GROBLJE U BREZOVICI

OGORČENI GRAĐANI ‘Stotine grobovaje poplavljeno, ne možemo pokapati mrtve, a niti obilaziti naše drage!’

U prozvanim institucijama ponašaju se tako da prebacuju problem drugome, kažu mještani

Žuta, muljevita voda okružuje grobnice kojima je nemoguće prići ako na nogama nemate visoke gumene čizme. Iz vode izviruju umjetno cvijeće, nakrivljeni drveni križevi, mramorni spomenici...

Jezero nad rakama

Na mjestu gdje mještani inače parkiraju kada dolaze posjetiti posljednja počivališta najmilijih sada je pravo jezero koje se proteže sve do ceste. Polovina groblja u Brezovici i cijelo parkiralište ostali su poplavljeni nakon obilnih kiša koje su padale posljednjih dana. Mještani su ogorčeni jer, kako kažu u Vijeću gradske četvrti Brezovica, nadležni nisu poduzeli ništa kako bi se stanje saniralo i omogućilo da normalno pokapaju pokojne i obilaze njihova posljednja počivališta. Gravitacijsko područje ovoga groblja obuhvaća naselja Goli Breg, Desprim, Drežnik, Grančane, Hudi Bitek, Brebernicu, Strmec i Zadvorsko. Ukupno je na tom groblju oko 2000 grobova, a godišnje se obavi pedesetak ukopa.

- Voda je ovdje već desetak dana. Poplavljeno je 100-tinjak grobova. Neshvatljivo mi je da Gradska groblja ništa ne poduzimaju. To me osobno pogađa jer mi je supruga ovdje pokopana i stvarno je žalosno da ne može imati dostojanstveno počivalište - požalio se Ivo Kovačić, stanovnik Brezovice.

Ivan Horvatić ne sjeća se da je groblje ikada bilo potopljeno, što su potvrdili i iz Gradskih groblja.

- Meni su 62 godine, a nikada nisam doživio ovako nešto. Znalo je biti vode u toj nizini, ali nikada toliko da prekrije groblje. Mislim da je do toga došlo zato što su stare grabe koje su prije odnosile vodu zatrpali i u njih položili cijevi koje imaju manji protok pa voda nema kamo - kaže Horvatić. Dodaje kako ne vjeruje da će se situacija uskoro popraviti.

- Ne znam što će ljudi kojima su grobovi u vodi. Postoji mrtvačnica pa bi se valjda trebalo pričekati - kaže Horvatić. Iz brezovačkog župnog ureda kažu da, nažalost, sve mogu samo gledati skrštenih ruku jer nemaju nikakve ovlasti. Grobljem upravlja podružnica Gradska groblja.

Ukop u vodi!?

Prošli petak održan je ukop, ali samo zato što je bio predviđen na dijelu groblja gdje nema vode. Stjepan Cerovski predsjednik Vijeća gradske četvrti Brezovica situaciju naziva sramotnom i ne želi ni pomisliti na situaciju u kojojbi se ukop trebao izvršiti na poplavljenom dijelu groblja.

Šutnja bez obrane

- Prošlog četvrtka za pomoć smo se obratili Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, zatim Zagrebačkim cestama, Uredu gradonačelnika, voditeljici Gradskih groblja Ljerki Ćosić, Zoranu Nevistiću, pročelniku Službe za mjesnu samouprauvu, i Zagrebačkim cestama. Do danas nitko nije poduzeo ništa i svi se ponašaju kao da to nije u njihovoj ingerenciji - kaže Ivan Juriško, predsjednik Vijeća mjesnog odbora.

Problem Brezovice je to što nema izgrađen sustav za oborinsku odvodnju, tvrde u Holdingovoj podružnici Vodoopskrba i odvodnja.

- Podzemne vode su nabujale i izbile na površinu i sada ova situacija spada u obranu od poplave. To ne može riješiti samo naša podružnica nego se radi o koordiniranoj akciji u kojoj će morati sudjelovati Gradska groblja, Grad Zagreb i ostale Holdingove podružnice - pojasnio je Davor Poljak, direktor Vodoopskrbe i odvodnje.

Spojnica do potoka

Kao jedno od mogućih rješenja navodi preusmjeravanje vode u tri brezovačka potoka ako oni budu mogli primiti toliku količinu vode. Poljak je također pojasnio da se poplava na groblju do sada nije sanirala jer do njega nije stigla informacija o tome. Iz Gradskih groblja pak poručuju da su kontaktirali Centar za krizna stanja i da pokušavaju naći rješenje.

- Riječ je o problemu koji se ne može riješiti preko noći, opcija je jedino izgradnja kanalizacije za cijelo to područje. Zagrebačke ceste će pokušati prokopati rov i pustiti vodu na susjedno polje - kažu u Gradskim grobljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:23