DRAMATIČNO STANJE

FOTO: POPLAVA PRIJETI SELIMA OKO SISKA Priprema se evakuacija!

 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Grad Sisak priprema se za žurnu evakuaciju svih stanovnika desetak sela u donjoj sisačkoj Posavini, a osigurava se i prostor za prihvat brojne stoke. Naime, prema najcrnjim predviđanjima postoji velika opasnost od poplave biblijskih razmjera. Naime više od tri kilometra nasipa na retenciji Lonjsko polje, kod sela Svinjičko, popušta i teško zadržava ogromne kolčine vode. Nasip je prenizak, povišen je zečjjim nasipom, vrećama s pijeskom i zemljom, a pušta na sve strane. Voda je toliko razmočila nasip da je poput želatine.

Veliki broj mještana, vatrogasaca, radnika Hrvatskih voda nadljudskim naporima pokušavaju ga ojačati. Ako nasip popusti, vodeni val visine od preko četiri metra krenut će prema naseljima.

- Nikada voda u retenciji nije bila ovako visoka, a problem je što novi nasip nije dovršen, a stari je prenizak za ovako puno vode. Da bi spasili gradove Zagreb i Sisak, Hrvatske vode pune Lonjsko polje, no nisu dovršili nasipe. Ako pukne nasip, a trese se već kada hodamo po njemu, moje će selo u roku sat dva poplaviti i do četiri metra vode, susjedno Gušće dva do tri, isto toliko i Prelošćicu, a do sisačkog pregrađa Galdova doći će metar vode. Ako nasip pukne, tada vodu nećemo imati čime zaustaviti, to će biti kao tsunami. Retencija Lonjsko polje širine oko osam i dužine oko 50 kilometara napunjena je do vrha, na mjestima je dubina vode i preko osam metara. Ako dođe do najgorega, ljude ćemo možda sve uspjeti spasiti, a stoku i imovu nikako, očajan je Željko Krznarević iz Svinjičkog.

Gradske vlasti Siska pokušavaju se pripremiti za najcrnji scenarij. Kamioni i autobusi su spremni, no, pitanje je kako smjestiti nekoliko tisuća grla krava i više puta toliko svinja i tko može za sat dva obaviti tako zahtjevnu evakuaciju.

- Meni su ponudili da mi odvezu krave na farmu u Ljubljanici. No, to u muzne krave, ja ih moram musti, moram ih hraniti, a tamo nemam čime. Ako ih sada prevezem, bez potrebne skrbi to će biti krave za klaonicu, a ne za mliječnu farnu, kaže nam Tihomir Dugač. Veli kako će ostati i nada se da nasip neće popustiti.

Mještani su ljuti što Hrvatske vode nisu odvršile nasipe na retenciji Lonjsko polje, ali su unatoč tome izgradile ispust u Palanjku, preko kojeg sada bez kontrole istječe višak vode rijeke Save u Lonjsko polje. Vele, ako je za spas Zagreba i Velike Gorice od poplava trebalo ugroziti njihova naselja, da bi bilo korektno da Zagreb i Gorica pomognu u obrani njihovih naselja, strojevima, vrećama sa pijeskom, ljudstvom.

- Mi smo već premoreni, treba nam pomoć i zamjena - kažu branitelji Posavine od poplave iz retencije Lonjsko polje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:01