PALČIĆ GORE

Humanitarna akcija: U rodilištima nedostaju 64 inkubatora, pomozite prikupiti 750.000 eura

Klub roditelja nedonoščadi Palčić već dvije godine pomaže edukacijama i organiziranjem akcija roditeljima prerano rođene djece
Dubrovnik, 210312.Dubrovacka podruznica Kluba roditelja nedonoscadi Palcici na Stardunu je organizirala dobrotvornu akciju pod nazivom Palcic gore s ciljem prikupljanja novca za inkubatore, respiratore i ostalu medicinsku opremu za novorodjencad u hrvatskim bolnicama.Do 17. studenog na razini RH planira se nabavka 64 inkubatora, respiratora i ostale opreme, a cijena jednog inkubatora je oko 10 tisuca eura. Dubrovackoj bolnici potrebna su dva.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonci Plazibat / CROPIX / Cropix

“Palčić gore” akcija je kojom bi se do studenoga trebao prikupiti barem dio novca za kupnju 64 inkubatora, ali i druge opreme potrebne za zdravstvenu skrb o prerano rođenoj djeci.

Klub roditelja nedonoščadi Palčić već dvije godine pomaže edukacijama i organiziranjem akcija roditeljima prerano rođene djece.

Najgore u Zagrebu

U hrvatskim rodilištima nedostaje 64 inkubatora, a za nabavu je potrebno oko 750.000 eura. Pribroje li se i sredstva za drugu opremu potrebnu jedinicama intenzivnog liječenja u rodilištima, Hrvatska je ukupno u minusu više od dva milijuna eura. Osim inkubatora, što običnih, što onih intenzivnih, nedostaje i pulsnih oksimetara, infuzijskih pumpi, tlakomjera, respiratora, reanimacijskih stolova... , upozorava voditelj neonatološkog odjela KB-a Sveti Duh dr. Milan Stanojević te dodaje da je najlošija situacija s inkubatorima u Zagrebu.

U Hrvatskoj se godišnje, prije 37. tjedna, rađa oko 2000 do 2200 nedonoščadi, a svi mogu imati različite zdravstvene probleme, uključujući i malu porođajnu težinu.

Skrb na vrijeme

Primjerena oprema zbog koje je i organizirana akcija “Palčić gore” omogućila bi i bolji razvoj takve djece jer je vrlo važno pružiti adekvatnu skrb što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:35