NOVA VLADINA MJERA

HZZ izvijestio: Poslodavci već traže oko 1000 mladih za volontiranje

 Tomislav Krišto / CROPIX

Mjera koja je u zadnje vrijeme izazvala poprilično zanimanja - stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno tzv. volontiranje mladih - izazvala je na Hrvatskom zavodu interes 986 poslodavaca, pri čemu svaki traži po jednu osobu, javlja Vjesnik.

Tako bi se slijedom dosad podnijetih zahtjeva na taj način moglo "zaposliti" 986 mladih ljudi. Podsjetimo, riječ je o mogućnosti da poslodavac uzme mladu osobu na osposobljavanje, za što mu država refundira trošak doprinosa za mirovinsko osiguranje, dok HZZ na adresu samog korisnika mjere doznačuje 1600 kuna naknade za rad. Riječ je o protuvrijednosti iznosa stipendije za školarca ili studenta, budući da se ta mjera smatra dodatnim obrazovanjem i pripremom za rad.

U prvoj godini primjene te mjere njome je bilo obuhvaćeno oko 470 osoba, a lani čak 4780 mladih ljudi. Prvotno je mjera bila namijenjena financiranju osposobljavanja mladih koji trebaju najmanje godinu dana staža da bi mogli pristupiti državnom ispitu, što se onda uglavnom odnosilo na radna mjesta u državnoj upravi, ili u obrtu, budući da je postojala mogućnost sufinanciranja osposobljavanja za zanimanja za koja se traži majstorski ispit, javlja Vjesnik .

U međuvremenu, mjera je proširena na još neka zanimanja, odnosno otvorena je veća mogućnost za to da ju koriste privatni poslodavci, pa se u 2012. godini, prema procjenama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, očekuje oko 10.000 korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:04