VOJNA VJEŽBA

FOTO Hrvati pucali iz oklopnjaka Patria, zračnu podršku pružali im američki F-16! Na spektakularnoj vježbi sudjelovalo je 700 vojnika iz 6 zemalja

 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Prije točno četiri godine snage Ariane položile su pravo na naftne rezerve Atropie i okupirale im dio područja. Došlo je do pograničnih incidenata. U studenom prošle godine Ariana je otvoreno napala Atropiu, nakon čega je Vijeće UN-a odobrilo NATO intervenciju koja je započela u svibnju. Zemlja Ariana i Atropia su izmišljene, a intervencija NATO snaga zapravo je vojna vježba "Immediate Response 2012" koju na poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja provodi više od 700 vojnika iz RH, SAD-a, Albanije, BiH, Crne Gore i Slovenije, dok su prdstavnici vojnih snaga Makedonije i Srbije bili promatrači.

Vježba je dio programa Zapovjedništva američkih snaga za Europu a osmišljena je kako bi se unaprijedila zajednička interoperabilnost sa saveznicima i partnerskim nacijama te stabilnost i sigurnost u regiji. Kroz vježbu je, kažu u MORH-u, SAD unaprijedila sposobnosti u radu s NATO saveznicima i drugim partnerima, a RH ojačala je poziciju kao regionalni lider u promicanju stabilnosti.

U vježbi na poligonu sudjelovali su američke snage iz 2. Konjičke pukovnije te pripadnici 1. Mehanizirane bojne Tigrovi kojima su bili pridruženi vojnici iz ostalih zemalja. Zračnu potporu pružala su dva zrakoplova F16 koja su doletjela iz baze u Avianu, a u akciji su sudjelovala i oklopna vozila Patria.

- Pokazao se visok stupanj pripremljenosti OSRH, ali i saveznika i partnera u provedbi operacije. Vježba je bitna da utreniramo procedure koje ćemo primjenjivati u suvremenim operacijama i koje bi primjenjivali u obrani nacionalnog teritorija - rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH general Drago Lovrić dodajući da su tijekom vježbe korištene najmodernije tehnike ratovanja.

Zadovoljtvo viđenim iskazao je i ministar obrane RH Ante Kotromanović.

- Bitno je raditi ovakve vježbe i predviđati različite scenarije. Vježba je vrlo dobro odrađena s razine naše kopnene vojske. Mi učimo od američkih snaga jer oni imaju malo bolju tehniku, ali oni i od nas. Najbolje ovdje je što imamo pripadnike iz više zememalja, pa tako učimo jedni od drugih razmjenjujući iskustva - rekao je ministar Kotromanović.

Zapovjednik Američke kopnene vojske u Europi General Mark P. Hertling rekao je da je vježba važna za očuvanje mira, ne samo u regiji, već i u Europi. Njega je oduševila uspješna suradnja više nacija pod jednim zapovjedništvom.

General Hertling je za uspješno isplaniranu vježbu te za uspješnu suradnju s američkim snagama u ime predsjednika SAD-a "Ordenom za zasluge" odlikovao generala Dragutina Repinca, zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Obama odlikovao generala Repinca

ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama odlikovao je zapovjednika hrvatske kopnene vojske (HKoV) generala Dragutina Repinca odličjem "Legije za zasluge" (Legion of Merit) zbog doprinosa u povećanju interoperabilnosti i kapaciteta HKoV-a u aktivnostima NATO-a i ISAF-a, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane.

To visoko američko vojno odličje, koje je Obama dodijelio uz potvrdu Kongresa, Repincu je u srijedu uručio zapovjednik američke kopnene vojske u Europi general pukovnik Mark P. Hertling na vojnom poligonu Eugena Kvaternika kod Slunja tijekom prezentacije međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 2012".

"Ovo nije priznanje meni, nego svim pripadnicima OS RH i HKoV-a na svemu onome što rade u operacijama u Hrvatskoj i širom svijeta", rekao je general Repinc zahvalivši na odličju, stoji u priopćenju MORH-a. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:27