ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Lani izdvojeno više od 42 milijuna kuna, najviše za kardiokirurške zahvate

 Goran Mehkek / CROPIX

Odlazak djevojčice Stephanie Milde na liječenje u inozemstvo, činjenica da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije sudjelovao u financiranju i izjava predstavnika te institucije da “roditelji nisu uputili zahtjev, a djevojčica vrlo vjerojatno ne bi ni dobila odobrenje jer se njezina bolest može liječiti i u Hrvatskoj” izazvali su reakcije čitatelja.

Sve domaće mogućnosti

Zanimala ih je procedura i podaci o tome u koliko je slučajeva HZZO sudjelovao u financiranju liječenja osiguranika u inozemnim klinikama.

U HZZO-u kažu da svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuju kada medicinski stručnjaci procijene da su u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj iscrpljene sve mogućnosti liječenja. Prema njihovim podacima, odobri se oko 85% svih zahtjeva za liječenje u inozemstvu koje zaprime.

- Tijekom 2011. godine realizirano je 468 slučajeva upućivanja na liječenje u inozemstvo, a ukupno su upućene 334 osigurane osobe, uz napomenu da su pojedine osigurane osobe pravo na liječenje u inozemstvu ostvarile u više navrata. Ukupno su predana 554 zahtjeva za upućivanje na liječenje u inozemstvo u 2011., s tim da su neki osiguranici zahtjev predali više puta zbog liječenja u više navrata - objašnjavaju.

HZZO je u prošloj godini za liječenje u inozemstvu izdvojio 42,536.335 kuna. Osiguranike HZZO-a na liječenje se najčešće upućuje u djelatnostima kardiokirurgije, hematologije i oftalmologije.

Najviše u Njemačku

Najveće povećanje broja slučajeva utvrđeno je u skupini dijagnoza endokrine bolesti, bolesti prehrane i metabolizma i bolesti genitourinarnog trakta, uglavnom je riječ o upućivanju na donaciju jajnih stanica ili spermija.

Najviše osiguranih osoba upućeno je u Njemačku i Austriju, ukupno 288, odnosno 62,6% svih upućenih.

Od ukupnog broja upućenih na liječenje u inozemstvo, 36% ih je mlađe od 7 godina, a 50% ih je mlađe od 18 godina. Broj realiziranih slučajeva liječenja tijekom prvih šest mjeseci 2012. bio je 277.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:32