavovo ozdravljenje je presađivanje koštane srži u Berlinu. No, i tu je problem taj što nitko iz obitelji nije podudaran darovatelj koštane srži, a nije pronađen ni nesrodni darovatelj.

Stoga su se Mislavovi roditelji Ivana i Slaven odlučili za treće dijete čije bi matične stanice iz pupkovine liječnici upotrijebili za presađivanje koštane srži Mislavu. No, kako su oboje nositelji recesivnog gena, velika je vjerojatnost da i treće dijete bude bolesno, ako bi bilo začeto prirodnim putem, pa su se odlučili za umjetnu oplodnju u Chicagu, što stoji 31 tisuću dolara. Već neko vrijeme u Osijeku i okolici održavaju se humanitarne akcije za Mislava, a jednu od njih eto organizira i njegov vršnjak Borna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:47